Swexit

Jöhet a swexit? Újabb ország léphet ki az Európai Unióból

WM

Létrehozva: 2023.05.04.

Egy újabb tagországban kezdődött vita arról, hogy jobb lenne-e az unión kívül.

Az úgynevezett Brexit - vagyis amikor a britek kiléptek az Európai Unióból - 2020-ban sokkolta Európát. Az egész kontinenst megmozgató döntést egy 2016-os népszavazás előzte meg, ahol a brit emberek többsége úgy voksolt, hogy jobb lenne nekik az unión kívül.  Most úgy tűnik, egy másik uniós tagállamban is heves viták törtek ki erről.

Fotó: Julien Warnand

"Át kell értékelnünk az EU-tagságunk következményeit, és azt is meg kell vizsgálnunk, hogyan korlátozhatjuk az uniós jogszabályok túlzott végrehajtását"

- írta az egyik svéd lapban Jimmie Akkeson, Svédország második legnépszerűbb pártjának az elnöke. Åkesson bírálja az EU „messzire mutató szimbolikus politikáját”, amely Svédországot „kényszerzubbonyba" kényszeríti. Szerinte ráadásul az olyan nagy országok, mint Németország vagy Franciaország túl nagy hatalommal bírnak, és így a svédek életre is túl nagy befolyással vannak - írja az oe24.at.

A határozott kijelentések ellenére a SWEXITRE még úgy tűnik várni kell, a kormányon lévő pártok ugyanis egyértelműen elutasították Akkeson kérését egy esetleges referendumról. 


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek