Biztonság

Így vigyáznak a pápára Budapesten - kiderült a testőrök féltett titka

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.04.28.

Módosítva: 2023.04.29.

Drónokkal repkednek majd a Ferenc pápa biztonsága érdekében a különböző helyszínek felett. A csatornafedeleket lehegesztik, az egyházfővel közvetlenül érintkező embereket pedig fémdetektorokkal is ellenőrzik.

Oroszország, Kína, és az USA elnöke mellett a mindenkori római pápa a világ legvédettebb személyei közé tartozik. Ebből következik, hogy ha valahol megjelenik minden katolikusok legfőbb pásztora, ott bizony rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ez pedig szigorú intézkedéseket tesz indokolttá. Hogy miért? II. János Pál pápát annak idején egy Ali Agca nevű török bérgyilkos a bolgár titkosszolgálat megbízásából megpróbálta megölni. 

A terrorista több lövést is leadott a már szentként tisztelt egyházfőre, ám Róma püspöke túlélte a merényletet, és a börtönben meg is látogatta a bűnözőt.

FERENC pápa
Ferenc pápa a Sándor-palotánál Fotó: Koszticsák Szilárd

A világ egyetlen pontján sem szeretnék vállalni egy esetleges sikeres merénylet kockázatát, annál is inkább, hogy a dzsihadista csoportok esetleges megjelenése is állandó és reális veszélyt jelenthet Vatikán államfőjének életére.
- Teljesen természetes, hogy amikor a pápa repülőgépe Magyarországra érkezik, lezárják a légteret – mondta George Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Titokban marad, merre jár

Soha nem árulják el, hogy a pápa a különböző programpontok helyszínére mikor érkezik meg percre pontosan. A légtérzár nem csupán az esetleges terroristák miatt szükséges, a baleseteket is el kell kerülni. Egy a pápához hasonlóan magas rangú személyt szállító repülőnek az összes többi géppel szemben prioritása van. Fontos, hogy a pápa repülője időben leszállhasson és ne kelljen köröznie az égben.

A TEK szinergiában dolgozik a svájci gárdával. Utóbbi nem csak a régies kosztümbe öltözött, alabárdos, sisakot viselő testőrök, hanem nagyon jól képzett, katonai- vagy titkosszolgálati múlttal rendelkező szakemberek

 – tette hozzá Spöttle.

A pápa integet a páncélozott Fiatból a Könyves Kálmán körúton Fotó: Bors

Gyorsnak kell lennie

A pápa útvonalának kiválasztásakor figyelembe veszik, hogy hogyan lehet a leggyorsabban eljuttatni a reptérről a városba. Alternatív útvonalakat is kidolgoznak, hiszen bármikor közbeléphetnek zavaró tényezők.

 Az útvonalakat értelemszerűen előzetesen bejárják megfigyelők. Ha bármit észlelnek, legyen az akár egy autóbaleset, azonnal átirányítják a konvojt. A különböző egységek végig rádiókapcsolatban állnak egymással

 – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. A pápát páncélozott járművek szállítják, melyek simán ellenállnak egy kalasnyikovból kilőtt sorozatnak is.

- Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a pápa szállásának biztonságára, hogy véletlenül se kerülhesse oda semmilyen robbanóanyag, ami Őszentsége életét veszélyeztetné. Ugyancsak szigorúan ellenőrizték a pápai szentmiséhez épített színpad alkotóelemeit. Léteznek olyan szenzorok, melyek még a robbanóanyagok molekuláris kipárolgását is képesek észlelni – jegyezte meg Spöttle.

Szinte evidens, hogy a különböző helyszíneken bombakereső kutyákat is bevetnek, és a mesterlövészek is jelen lesznek, akiknek a fő feladatuk elsősorban a megfigyelés, hogy minden gyanús momentumot és személyt ki tudjanak szúrni a tömegből. A nép között civil ruhás rendőrök is elvegyülnek. Ha valaki furcsán viselkedik, vagy veszélyes tárgyat tart magánál, azonnal intézkednek. A konvoj útvonalán átvizsgálják a csatornáékat és lehegesztik a fedeleket.

@hirtv_official Bár Ferenc Pápa csak pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Vasárnapig számos programon részt vesz, a Hír TV is minden eseményt élőben közvetít. Ilyenkor pedig rengeteg kockázati tényezőt elemeznek a szakemberek. Mutatjuk, hogyan várhatják a világ egyik legvédettebb személyét. #pápa #pápalátogatás ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Erdő Pétert is átvizsgálják?

A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy ellenőrzik azon személyeket, akik a pápával közvetlenül találkoznak. 

A fémdetektoros beléptetés alól a magas rangú személyek sem kivételek, és könnyen lehet, hogy ez Erdő Péter bíborosra is vonatkozik. Az ország valamennyi egyháztartománya felett joghatósággal bíró egyházi méltóság ezt minden bizonnyal tudomásul veszi, még akkor is, ha ő értelemszerűen minden gyanú felett áll.

A helyszínek felett a helikopterek mellett drónok is folyamatosan röpködni fognak.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165089_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: Magyarország ilyesmit sohasem szavazna meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166423_auto_resized.jpg
ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714167309
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166280_auto_resized.jpg
travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714167309
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714167309
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714167309
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai