Nyócker

"Zaj, kosz, felfordulás" – Kiakadtak a Rákóczi tér környékén élők, nem akarnak újabb "bulinegyedet" Józsefvárosba

E.Zs.

Létrehozva: 2023.03.31.

Józsefvárosban új bulinegyed formálódik, a baloldali kerületvezetés több üres üzlethelyiséget ad kedvezményesen bérbe vendéglátósoknak. A lakók ellenzik az ötletet.

„Mert egy utca úgy jó, ha van benne élet”− ezzel a felütéssel írt ki pályázatot a baloldali Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat. A Csarnok negyed környékén lévő, üres üzlethelyiségre keresnek új bérlőket, kedvezményes fizetési paraméterekkel. Már tíz üres üzlethelyiség sorsa el is dőlt, a nyerteseket értesítették a számukra pozitív eredményről. Arról viszont a helyiek mit, sem tudnak, hogy a környékükön számos étterem, kocsma és kávézó nyitja meg kapuját, már most nyáron. 

A józsefvárosi önkormányzat a csarnoknegyedi üzlethelyiségekre írt ki pályázatot, a győztesek jó része a Víg utca–Déri Miksa utca sarka környékén indítana új helyet Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Az ügy nagyon kényes, mert néhány éve pontosan a lakossági panaszok miatt záratott be a környéken egy kocsmát az akkori polgármester,  Sára Botond (Fidesz–KDNP). Most ennek helyére újra vendéglátóhelyiség kerül a Víg utca és a Déri Miksa utca sarkán. Ezzel szemben a Szabad Bisztró gasztrokocsma nyitja majd meg második egységét. A Szabad Bisztró folyamatos harcban áll az erzsébetvárosi önkormányzattal. A tulajdonosa az önkormányzatot kijátszva egy teherautó platójára helyezett ki asztalokat. A vállalkozó tavaly helyi népszavazással akarta kierőszakolni teraszát, ami végül elbukott, mert a lakók nem akarták, hogy a Király utca belső-erzsébetvárosi részéből „átgyűrűzzön” ide a bulinegyed

 2018-ban a lakosság nyugalmának megőrzése érdekében került lakat a zajos Kék Ló kocsmára
Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

A Csarnoknegyedben található Auróra Kioszkot is lakossági panaszok miatt záratták be. A szélsőbaloldali nézeteket és LMBTQ-propagandát hirdető kocsmát az utolsó pillanatban mentette meg a 2019-ben megválasztott Pikó András. A lakók továbbra is harcban állnak az önkormányzattal, mert a kocsma vendégei azóta is zavarják őket a pihenésükben.

 

A környékbeliek nem rajonganak Pikóékért

A józsefvárosiak kiakadtak a bulinegyed formálódása miatt, bár úgy fest, általánosságban sincsenek megelégedve a Pikó-féle vezetéssel:

Szerintem nem kellene ebbe a kerületbe több szórakozóhely, így is sok az olyan ember, aki jól szórakozik, van itt drog meg minden. Ebből nem kell még több. Inkább üzleteket kellenének. De hát, mindenkit ellehetetlenít Pikó

– mondta Éva. Erzsike is hasonlóképpen reagált: „Zaj, ricsaj, kosz, mocsok, felfordulás. Van enélkül is ebből éppen elég most”.

 

A józsefvárosi önkormányzat már két éve megkezdte a bulinegyededé alakítást a Csarnoknegyedben. Elsőként a Bacsó Béla utcát zárták le az autósok elől, majd az önkormányzat két másik vendéglátóhellyel együtt teraszokat létesített az elzárt utca közepén. Tavaly már szabadtéri koncerteket is szerveztek a környéken

A helyiek a Metropoltól tudták meg, hogy mit tervez az önkormányzat. Véleményüket nézheted meg:

„Éjszaka nem lehet aludni, verekedés, kiabálás, alkoholizálás”

A Metropol megkérdezte a Rákóczi téri csarnok környékén élőket, mit szólnak ahhoz, hogy az önkormányzat tíz üres üzlethelyiséget úgy adott bérbe, nyártól ezekben étterem, szórakozóhely és kávézó nyílhat.

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Irénke: Hát nem kéne! 50 éve itt lakom, úgyhogy elegem volt már a nyolcadik kerületből. Pláne mióta új polgármesterünk van. Mert itt meg mindent meg lehet csinálni. Kocsis Máténál azért nem lehetett. Nagyobb rend volt itt. 

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Zsuzsanna: Jobb lenne, ha ilyen maradna a környék, a szomszédaink is ezt a csöndet és békét szeretik. Egyébként is, mi, mint itt élők szeretnénk dönteni arról, hogy milyen környezetben élünk, és nem kérdeztek minket erről. Pedig a válasz egy határozott nem lenne.

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Éva: Itt elég sok idős is él, nem szeretnénk, hogy éjszaka ne tudjunk pihenni. Egyébként néhány éve volt egy szórakozóhely itt. A rendőrségnek kellett kiszállnia többször. Egy étterem elfogadható, de nem szeretnénk bulizós utcát. Hogy idejöjjenek a külföldiek, mondjuk angolok és itt ordítsanak, hányjanak, meg nem tudom, mit csináljanak.

 

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Zsuzsanna: Jesszus! Az önkormányzat részéről megértem, hogy az üres helyiségeket hasznosítani akarják, legyen bevétel. Aztán majd kiderül, mi lesz, mert ha eluralkodik a nagy dínomdánom, akkor szerintem az itt lakók újra tiltakozni fognak.

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

László: Engem nem zavar, és ha a fiataloknak telik szórakozásra, nem betörésből szedik a lóvét rá, akkor jöjjenek. Gondolom kihajtják őket Erzsébetvárosból, ez a gond inkább. Éppen azon vagyok elájulva, hogy a Rákóczi úton, a körúton, vagy a Népszínház utcában, ha keresel egy susztert vagy egy szabót, nem találsz. Kínai vagy török éttermet százat is.

Fotó: Bánkuti Sándor/Metropol

Éva: „Sok a külföldi. Éjszaka nem lehet aludni, verekedés, kiabálás, alkoholizálás. Ez van most a Palotanegyedben és szerintem itt is ez lesz majd. Amikor itt pizzéria volt, az borzalom volt.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143910_auto_resized.jpg
origo.hu

Döbbenetes felvétel, így törtek rommá az autók a repülőtérre vezető úton - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713576910
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132318_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145716_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145692_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Sajtóhír: az ENSZ-főtitkár asztalán van egy teljesen új magyar innováció

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713576910
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141352_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713576910
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713576910
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145447_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól