A Nature Medicine szaklapban közzétett vizsgálat szerint a közkedvelt édesítőszer, az eritrit, más néven eritritol fokozhatja a szív- és érrendszeri események kockázatát. Így a szívroham, a stroke, a vérrögképződés, valamint a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozás valószínűségét is növelheti.
A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt az eritritol szintje, kétszer nagyobb volt a szívroham, a stroke vagy a halálozás kockázata 3 éven belül.
"Tanulmányunk azt mutatja, hogy amikor a résztvevők olyan mesterségesen édesített italt fogyasztottak, amelyben sok eritritol volt, a vérükben napokig jelentősen megemelkedett bizonyos markerek szintje, amelyek növelik a véralvadási kockázatot. További vizsgálatokra lenne szükség, hogy az eritritol hogyan befolyásolhatja a szívroham és a stroke esélyét a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magasabb kockázatú embereknél."
- mondta a vezető szerző Stanley Hazen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.