BKK

A BKK ellenőrei egyre fejlettebb eszközökkel vizsgálják a jegyeket és a bérleteket

H.Á.

Létrehozva: 2023.02.13.

Az évek óta tartó folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a BKK egy újfajta módszerrel vizsgálja a jegyeket és a bérleteket. A korábbitól eltérően az elektronikus készülék azok valódiságát is képes jelezni az ellenőröknek.

A 2017-es év végétől kezdődően a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fejlesztette és egyben egyszerűsítette a jegyellenőrzés folyamatát. A tömegközlekedési eszközökön és a metró aluljárókban is megszokottá vált, hogy az ellenőrök többsége elektromos készülékkel vizsgálja meg az utasok jegyét vagy bérletét, a rajtuk lévő kód leolvasásával. Az eszköz azonban nemcsak emiatt került bevezetésre – írta meg a Metropol.

A jegyek és a bérletek érvényességén felül, azok valódiságát is vizsgálják az ellenőrök. Fotó: Juhász Gábor / MTI

A BKK a digitalizációs folyamat részeként vezette be a jegyellenőri készülékekre fejlesztett applikációt, amelynek segítségével hatékonyabbá vált a jegyek és a bérletek eredetiségének és érvényességének az ellenőrzése – tudta meg a Társaságtól a Metropol.

Elterjedtek az elektronikus eszközök

Az alkalmazás tesztelése egyébként még 2017 végén, 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött. Mára már a BKK jegyellenőrök többsége rendelkezik olyan készülékkel, amely a jegyek és bérletek érvényességét elektronikusan ellenőrzi. A rendszer emellett arra is alkalmas, hogy pótdíjazás esetén rögzítse és 2022 óta zárt rendszerben, egy applikáció segítségével továbbítsa az utas adatait a BKK követeléskezelő rendszerébe.

– Így minden érintett fél számára jelentősen egyszerűbbé vált a pótdíjazás folyamata, ahogy a fizetésé is, ugyanis a jegyellenőröknél lehetőség van a pótdíjat bankkártyával kiegyenlíteni.

– hívta fel a figyelmet a BKK, majd hozzátették:

– Az elektronikus ellenőrzés egyik előnye, hogy utaskoordinátoraink a metróbejáratoknál a megszokotthoz képest hatékonyabban, gyorsabban észreveszik, ha egy utas jegye vagy bérlete érvénytelen, és felhívhatják a figyelmét erre. A hamisgyanús jegyet vagy bérletet munkatársaink bevonják további vizsgálatra (a vizsgálat idejére Ügyfélszolgálatunk az eredetivel megegyező jegyet vagy bérletet állít ki az ügyfélnek), erről átadás-átvételi elismervényt adnak.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a jegy vagy bérlet érvényességét, hanem annak valódiságát is vizsgálja a készülék, hiszen korábban hallhattunk olyanról, hogy egyesek például otthon legyártott jegyekkel vagy bérletekkel próbálkoztak.

Fellépnek a hamisítások ellen

A BKK, a Metropol kérdésére hozzátette, hogy „a jegy- és bérlethamisítások visszaszorítása érdekében szükséges elektronikus eszközzel is ellenőrizni. Az értékcikkek elő- és hátoldali kódjának beolvasásával megállapítható, hogy azok valódiak-e. Bérletek esetén ez a folyamat az ellenőrzési eljárást is meggyorsítja, hiszen a készülékekre telepített applikáció a kód beolvasását követően azonnal visszajelzi a díjtermék típusát és érvényességét is”.

Annak ellenére, hogy a bankjegyekkel ellentétben, a jegyekre és a bérletekre nincs ráírva, hogy hamisításukat a törvény bünteti, a társaság minden egyes esetben eljárást indít az elkövető ellen, melynek komoly jogi következményei is lehetnek, hiszen a társaságot károsítja meg vele az elkövető.

A Metropol kérdésére a BKK kifejtette:

– A hamis bérleteket előállító személyek milliós károkat okoznak Társaságunknak, az elektronikus ellenőrzések segítségével azonban gyorsabban felgöngyölíthetők ezek a bűncselekmények, amelyek mindig rendőrségi feljelentéssel zárulnak. Tehát a hamisítóknak már kevésbé éri meg előállítaniuk lopott hőpapírra fiktív díjtermékeket.

Milliós büntetést kapott a jegygyáros

A BKK és a BRFK együttműködésének köszönhetően 2022-ben letartóztatták azt a budapesti férfit, aki lakásában „hamisbérlet-gyárat” működtetett. A férfi a BKK automatáiból lopott biztonsági papírra nyomtatta a hamis bérleteket megrendelői számára.

A BKK szándéka az, hogy ügyfelei számára egyértelmű legyen: a bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni – írták.

A készülék emellett azt is segíti, hogy emelkedjen az ellenőrzések száma.

– A szúrópróbaszerű ellenőrzések megmaradnak, ugyanakkor munkatársainkat jelenleg is a minél nagyobb számú elektronikus ellenőrzés elvégzésére ösztönözzük.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165089_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: Magyarország ilyesmit sohasem szavazna meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166761_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165078_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt az orosz védelmi miniszter a Moszkva és a NATO közötti háborúval kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164752_auto_resized.jpg
life.hu

Iszak Eszter már nem tudta, mit vegyen fel, ezért úgy döntött, segít a sorstársain

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164211_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714166711
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714166711
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714166711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714166711
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai