Háború

Kétségbeesetten menekült Magyarországra a háború elől egy kárpátaljai édesapa

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.01.02.

Átmenekült Magyarországra egy kárpátaljai férfi, hogy együtt lehessen a párjával, a kisfiával és születendő gyermekével. A család az uszkai nyugdíjasklubban kialakított ideiglenes menedékházban kapott ideiglenes szállást.

A tiszaújlaki Barbara mindössze 18 éves, de már a második gyermekét várja. A fiatal lány úgy véli: minden oka megvan a boldogságra, hiszen egy erős férfi a legfőbb támasza, aki mindent elkövet azért, hogy a szerettei ne szenvedjenek hiányt semmiben. A család Kárpátaljáról menekült hazánkba a háború elől három hónappal ezelőtt.

Barbara jobb jövőt szán a gyermekeinek Fotó: Knap Zoltán


– Engem a kisfiammal, az egyéves Erikkel együtt könnyedén átengedtek a határon, de a párom tudta, hogy nem tarthat velünk a hivatalos átkelőn, mert a háború miatt nem jöhetne át. 

Ő az éjszaka leple alatt, a zöldhatáron jött utánunk, hogy velünk lehessen.

Telefonon tartottuk a kapcsolatot, így talált meg bennünket Tiszabecsen, ahonnan az Uszkai nyugdíjasklubba vittek bennünket. Az épületben kaptunk ideiglenes szállást – árulta el a Borsnak Barbara. A családanya párjával ugyan találkoztunk, de a férfi nem kívánt névvel és arccal nyilatkozni. Attól tart, hogy a háború után megbüntetik a szökésért, ha nyilvánosan szerepel.

– Ugyan Kárpátalján nincsenek fegyveres események, de a hadsereg az utcáról gyűjti be a férfiakat. 

A kedvesem egyáltalán nem akar katonának menni, nem szeretne egy értelmetlen háború miatt meghalni.

Én sem bírnám ki, ha valami baja esne. Magyarországon biztonságban van – mesélte az édesanya, aki a háború után szeretne visszatérni a szülőföldjére.

– Az élettársam jelenleg is Budapesten dolgozik segédmunkásként, az állását pedig szeretné hosszú távon megtartani, hogy támogathasson minket. Havonta egyszer mindenképpen hazajön majd hozzánk – ecsetelte a terveket Barbara. A kismama magzata egyébként szépen fejlődik. Az orvosok szerint február 14-én születik.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek