Videó

Vége a benzinárstopnak, ezt gondolják róla az emberek

Létrehozva: 2022.12.08.

Kedden késő este jelentette be Gulyás Gergely, hogy vége a benzinárstopnak. A döntés oka az volt, hogy a brüsszeli szankciók miatt csökkent az import üzemanyag ami ellátási zavarokat okozott, ez pánikvásárláshoz vezetett, amitől még nagyobb hiány keletkezett. Megkérdeztük az embereket, hogy mit szólnak az ársapka eltörléséhez.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy késő esti kormányinfón jelentette be kedden: eltörlik a kormány által tavaly november közepén bevezetett benzinárstopot. A tájékoztatót a MOL elnökével, Hernádi Zsolttal közösen tartották meg, aki mindehhez kiemelten hozzátette: 

elmentek a falig, de már nem tudták biztosítani a nyugodt ellátást. Az okok között megjelölte a brüsszeli szankciókat, valamint az ebből fakadó ellátási zavarokat, majd a pánikfelvásárlást. 

Benzinár
Szinte mindenféle üzemanyagból kifogyott sok kút Fotó: Bors

A benzinárstop azonban így is megélt több mint egy évet, és ennyi idő alatt meglehetősen sokat lehetett spórolni az üzemanyagon. Sőt, nagyon sokat. Az arányokat is figyelembe véve autónként 167 000 forintos megtakarítással számolhatunk az árstop 13 hónapja alatt. A KSH adatai szerint a csaknem 3,8 millió háztartás van Magyarországon, és 10-ből 6 háztartásban van autó. Mivel az országban levő személygépkocsik száma 2022-ben meghaladta a 4 milliót, egy motorizált háztartásra átlagosan 1,75 gépkocsi jut. 

A becslés alapján tehát egy autóval rendelkező magyar háztartás átlagosan kb. 293 ezer forintot spórolhatott meg a magyar üzemanyagár-stop alatt.

A Bors által megkérdezettek szerint bár fáj elbúcsúzni az ársapkától, mégis megértik, hogy muszáj. 

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek