Aszteroida

Most közölték a tudósok: Óriási karácsonyi aszteroida száguld a Föld felé

ny

Létrehozva: 2022.12.15.

Szerencsére ezúttal sem vagyunk veszélyben, de szakértők szerint az amatőr csillagászoknak most érdemes figyelni!

Egy hatalmas, 140 méter átmérőjű „karácsonyi aszteroida” halad el a Föld mellett – figyelmeztetnek a tudósok. A jó hír, hogy ezúttal sem vagyunk veszélyben, az ütközés lehetőségét ugyanis kizárták.

Az aszteroida ugyanis kétszer akkora távolságra száguld majd el mellettünk, mint amennyire a Hold található.

Fotó: Pexels

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a karácsonyi aszteroida december 15-én halad el a Föld mellett, a teleszkópos meteorvadászoknak pedig inkább a déli féltekén lesz a legnagyobb esélyük rá, hogy elcsípjék. Az ESA azonban azt javasolja, hogy az amatőr csillagászoknak mindenképpen érdemes az eget pásztázni egészen 19-éig.

Ha mégis megtörténne a baj

Ami a becsapódást illeti, ez az aszteroida sem jelent veszélyt a Földre, ám az év elején ezzel kapcsolatban elvégzett egy fontos kísérletet a NASA. A tudósok ugyanis kifejezetten azért indítottak útjára egy űrhajót, hogy az majd szándékosan belecsapódjon egy közelgő aszteroidába – ezzel kiderítve, hogy el tudnának-e téríteni egy esetlegesen veszélyesnek bizonyuló darabot. A kísérlet sikeres volt: a NASA űrszondája megváltoztatta az aszteroida irányát, ami azt jelenti, hogy ha a Földet egyszer becsapódás fenyegetné, jó esélyünk van a kivédésre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek