Havazás

Több centis hó lehet karácsonykor, ezen múlik minden

Bors

Létrehozva: 2022.12.01.

Bár még elég messze van, régen volt ekkora esélyünk arra, hogy ropogó hóban lépkedjünk karácsonykor.

Sok kisgyerek nem is tapasztalhatta még meg, hogy milyen az igazi hóesés, pláne a karácsonyi. Ha visszagondolunk az elmúlt évekre, nem sokszor kényeztetett el minket az időjárás azzal, hogy fehér lepelbe burkolta a tájat. A mostani időjárási folyamatok szerint azonban elég nagy az esély arra, hogy fehér legyen a karácsony. Ráadásul ha esni fog, vastag hótakaró is kialakulhat az országban.

Bár még majdnem egy hónap van karácsonyig, az idokep.hu előrejelzése szerint két forgatókönyv is megvalósulhat. Az egyik szerint akár vastag hótakaró is kialakulhat Magyarországon az ünnepekre.

hó, havazás, tél
Ha minden jól megy, havazik majd az ünnepek körül  Fotó: Pixabay

Bár az időjárási portál hangsúlyozza, hogy ilyen időtávlatban nagyfokú a prognózisok bizonytalansága, alapvetően két variáció képzelhető el ebben a néhány hétben. 

Az már látszik, hogy december első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik. Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét.

Igen ám, de mit is jelent mindez hétköznapi nyelven? Nos, a kétféle elképzelhető forgatókönyv a következő az időjárási portál szerint.

Az egyik szerint ez a magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

Két forgatókönyv jöhet szóba  Forrás: Időkép.hu

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem. Ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

Ha a hidegebb forgatókönyv jön be, lesz hó  Forrás: Időkép.hu

Az AccuWeather előrejelzése szerint a karácsonyi ünnepekre 5-6 fokos nappali maximumok várhatóak, míg éjszakánként mínusz 2-3 fokos fagyok várhatóak, így valóban nagy kérdés, hogy lesz-e hó. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek