Mikulás

A NASA űrhajósa bejelentette: létezik a Mikulás

Címkék
NASAMikulás

P. E.

Létrehozva: 2022.12.05.

"Houston, szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a Mikulás létezik."

"Houston, szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a Mikulás létezik" - közölte a földi irányítóközponttal a szenzációs hírt Jim Lovell amerikai űrhajós, de az üzenet valójában nem az ajándékokat osztó titokzatos télapóról szólt.

A Föld a Holdról
Fotó: AFP

1968-ban a NASA a Saturn V rakétával Hold körülipályára küldte az Apollo-8 legénységét. Az asztronauták, Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders kockázatos útra indultak, még a NASA repülésért felelős igazgatója, Chris Kraft is azt mondta, 50 százalék az esély rá, hogy minden jól alakuljon. A misszió ennek ellenére mégis elstartolt és december 21-én a hatalmas Saturn V a levegőbe emelkedett a Kennedy Űrközpont indítóállásáról. 12 perccel később elérték a Föld körüli pályát és az indulástól számított három órán belül történelmi eseménynek lehettek részesei az űrhajósok: elhagyták a földi gravitáció fogságát és a Van Allen övezetet és elindultak a Hold felé.

Az Apollo-8 karácsonyi időzítése miatt a történések még nagyobb figyelmet kaptak: az asztronautáknak az űrből kellett bejelentkezniük és az ünnepi beszédüket 64 orsázg összesen egymilliárd nézője követhette figyelemmel. Az út bizonyos pontjain sem a közvetítés, sem a központtal való kommunikáció megoldása nem volt lehetséges, mivel a Deep Space Network akkori hálózata jóval kezdetlegesebb volt, mint a mostanra már alaposabban kiépített rendszer (bár 47 percre még a most zajló Artemis I küldetés alatt is elveszett a kapcsolat a Hold körül keringő Orionnal). A legénység december 24-ének éjjelén részleteket olvasott fel a bibliai Teremtés Könyvéből, majd nem sokkal később eljött az ideje a következő kockázatos manővernek: a szervízmodul hajtóművének három és fél perces működtetésével (TEI, Trans Earth Injection) ki kellett kerülniük a Hold vonzásából, hogy hazafelé indulhassanak. A folyamat alatt a rádiócsend több mint tíz percig tartott és mikor a 12. perc után a NASA irányítóközpont munkatársai próbáltak kontaktusba lépni az űrhajósokkal, nem kaptak választ. A későbbi próbálkozások sem jártak sikerrel és a 15. percben még mindig szünetelt a kapcsolat.

Nagyjából fél perccel később azonban hirtelen megtört a csend és Lovell végre bejelentkezett az Apollo-8 nevében. A parancsnok nem csak az űrhajó megfelelő helyzetéről szóló megnyugtató híreket közölt, hanem szenzációs üzenetet hozott a hosszúra nyúlt szünet után.

"Houston, szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a Mikulás létezik."

- mondta az asztronauta.

Az üzenet valódi jelentése természetesen az űrhajóra vonatkozott, ezzel a mondattal biztosított róla mindenkit Lovell, hogy misszió rendben zajlik és nem történt probléma a művelet során. A legénység hazafelé tartott és december 27-én, helyi idő szerint 10 óra 51 perckor a parancsnoki modul gond nélkül landolt a Csendes-óceánban.

(via)

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek