Műemlék

Lebontatják az ukránok a turulszobrot a munkácsi várban

Létrehozva: 2022.10.13.

Csütörtökön döntött a városi végrehajtó-bizottság, a magyar millenniumi emlékmű helyére az ukrán címert állítják.

Arról, hogy a kárpátaljai munkácsi várban álló óriás turulszobort az ukrán címerre cserélik, a munkácsi városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén döntöttek - adta hírül a Kárpátinfo. A munkácsi történelmi múzeum igazgatója egy nappal korábban indítványozta ezt. 

A  határozatot már ki is hirdették. Fotó: Facebook

A végrehajtó bizottság azonnal felkérte a városi építőipari vállalatot a munkálatok elvégzésére, az obeliszk és a turulszobor lebontására, helyére az ukrán címer felállítására.

Eltávolítják az ősi magyar jelképet Munkács váráról. Fotó: Facebook

Az 1896-ban a hét millenniumi emlékmű egyikeként felállított munkácsi turulszobrot a cseh légionáriusok az I. világháborút követően, 1924-ben bontották le, majd 1945-ben a Vörös Hadsereg beolvasztotta a közel egy tonnás bronzmadarat. A magyar történelemben oly fontos szerepet játszó munkácsi várban 2008-ban állították fel újra a 25 méter magas emlékművet, csúcsán a majd 4,5 méter szárnyfesztávolságú bronz turulmadárral. A régi turul hű mását Mihajlo Beleny helyi szobrász formázta meg, s Kijevben öntötték bronzba.

2008-ban az újra felállított turulszobor avatásán részt vettek a magyar történelmi egyházak vezetői, magyar közméltóságok, jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Aki eddig nem járt Munkácson, valószínűleg már nem láthatja a munkácsi várban a turult, ami a magyarok számára a szabadság jelképe. Helyette ukrán címert láthat majd azon a várfalon, amit 1685 és 1688 között oly hősiesen védett Zrínyi Ilona.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek