II. Erzsébet királynő

Szívbemarkoló: Anna hercegnő egy pillanatra sem hagyja el édesanyja koporsóját

Létrehozva: 2022.09.13.

Módosítva: 2022.09.13.

Elszállították kedd este a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját az edinburgh-i St. Giles-székesegyházból, ahol a néhai uralkodót előző nap 24 órára felravatalozták.

Anna hercegnő édesanyja halála után

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. 

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a skót fővárosba, és hétfő délután ravatalozták fel egy napra a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában. A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten elhunyt uralkodó ravatalánál.

A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával - Royal Standard - borított koporsót az edinburgh-i repülőtéren nyolc katona vitte lassú díszmenetben a brit királyi légierő (RAF) C-17 Globemaster típusú repülőgépének fedélzetére. A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kíséri a Londonba vezető úton.

A repülőgép az RAF északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadja, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak. A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

III. Károly király kedden Észak-Írországba látogatott, annak a körútnak a keretében, amelynek célja, hogy az új brit uralkodó az Egyesült Királyság mindegyik nemzetét személyesen felkeresse.

Észak-Írországba II. Erzsébet királynő is hivatalos volt még tavaly ősszel, de gyengélkedése miatt erre a látogatásra már nem tudott elutazni.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek