Királyné

Hamarosan Kamillát is megkoronázzák, ezt viselheti a királyné

2022. szeptember 14. szerda 10:00

A közvélemény még ma is időnként rossz szemmel néz rá, II. Erzsébet azonban elismerte Kamillát. III. Károly király feleségeként most a királyné szerepében kell helytállnia.

Forrás: AFP

II. Erzsébet királynő halálával fia lett Nagy-Britannia új uralkodója, akit mostantól III. Károly királyként ismerhetünk. Az új uralkodóval a királyné cím is betelt Cornwall egykori hercegnéje, Kamilla által. 

De mi a különbség királynő és királyné között? Lesz külön koronázási ceremóniája Kamillának is? Ki egyáltalán ő? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk most meg.

Kicsoda Kamilla, az új király hitvese?

Az új király felesége Camilla Rosemary Shand néven született 1947-ben. Édesapja, Bruce Shand brit katonatiszt és háborús hős, édesanyja pedig Rosalind Cubitt volt, akit a legtöbben Alice Keppel, VII. Edward király híres szeretőjének unokájaként ismernek. 

Kamilla az 1970-es években ismerkedett meg és került romantikus kapcsolatba az akkori walesi herceggel, Károllyal. A kapcsolat állítólag 1973-ra véget ért, ekkor Kamilla feleségül ment Andrew Parker Bowles katonatiszthez. Károly nyolc évvel később, 1981-ben házasodott össze Dianával.

Sok találgatás kering a Károly, Kamilla és Diana közötti szerelmi háromszöggel kapcsolatban: különösen az 1980 és 1990 közötti időszakról. Miután 1992-ben Károly és Diana különváltak, az akkori walesi herceg egy televíziós műsorban Kamillát kedves barátjaként emlegette, később pedig hozzátette, hogy Dianához mindaddig hűséges maradt, amíg házasságuk javíthatatlanul meg nem romlott.

Fotó: Getty

1995-ben arra a kérdésre, hogy Kamillának volt-e köze a váláshoz, Diana a BBC-nek úgy felelt: 

Nos, hárman voltunk ebben a házasságban, kissé zsúfolt volt.

Diana és Károly 1996-os válását és a hercegné tragikus halálát követő évtizedekben Kamilla sohasem beszélt magánéletéről, és Diana hercegnőről sem. Miután lassan a nyilvánosság elé tárták kapcsolatukat, Kamilla és Károly 2004-ben felvállalták azt, egy évvel később pedig egybe is keltek. A Diana hercegnő iránti tisztelet miatt és a közvélemény megnyugtatása érdekében bejelentették, hogy Kamilla nem a walesi hercegnőt, helyette másodlagos címét, a cornwalli hercegnőt fogja használni.

A páros akkor azt is bejelentette, hogy amikor Károly király lesz, Kamilla a királyné helyett továbbra is a hercegnő címet használja majd.

Ezt a döntést azonban 2022 februárjában hatályon kívül helyezték, amikor II. Erzsébet királynő bejelentette, hogy személyes vágya szerint 17 év szolgálat után Kamilla megérdemli a királyné címet, ha fia lesz az új uralkodó.

Fotó: MTI

Mi a különbség királynő és királyné között?

A brit monarchikus rendszerben létezik királynő és királyné is: előbbi saját jogán uralkodik, azaz vérvonal szerint érdemelte ki a trónt, utóbbi azonban a király feleségének adható cím. Egy hitvesnek nincs joga uralkodni, ő egy támogató alak. Ennek értelmében tehát III. Károly felesége az uralkodás hatálya óta Kamilla királynéként említendő.

Kamillát is megkoronázzák majd?

A történelem során a királynékat hagyományosan a férjükkel együtt megkoronázzák a westminsteri apátság koronázási szertartásán. Kamillának tehát várhatóan nem lesz külön koronázása, de valószínűleg őt is megkoronázzák a soronkövetkező szertartáson. A Newsweek szerint

habár a koronázási terveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a királyt várhatóan a következő hónapokban koronázzák meg, és valószínűleg nem fog egy évig húzódni, mint ahogyan II. Erzsébeté.

Milyen koronát visel majd Kamilla királyné?

A koronázási ceremónián a hitveseket szokásosan az uralkodó által viselt birodalmi államkorona kisebb és visszafogottabb változatával koronázzák meg. 

Fotó: AFP

Alexandra királyné, Mária királyné és Erzsébet királyné (későbbi anyakirályné) mind új koronát kaptak a koronázásuk idején, ám valószínűtlen, hogy Kamilla számára is újat készítsenek, hacsak nem túl kicsi rá az anyakirályné koronája. 

Az anyakirályné koronája 1937-ben készült VI. György koronázására. Platinából készült – így könnyebb viselni, mint az ezüstöt vagy az aranyat – és magában foglalja a Koh-i-Noor gyémántot is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426718_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy bejelentést tett az MVM Next, ez sokakat érint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10598_resized.jpg?avcount=1670630108
origo.hu

Széttárt lábakkal, felsőjéből kibuggyanó mellekkel fotózták a szexi énekesnőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A TEK rúgta rá az ajtót egy nyíregyházi családra: megdöbbentő, mit találtak a házban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15428177_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elhunyt Kaposvár „rendszerváltó” polgármestere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425253_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kemény szavak: Bockhor Gábor nem kímélte G.w.M-et

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10599_resized.jpg?avcount=1670630108
borsonline.hu

Megdöbbentő, mit talált a TEK ennél a nyíregyházi családnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426095_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Konyhafőnök VIP: Mi történt? Rácz Jenő keményen beszólt Fördős Zének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15427520_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kettős családi tragédia történt: férje szeme láttára halt meg a fiát gyászoló édesanya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10590_resized.jpg?avcount=1670630108
mandiner.hu

Minden innováció létkérdés a 21. század agráriumában(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425934_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Felfoghatatlan: két hónap alatt legyőzte a gyilkos kór a 27 éves nőt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/29YZpSM_82OXAvUmkVl2Kqlxyu4Tl21hXlMdIW0J4uk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA4ZmIzZjViOTZmMTQxOWU4OTUxN2M3OGQ0YWMwNzJm.jpg
Bántalmazás

Nyilvánosságra hozták a felvételt: ököllel ütöttek, köpdöstek társai egy diáklányt Zemplénben

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/0j-8VyiobeBCcyDBkvCydIpxHvplkewDIY5wuLm0U7o/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNkYjhjMTI4ZWVjOTQyZmRiZmQ3NDNlZmVhN2I0ZjEx.jpg
Összefogás

A Dancing with the Stars zsűritagja is segíti a Jókai házomlásban megsérült balerinát