Dráma

Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon: Felnőtt férfiként is megijedtem

Létrehozva: 2022.08.12.

Tornádó csapott le a szolnoki Tisza-partra, ahol a víz felől egyenesen a strandolók között vágtatott végig a forgószél. A szakember elmondta: bár nem mindennapos, de a tornádó létező jelenség nálunk is.

Forrás: Facebook

A vér is meghűlt a strandolók ereiben a szolnoki Tisza-parton, amikor egyik pillanatról a másikra egy tornádó csapott le a vidám strandolókra. Az esetről felvétel is készült, melyen látszik, ahogyan a forgószél először a víz felett örvénylik, majd másodperceken belül lecsap a parton hancúrozó emberekre, akik fejvesztve menekülnek.

A tornádó nem csak pár holmit kapott fel, de a napágyakat is megbillentette, több sátrat is felemelt a földről. Egy helybeli nagyon megijedt.

Rettenetes volt az egész. Azt sem tudja az ember, mi történik, olyan hirtelen jön a forgószél. Mindenki menekült előle

– mondta a Borsnak egy szemtanú. Egy másik környékbeli azt mesélte: egyáltalán nem példa nélküli az eset.

– Mi korábban éltünk át ilyesmit, szintén a Tisza közelében. Nem mondom, felnőtt férfiként is megijedtem – elevenítette fel az emlékeit.

A tornádó nem csak pár holmit kapott fel, de a napágyakat is megbillentette, több sátrat is felemelt a földről  Fotó: Sonline

A szakember elmondta: valóban ritka, ám tényleg nem példa nélküli a magyar tornádó.

A kialakulásához gyakorlatilag a nagyon meleg időjárás és a kopár felszín szükséges, erdő fölött nem szokott ilyen keletkezni, inkább füves vagy homokos térség felett 

– magyarázta a Borsnak Juhász Árpád éghajlatkutató. Hozzátette: a melegben kiszáradt folyók porrá alakult iszapját könnyen felkapja.

– Akkor látszanak igazán, ha nem növényzet fedi a felszínt, hanem a tölcsér szívóhatása felkapja a homokot vagy a finom port – mondta, kiemelve: nálunk nem valószínűek a nagy, amerikai típusú tornádók, melyek akár házakat is felkapnak.

A víz felett alakult ki, majd hamar lecsapott a strandolókra Fotó: Sonline

– Nálunk hiányzik az az effektus, ami Amerikánál megvan. Ott a hegyláncok észak és déli irányúak, így egymás mellett akadálytalanul elhalad az északi hideg és a déli meleg áramlat. De Magyarország és Európa fekvése olyan, hogy nagyjából nyugat-kelet irányban vannak a hegységek, és ha nem is vonalzóval meghúzható módon, de az északi Kárpátok is az útját állja a nagy, hideg betöréseknek – mesélte.

 

Mit tegyünk, ha tornádód látunk?

A legjobb, ha ilyenkor lehasalunk. Ha közelben van egy fa, akkor az alá viszont senki ne álljon.

– Tövestől képesek kicsavarni. Én magam is voltam ilyen helyzetben. Az egyik pillanatban szélcsend, a következőben jött egy forgószél, egy hatalmas platánt tövestől kicsavart és egy autó elé vágta – emlékezett vissza a Juhász Árpád.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek