Megválasztották az Év Fagylaltját, mutatjuk, melyik lett az

Megválasztották az Év Fagylaltját, mutatjuk, melyik lett az

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 12. 17:15 / FRISSÍTÉS: 2022. július 13. 07:41
Megvan az idei év fagylaltja. A Magyar Cukrász Iparszövetség idén is megszervezte a versenyt, amelynek döntőjébe 12 féle fagyi jutott be.

A legendás Bikini-sláger szerint „Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket”, ezt pedig a cukrászok komolyan veszik. Az ő ernyőszervezetük, a Magyar Cukrász Ipartestület tavasszal hirdette meg ismét az Év Fagylaltja versenyt. A megmérettetésen komoly kritériumoknak kellett megfelelni.

– A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, melyek kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal (a fagyik tégelyben való dekorálására használt alapanyag) ízesíthetők és díszíthetők – fogalmaztak a szervezők. A hagyományos mellett a mentes kategóriát is meghirdették, ahol hozzáadott cukrot, valamint glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagyik versengtek.

Dobó Norbert büszkén pózol győztes fagyijával, a Szőke Zserbóval Fotó: Bors

A 18 tagú zsűri – melyben a szakma mellett helyet foglalt többek között Vajda Luca, a Konyhafőnök döntőse is – végül a Szőke Zserbót választotta a 2022-es Év Fagylaltjává. A díjat ráadásul az a Dobó Norbert nyerte el, aki három éven belül másodszor hódította el a hatalmas vándorkupát és az azzal járó elismerést.

– Fantasztikus érzés, nem gondoltam volna, hogy nyerni fogok – kezdte a Borsnak szerényen a Füredi Fagyizó cukrásza, aki azt is elárulta, hogy lehet szőke a zserbó.

Ahogy a klasszikus süteményben, úgy a fagylaltban is a dió és a baracklekvár íze dominál Fotó: Bors

– Ahogy a klasszikus süteményben, úgy a fagylaltban is a dió és a baracklekvár íze dominál, azonban én pekándiót adtam hozzá és az étcsokit karamellizált fehércsokoládéra cseréltem le. Ezt hívjuk mi a szakmában szőke csokinak, és tulajdonképpen ettől lett szőke a zserbó is – avatott be a kulisszatitkokba a győztes fagylaltmester. Dobó Norbert szerint mindig fontos a megújulás, az új ízek kikísérletezése, emellett arra is törekszik, hogy olyan fagylaltot találjon ki, amely minden cukrászdában, fagyizóban előállítható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.