Rezsicsökkentés

10 kérdés és válasz a rezsicsökkentésről

Létrehozva: 2022.07.26.

Módosítva: 2022.07.26.

Itt van minden, amit tudni akart!

1. Honnan tudom, hogy többet kell-e fizetnem augusztus 1-től a gázért és a villanyért?


A legutolsó éves elszámoló gáz- és villanyszámlát érdemes elővenni, ahol fel van tüntetve az éves fogyasztás. Amennyiben az alábbiaknál kevesebb az érték, úgy továbbra is a rezsicsökkentett áron fizetsz, nem változik semmi.

Áram: 2523kWh

Gáz: 1729 köbméter.


2. Ha van olyan hónap, amikor többet fogyasztok, mint a rendeletben megadott havi limit, akkor ki kell fizetnem lakossági piaci áron a többletet rögtön?


Nem. A szolgáltató úgynevezett „fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást” alkalmaz, ami annyit jelent, hogy figyelembe veszi a szezonalitást, vagyis más lesz például a gázfogyasztás havi limitje júliusban, és más januárban. Csak az átlag feletti fogyasztásra terhelik rá a lakossági piaci árat. Év végén pedig, amikor az elszámoló számla készül, a tényleges éves fogyasztás alapján korrigálják az árat és lehet, hogy visszakapunk pénzt, lehet, hogy valamennyit rá kell fizetni.

A gáznál vannak olyan hónapok, amikor túlléphetjük a limitet Fotó: Faludi Imre


3. Mikor járok jobban, ha átalánydíjas vagyok, vagy ha diktálom az óraállást? Át tudok-e váltani augusztus 1-től átalányra?


Aki havi gazdálkodást folytat – általában a bérből, fizetésből élők és nyugdíjasok – jobban járnak, ha az átalánydíjas elszámolást választják, mert így kiszámíthatóbb a költségük, de erre csak az éves elszámolást követő 30 napon belül van lehetőségük. Akik átalánydíjasok, bármikor kérhetik a fogyasztás szerinti fizetésre való átállást. A rezsicsökkentés szempontjából azonban teljesen mindegy, milyen elszámolásban vagyunk, mindkét esetben arányosan nő majd a számla, tehát – hacsak nem változnak gyökeresen a fogyasztási szokásaink – nem kell több százezres számlától tartanunk. 


4. Mi az a lakossági piaci ár?


A lakossági piaci ár magasabb, mint a rezsicsökkentett ár, de jóval kedvezőbb, mint a versenypiaci ár. A kormány ezzel is védi a lakossági fogyasztókat, akik az átlag feletti fogyasztásra sem a versenypiaci árat, hanem ezt a kedvezőbb lakossági piaci árat fizetik. Ez egy új tarifa. A rezsicsökkentett ár 36 forint/kWh, a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh, a versenypiaci ár 268,9 forint/kWh. Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 forint, a lakossági piaci ár pedig 62,9 forint kilowatt/óránként. Földgáz esetében a rezsicsökkentett ár 102 forint/köbméter, a lakossági piaci ár 747 forint/köbméter. A versenypiaci ár pedig 1020 forint/köbméter.


5. Vonatkozik-e rám a rendelet, ha hőszivattyúval fűtök?


A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája.


6. Vonatkozik rám a rendelet, ha távfűtéses lakásban lakom?


A fűtésre vonatkozóan nem, a rendelet csak az elektromos áram és a gáz árára vonatkozik.

Heavy,Duty,Radiator,-,Central,Heating
A távfűtésesekre nem vonatkozik a rendelet Fotó: Shutterstock


7. Hogyan csökkenthetem a rezsiköltségemet, ha várhatóan túllépem a rendeletben szereplő átlagfogyasztást?


Még mindig nyitva áll a napelemre vonatkozó támogatási pályázat, ha az egy háztartásban élők éves jövedelmének összessége fejenként nem haladja meg a 4.850.000 forintot, akkor érdemes pályázni, hiszen nincs szükség önerőre és nem kell megelőlegezni sem a költségeket. Tetőre szerelt, saját fogyasztást célzó napelem rendszerre 2,9 millió forintot, napelemes rendszer+hőszivattyú+villamosenergia tároló rendszer kiépítésére pedig 11,3 millió forintot lehet nyerni. Év végéig ugyancsak nyitva áll az otthonfelújítási támogatás és kölcsön lehetősége, így juthat pénz modern nyílászárókra vagy fűtéskorszerűsítésre.

Érdemes energiatakarékos izzókra cserélni a nagy fogyasztásúakat, emellett számos apró trükkel, egy kis odafigyeléssel csökkenthető az áramfogyasztás.

A gázzal fűtők beszerezhetnek olyan fűtésrásegítő eszközöket, amikkel kiegészíthető a gázfűtés, így csökkenthető a gázfelhasználás. 


8. Társasházban lakunk, egy gázmérő van, mi a teendőnk, hogy benne maradjunk a rezsicsökkentésben? 


A társasház közös képviselőjének augusztus 15-ig kell beadnia nyilatkozatot a szolgáltatónak. Ebben az esetben az átlagfogyasztás annyival szorozható, amennyi lakás van a társasházban, és addig az értékig kapják rezsicsökkentett áron a gázt, azon túl lakossági piaci áron. A lakások között a teher ugyanolyan arányban oszlik meg, ahogyan eddig, általában légköbméterre számolnak.


9. Azt ígérték, hogy a háromgyermekes családok 600 köbméterrel több gázt kapnak rezsicsökkentett áron, a nagyobb családoknál pedig gyerekenként további 300 köbmétert. Ki számít ebben az esetben gyereknek és mi a teendő?

 

Germany, Bavaria, Nuremberg, Family playing board game together
A nagycsaládosok kedvezményt kapnak


A rendelet úgy fogalmaz: Erre vonatkozóan még nem jött ki részletes tájékoztatás. Lapunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületét kérdezte, egyelőre ők is tájékozódnak. Hagyományosan a családokban addig jár a kedvezmény, ameddig a családi pótlék: a gyermek 18 éves koráig vagy középiskolai tanulmányai befejezéséig. Ugyanakkor indokoltnak tűnik, hogy a szülőkkel egy háztartásban élő, keresettel még nem rendelkező, még tanulmányokat folytató gyermekek után is járjon a kedvezmény.

 

10. Fogyatékkal élek, rendszeresen légzésrásegítőt használok, ami árammal működik. Hogyan kérhetem, hogy emiatt ne kelljen többet fizetnem?


A fogyatékossággal élők által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után is jár kedvezmény, aminek a mértékét és igénylésének módját kormányrendelet határozza meg, ennek megjelenéséig kell várni.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27386_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713962711
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158828_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Talán fentről nézett" - autóbalesetben halt meg a Katasztrófavédelem 27 éves munkatársa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében