Ennek járt utána a Ripost. Meggyes, málnás, áfonyás, vagy éppen dinnyés. Csekély alkoholtartalmú, vagy éppen alkoholmentes. Igazán különleges kézműves. Ma már rengeteg változatban és ízesítésben kínálják a nyári kánikulában oly sokak kedvencévé vált söröket.
Milyenek mostanában a trendi sörök? Az erősebbek, vagy a csekélyebb alkoholtartalmúak kedveltebbek? Az ízesítettek? Erről kérdeztük a szakembert.
Magyarországon 100 kisüzemi sörfőzde van, ez a magyar piac 3 százaléka
– mondta lapunknak Gyenge Zsolt. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint évszaktól függ, hogy éppen melyek a legkeresettebb termékek. Télen inkább a nagy testű barna sörök, míg nyáron a gyümölcsös ízesítésűek.
„A meggy sör idén is folytatja minden bizonnyal nagy menetelését és a málna is jól menne, ám sajnos nincs hozzá elég valódi alapanyag. A mi fóti sörfőzdénk például idén a dinnyés-lime-os és feketeribizlis sörrel rukkolt elő, de van már például trópusi gyümölcsös is" – teszi hozzá a szakember.
Mint mondja 100 éve és 100 év múlva is a 4,5-5 százalék alkoholtartalmú sörök lesznek a legkedveltebbek, ám az alkoholmentes sörök piaca is nő, ám ők kézműves gyártókként nem igazán készítenek ilyen söröket.
A 2011. és 2016. között rendszeresen megtartott Főzdefeszt a magyarországi kisüzemi sörkészítés legfőbb seregszemléje és találkozója volt. A rendezvény, hat év szünet után, június 17-19. között, több mint 20 magyar sörfőzdével tér vissza erre a hétvégére a Városligeti Napozórétre.
A Főzdefesztre a belépés ingyenes, a sörkóstoláshoz fesztiválpoharat kell vásárolni, amely kimondottan sörkóstolásra fejlesztett, Stöltzle kóstolópohár. A fesztivál készpénzmentes, fizetni HelloPay Fesztiválkártyával, vagy érintéses bankkártyával lehet.
Lapunk munkatársai is kilátogattak a helyszínre, hogy megtudjuk mire is vágynak idén a sörivók.
Pénteken már kora délután többen üldögéltek a kellemes melegben a padokon, kezükben söröspoharakkal. Péter és Tímea is komótosan kortyolgatta a hideg sört.
„Számomra inkább az IPA vonal a nyerő" - mondja Péter. Timi ugyanakkor a meggysörre esküszik. Az IPA neve egyébként onnan ered, hogy a 18. században, amikor India brit gyarmat volt, az oda szállított sörökbe nagy mennyiségű komlót tettek, hogy kibírják a hosszú hajóutat anélkül, hogy minőségük leromlana.
Az Alkimista Sörfőzdénél többen is állnak, megnézzük mit is kínálnak.
Mi Hódmezővásárhelyről jöttünk, a coviddal
- mondja viccesen Berkeszi Andor, a sörfőzde tulajdonosa, majd hozzáteszi: 2019 októberében hozták létre a főzdét.
„Három sörrel készültünk. Búza- és meggysörrel, valamint egy kölsch-típusúval, ami egy speciális élesztővel készül. Korábban ez fogyott a legjobban egy másik fesztiválon, így mindenképpen meg akarjuk itt is mutatni" - mondja a főzde tulajdonosa, aki arra számít, hogy vasárnap estig sokan látogatnak majd el Főzdefesztre a Városligetbe.
Az egyik padnál egy feltűnően sötét sört kortyol egy fiatalember. Kiderül, hogy amerikai.
„Ez egy sötét, úgynevezett stout sör" - mondja Matt, akiről hamar kiderül, hogy kedveli a savanyú söröket is, így a meggysör a másik kedvence.
A feleségem Amerikában élt, ott ismerkedtünk meg. Szeretem a magyarokat, mert bár néha komolyak, egy sör már segít abban, hogy rendkívül barátságosak, közvetlenek legyenek
- mosolyodik el a fiatalember.
A sör a legnépszerűbb alkoholos ital
A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2015 és 2019 között folyamatosan nőtt Magyarországon a sörgyártás. 2020-ban azonban drasztikusan, 13 százalékkal visszaesett. A nagymértékű csökkenést jelentős részben a Covid19-járvány miatti fogyasztáskiesés okozta. A korlátozások nyomán a tavaszi és a késő őszi hónapokban a vendéglátóegységek bezártak, vagy csak korlátozottan fogadhattak vendégeket, a sörgyárak és a sörfőzdék által támogatott kulturális és sportrendezvények, fesztiválok, város- és falunapok pedig többnyire elmaradtak. A magyarországi sörkínálatot alapvetően a hazai termelés biztosítja. A sör népszerűségét jelzi, hogy azok közül, akik 2019-ben legalább hetente egyszer fogyasztottak szeszes italt, 63 százalékuk ivott sört (is). A legalább heti egy alkalommal valamilyen sörkészítményt fogyasztók túlnyomó többsége férfi (86%).Az átlagos sörfogyasztó férfi 47 éves, középfokú végzettséggel rendelkezik és hetente átlagosan 2,8 liter sört iszik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.