Háború

A világ legokosabb állatait is bevetik az oroszok az ukránok ellen

Bors

Létrehozva: 2022.05.05.

Hadi célokra kiképzett delfinek jelentek meg a Fekete-tengeren, az oroszok bázisát védhetik.

Vlagyimir Putyin egy delfint simogat az Orosz Tudományos Akadémia Távol-Keleti Kirendeltségén Vlagyivosztokban 2013-ban

Forrás: AFP

Az orosz-ukrán háború február végi kitörése óta sokféle fegyverrel vagyunk kénytelenek megismerkedni, szinte nincs olyan nap, hogy ne bukkanna fel valami megdöbbentő a harcokban bevetett módszerekkel és eszközökkel kapcsolatban. Most pedig az is kiderült, az orosz hadseregnek nem elég az ember, ha katonákról van szó, a világ legintelligensebb állatait is bevetik.

Kiszivárgott amerikai műholdfelvételek szerint ugyanis Oroszország katonai célokra kiképzett delfinekkel is védi egy fekete-tengeri haditengerészeti bázisát, az állatok elsősorban a víz alatti támadások ellen jelentenek védelmet. Hogy delfineket telepíthettek a szevasztopoli kikötőbe, az műholdfelvételekről derült ki – az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) által elemzett képeken két úszó kerítést is fel lehet fedezni, amelyek a delfinek jelenlétére utalnak. Ezek februárban, az orosz megszállás kezdetének idején bukkantak fel a bázison – írja a Huffpost.com.

A szevasztopoli haditengerészeti bázis kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében fekszik, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el. 

Nem először vetnek be delfineket

Oroszország már korábban is foglalkozott delfinek katonai célokra történő kiképzésével, a vízi emlősöket tárgyak visszaszerzésére vagy ellenséges búvárok elriasztására használják. De hasonló tevékenységet maga Ukrajna is folytatott egy Szevasztopol melletti akváriumban, a szovjet időkből származó programot ugyanakkor az 1990-es években hanyagolni kezdték.

Máshol is a fegyverkezés része

Hasonló program például Észak-Koreában és az USA-nál is létezik. Az Egyesült Államok haditengerészete az 1960-as évek óta képezte ki tengeri emlősöket helyreállítási műveletekre és feladatokra, például víz alatti aknák felkutatására. Amerika legalább 28 millió dollárt költött már saját, delfinekből és tengeri oroszlánokból álló csapatainak fenntartására. 

A Krím 2014-es elfoglalása után két évvel az oroszok közölték, hogy további öt delfin vásárlásával kiterjesztenék a programot. Azt nem tudni, hogy a mostani műholdképek alapján valószínűsített delfinek ebből a programból származnak-e. Egyes források szerint viszont Oroszország már 2018-ban, a szíriai háború idején is bevetette a delfineket, akkor a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti bázison.

A delfinek nem az egyetlen olyan óceáni élőlények, amelyeket az orosz hadsereg kiképezhetett. Egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hámokat viselt, amelyekben kamerák lehettek, és zaklatta a hajóikat, a csónakok oldaláról pántokat és köteleket húzott. A tudósok később azt mondták, hogy úgy vélték, hogy a Hvaldimir névre keresztelt bálnát az orosz hadsereg képezte ki, más források szerint viszont csak egy sérült gyerekek kezelésére és iskolások szórakoztatására tartott beluga szökött el.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16731035_auto_resized.jpg
origo.hu

Tóth Vera a TV2 stúdiójában drukkol Krausz Gábornak - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16731168_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elmondta az amerikai műsorvezető: ezt gondolja Orbán (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16731113_auto_resized.jpg
ripost.hu

Véget érhet Marco Rossi kulcsemberének angliai kalandja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728874_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nem várt fordulat! Horn Gábor hatalmas balost vitt be az ellenzéknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22522_resized.jpg?avcount=1701565222
origo.hu

Ketrecbe zárva és félmeztelenül is fotózták Marjai Juditot - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728603_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Akciós a Lidlben a pulykamell – ezeket készítsd el belőle a hétvégén!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22031_resized.jpg?avcount=1701565222
life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728790_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szintet lépett Tóth Gabi és Papp Máté Bence kapcsolata: már össze is jött az első

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22451_resized.jpg?avcount=1701565222
life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/4yL0jiwnASsghsSXvocnmeJ0q00RAnzfcA2vyxn9SJk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyMGJkYTU0NTdjNjRkNDlhMzU5Y2E0NzVhYTliNGZm.jpg
Csoda

„Búcsúzni hívták be a szüleimet a kórházba” – autista gyerekeknek állított össze terápiát Fanni, aki kétszer is legyőzte a rákot

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/7OXLyc-LnrUlNPY01EOlwxQMHVNyQYDxBVPUZdddkxE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRmZmE1NTEwZjA1ZTQ0NGU5OWUzNzY5MjUyOTBhYzVj.jpg
Tragédia

Szülés után egy nappal hunyt el egy egészséges anyuka: "Tudnom kell, hogy mi történt a lányommal!"