Gyereknap

Minden gyermek KINCS!

Címkék
gyereknap

2022. május 27. péntek 11:30

Magyarország számára minden magyar gyermek KINCS, szülessen bárhol is a világon. A magyar gyermekek jóléte és védelme közös ügyünk és felelősségünk, legyen szó gyermekeink testi-lelki egészségéről, fejlődéséről és biztonságáról. Magyarország családbarát intézkedéseinek fókuszában a gyermekek állnak, akiknek felelős felnevelése a legfontosabb befektetés a jövőbe. Ezen cél érdekében Magyarországon működik Európa egyik legkiterjedtebb családtámogatási rendszere. A kormány gyermek- és családközpontú politikájának hatására 200 ezerrel több magyar gyermek született a 2010 előtti időszakhoz képest.

Forrás: Pixabay

2010 óta a kormány számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a közel 2 millió kiskorú, 18 év alatti magyar gyermek élete minél boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen. A gyermekek nevelését olyan gyermekjóléti intézkedések segítik, mint a bölcsődefejlesztés, a hároméves kortól kötelező óvoda, az ingyenes vagy kedvezményes intézményi és szünidei gyermekétkeztetés, az ingyenes tankönyvek biztosítása az általános iskolákban, a középiskolákban és a szakképzésben, vagy az Erzsébet Táborok. A gyermekek testi-lelki egészségét egyebek között a mindennapos testnevelés, az egészséges menzák, az iskolákban az erkölcstan vagy a hittan oktatása, a koragyermekkori fejlesztések vagy a kiterjedt gyermekorvosi, védőnői ellátás segíti.

Ma már az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben közel 600 ezer gyermek részesül, 2010 óta háromszor többet költ erre az állam. Több mint 1 millió gyermek, a közoktatásban tanulók 100 százaléka számára ingyenesen járnak a tankönyvek. Az ingyenes és kötelező óvodai nevelésben több mint 300 ezer gyermek részesül, bölcsődébe pedig ma már 70 százalékkal több kisgyermek járhat, mint 2010-ben. 2012 óta már körülbelül 1 millió gyermek üdülhetett az Erzsébet Táborokban.

Magyarország számára minden magyar gyermek születése kiemelten fontos, a határokon belül és kívül egyaránt. Nem véletlen, hogy a magyar kormány támogatja a külhonban születő magyar gyermekeket és családjaikat is.

A Köldökzsinór Program keretében a határon túli, külhoni magyar családok ugyanúgy megkaphatják az anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását, valamint ugyanolyan feltételek mellett nyithatnak babakötvényt, mint az anyaországiaknak. Eddig közel 40 ezer külhonban született magyar gyermek szülei éltek ezekkel a lehetőségekkel.  Az igénylések kétharmada a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkezett.

Magyarországon 2021-ben 5,6 százalékkal, azaz ötezerrel több gyermek született, mint 2011-ben, ami történelmi mélypont volt hazánkban. Annak ellenére növekedett a születések száma, hogy 2010 óta közel 20 százalékkal kevesebb a szülőképes női korosztály létszáma. Az elmúlt évtizedben 200 ezerrel több magyar gyermek jött a világra a 2010 előtti időszakhoz képest.  A kormány gyermek- és családbarát politikájának hatására ezzel a 200 ezer kisgyermekkel gyarapodott a magyarok közössége, hozzájárulva a nemzet fennmaradásához és jövőnk biztosításához. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háború: erre a tüntetésre senki sem számított Lengyelországban

origo.hu

Lemond Boris Johnson brit miniszterelnök

borsonline.hu

Kiderült az igazság a Kis-Dunába fulladt kutyakiképzők tragédiájáról

mandiner.hu

Mit ne csinálj háborúban: ne próbálj meg egy légvédelmi rakétarendszert úgy hatástalanítani, hogy belelőssz (videó) (videó)

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

mandiner.hu

Reagált a kormány Navracsicsra: Ez tény és nem vélemény

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Drámai fejlemények Babicsek Bernát halálának ügyében

borsonline.hu

Egyéves kisfiút hagytak magára a főút szélén: „Nem akartam hinni a szememnek”

borsonline.hu

Kiderült: ezzel az ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Politika

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: Ezeket a döntéseket hozta meg a kormány

Csak a Borsban

Megszólalt a rendőrgyilkos exe: Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!