Rezsi

Itt nőttek a leginkább a rezsiárak Európában, a magyarokat védi a rezsicsökkentés

2022. május 21. szombat 11:20

Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára.

A megfizethetőség határát súrolják a rezsiköltségek több olyan uniós tagállamban, ahol az energiahordozók extrém világpiaci drágulását a kormány nagyjában-egészében a lakosságra hárította. Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára egy év alatt.

A magyarok most érezhetik igazán annak előnyét, hogy a kormány mérsékelte a mindennapi kiadásaikat a rezsicsökkentés 10 évvel ezelőtti bevezetésével.

UGYANIS EURÓPA LEGTÖBB ÁLLAMÁBAN NINCSEN EHHEZ HASONLÓAN ÁTFOGÓ VÉDŐINTÉZKEDÉS, ÉS A LAKOSOK ANYAGI TERHEI RENDKÍVÜLI MÉRTÉKBEN MEGEMELKEDTEK AZ UTÓBBI ESZTENDŐBEN AZ ELSZABADULT ENERGIAÁRAK MIATT.

Az üzemagyagok alapanyagát adó kőolaj világpiaci ára már tavaly év végére rekordokat döntögetett, az ukrajnai harcok – és az Oroszország elleni újabb szankciók – pedig tovább drágították a nyersolajat, ahogy a földgázt is. Egyes országokban ez egészen elképesztően megnövekedett rezsiköltségeket eredményezett. 

LETTORSZÁGBAN PÉLDÁUL KÖZEL ÖT ÉS FÉLSZERESÉRE EMELKEDETT A HÁZTARTÁSI FÖLDGÁZ ÁRA EGY ÉV ALATT, AZ ÁRAMÉRT PEDIG MAJDNEM NÉGYSZER ANNYIT KELLETT FIZETNI IDÉN ÁPRILISBAN, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.

Ezzel párhuzamosan a lakbérek 32 százalékkal emelkedtek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az átlagos rezsiköltségek 335 százalékkal nőttek Lettországban az ottani hivatalos adatok szerint (vagyis majdnem a négy és félszeresére nőtt a rezsi!)


 

FORRÁS: MEDIAWORKS HÍRCENTRUM

Két másik balti államban is jelentősen megugrottak a rezsiköltségek: Észtországban nagyjából 60 százalékos a drágulás, amiben a földgáz árának a megtriplázódása mellett a lakbérek 34 százalékos emelkedése is közrejátszott. Litvániában a korábbi ötszörösére hízó gázár az átlagos rezsiköltségek 38 százalékos növekedésében csapódott le.

IDÉN ÁPRILISBAN A TAVALYINÁL JÓCSKÁN NAGYOBB ÖSSZEGEK SZEREPELTEK A HÓNAP VÉGÉN BEFIZETENDŐ CSEKKEKEN HOLLANDIÁBAN IS. AZ ÁRAM ÉS A FÖLDGÁZ ÁRÁNAK EMELKEDÉSÉBŐL ADÓDÓAN 86 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK A REZSIKÖLTSÉGEK A BENELUX ÁLLAMBAN.Az EU egyik legszegényebb országában, Romániában átlagban 65 százalékkal emelkedtek a háztartási rezsiárak. Az áram 60 százalékkal drágult, a földgáz esetében viszont a szolgáltatótótól függően akár 300 százalékos is lehetett a drágulás mértéke.

A lakbérek az említett balti államokon kívül Szlovéniában, Portugáliában és Lengyelországban nőttek a legnagyobb mértékben; 24, 19, illetve 11 százalékkal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az év negyedik hónapjában is Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban. A földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb, a villamosenergia átlagára pedig a második legkedvezőbb Európában.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint

ÁPRILISBAN IS EURÓPA LEGALACSONYABB ENERGIAÁRAIVAL KALKULÁLHATTAK A MAGYAR LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK.

A MEKH áprilisi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga áprilisban 27,48 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók több mint 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál. 

FORRÁS: MEKH

Áprilisban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bécsben a januári 31,84 eurócent/kWh áprilisra 48,81 eurócent/kWh-ra nőtt, de emelkedés volt Koppenhágában 15 százalékkal, Londonban 39 százalékkal és Amszterdamban is 51 százalékkal.
2022 áprilisában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb és kevesebb az előző hónapi árhoz képest.

Ezzel szemben a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga áprilisban 12,69 eurócent/kWh volt, ami négy és félszerese a magyar árnak. Az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Londonban csaknem 90 százalékkal, Bécsben 40 százalékkal, Rómában közel negyedével növekedett a lakossági földgáz ára.

FORRÁS: MEKH

MAGYARORSZÁGON A REZSICSÖKKENTÉS EREDMÉNYEKÉNT AZ EGYETEMES SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBE VEVŐ FOGYASZTÓK ÁLTAL FIZETETT VILLAMOS ENERGIA - ÉS FÖLDGÁZ ÁRÁT JOGSZABÁLYOK RÖGZÍTIK ÉS TARTJÁK FIXEN, AZAZ A MAGYAR LAKOSSÁG VÉDETT A PIACOKON KIALAKULT ÁREMELKEDÉSEKKEL SZEMBEN.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el, írta a társaság közleményében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornójelenetbe került Curtis egy ismeretlen nővel - kép

borsonline.hu

Elfajult a szexrabszolgaság, szörnyű dolgot tett a magyar tinédzser

borsonline.hu

Megfagyott a levegő a szülőszobában, az orvosok sem hittek a szemüknek

mandiner.hu

Nógrádi György elmondja, mekkora az esélye annak, hogy Putyin atomfegyvert vet be

mindmegette.hu

Banán kontra görögdinnye: megdöbbensz, hogy miben mennyi kalória van

mandiner.hu

Uniós biztos: Az atomenergia elengedhetetlen a zöld átmenethez

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. július 6.: a Bak életében felbukkan valaki, a Rákot meglepetés éri

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

borsonline.hu

Rendkívüli közleményt adott ki a TEK a Kis-Dunában elmerült börtönőrökkel kapcsolatban

borsonline.hu

Interjút adott Fekete Dávid exe: „Az ikrek számára Dávid sajnos idegen”

borsonline.hu

Családi tragédia Taktaharkányban: Tagadja a tinédzser, hogy ő lökte az aknába kétéves testvérét

További cikkek

Elmerült

Kiderült: a 34 éves László holttestét találták meg a Dunában

Béke

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás