Horror

Figyelmeztetnek az orvosok: Agyevő amőba terjed, rengeteg halálos áldozata van

2022. május 6. péntek 10:00

Idén először jelentettek végzetes esetet.

Forrás: Pexels

Egy ember meghalt, egy másik pedig súlyos állapotba került, miután megfertőződtek egy Naegleria fowleri nevű agyevő amőbával Pakisztánban – tájékoztatta a napokban a média képviselőit a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője. Hozzátették: a még életben lévő 30 éves helyi lakos jelenleg is kritikus állapotban van.

A jelentés mindössze egy nappal azután érkezett, hogy egy szintén helyi, 59 éves férfi olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy abba belehalt.

A Naegleria fowleri nevű agyevő amőbával való találkozás szinte minden esetben végzetes. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint 1962 és 2020 között az Egyesült államokban 151 esetben jelentették a fertőzés jelenlétét, közülük pedig mindössze négyen maradtak életben.

Az amőba orron keresztül jut be az emberi szervezetbe, ahonnan az agyba utazik, és elpusztítja az ott található szöveteket.

Az egysejtű organizmusról azt írják: édesvízben és talajban is megtalálható, a csapvízbe pedig úgy kerülhet be, hogy azt nem klórozzák megfelelően. A CDC szerint az emberek nem fertőződhetnek meg a Naegleria fowlerivel vízivással, ám ha a víz az orrukba kerül – például arcmosás alkalmával –, úgy könnyen fennállhat a fertőzés veszélye. Mint írják, emberről emberre nem terjed az amőba.

A Naegleria fowleri az egész világon megtalálható, ahol édesvíz is van: például tavakban, folyókban, melegvíz-kibocsátású ipari üzemekben, rosszul karbantartott, minimálisan klórozott úszómedencékben, vízmelegítőkben és a talajban is.

A tünetek a megfertőződést követő 1-9 napban jelennek meg, amelyek között megtalálható a rendkívül erős frontális fejfájás, láz, hányinger és hányás is. Ezeket követi a nyak merevsége, zavartság, görcsrohamok, hallucinációk, majd a kómába esés – jelentette a CDC. Mint írják, a betegség a tünetek megjelenése után gyorsan súlyosbodik, és általában öt napon belül halált okoz.

Számos gyógyszer hatékony volt a Naegleria fowleri ellen laboratóriumi körülmények között, de a fertőzések továbbra is szinte mindig végzetesek. Ennek ellenére számos túlélőt dokumentáltak, köztük két gyermeket az Egyesült Államokban 2013-ban, akik a diagnózisuk után miltefozint és más kezeléseket kaptak. Az egyik, egy 12 éves lány teljesen felépült, amásik, egy nyolcéves fiú agykárosodást szenvedett.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így kiabált Putyin Macronnal, amikor felhívta

borsonline.hu

Kiderült, Shane Tusup valóvilágos szőkeséget csókolt az éjszakában

mandiner.hu

Az ukrán csapatokat teljesen bekeríthetik Kelet-Ukrajnában

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

travelo.hu

Nyári programlehetőségek Somogyban, a Balaton sekély vizein túl!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Tízmilliók egy vereségért, Fucsovics óriásit kaszált egy kudarccal

borsonline.hu

Most adtak ki újabb riasztást a meteorológusok: borzalmas, ami jön

borsonline.hu

Szabó Zsófi is ledobta a textilt, nagyon dögös friss fotóján

További cikkek

Időjárás

Elkezdődött: Pokoli hőséggel tombol ma a kánikula

Tragédia

Újra gyerekeket szállít a tomajmonostorai halálbusz