SIKER

Három éve még örült, ha nem fulladt bele a vízbe a világbajnok magyar úszó

Hu-Zo

2022. április 12. kedd 10:30

Plavec Péter Bécsben dolgozik, egy 5 csillagos szállodában főpincér. Minimális sport múlttal vágott bele pár évvel ezelőtt a jeges vizes úszásba, ma már pedig egy arany és két ezüst éremmel is büszkélkedhet, amit a sportág világbajnokságán szerzett.

– Az egész akkor kezdődött, amikor öt évvel ezelőtt egy folyami hajón voltam étterem és bár menedzser, ami nagyon stresszes munkakör pihenőnap nélküli 16-17 órás elfoglaltsággal – mesélte a Borsnak a fiatalember. – Minimális úszástudással rendelkeztem, nagyjából 30 métert tudtam mellen úszni, épp annyira, hogy ne fulladjak bele a vízbe – emlékezett vissza Péter.

Bírja a hideget Péter

Egyszer a kezébe akadt egy holland fickó, Wim Hof könyve, aki a hideg vízbe merülésről és annak jótékony hatásairól írt. A mű szerzője depresszióval küzdött és őt a hideg vizes merülés hozta egyenesbe az életét. A módszer lényege, hogy ha ehhez a rövid idejű sokkhoz, amit a jeges víz okoz hozzászokik az ember, attól megnő a stressztűrő, illetve az ellenálló képessége.

– Találtam Pozsonyban egy srácot, aki a holland szerző tanítványa volt, és a kezdeti lépések átadásával foglalkozott. Befizettem nála egy kurzusra, ő pedig mutatott légzés gyakorlatokat, majd gyorsan vágott egy léket a jeges tóba, ahol találkoztunk. Első alkalommal két percet merültem, utána csobbantam még néhány alkalommal egyedül is. Később, amikor Bécsbe költöztem ott találtam valakit, aki régóta művelte a jeges vizes úszást és szervezett is ilyen találkozókat, így csatlakoztam hozzá. A többiek jól úsztak, de én gyorsan kidőltem. 

Egy arany- és két ezüstérmet nyert a vb-n

Aztán pár hónap múlva csak úgy brahiból beneveztem egy versenyre, és a különböző távokon egyből 2. és 3. helyezést értem el – idézte fel Péter az első sikereket, és elmondta, hogy ezek után felkeresett egy úszás oktatót, és tőle „kitanulta” a gyorsúszás fortélyait. A megszerzett tudással egyre több versenyen tesztelte magát és több megmérettetésen is komolyabb eredményei lettek. Tavalyelőtt világbajnokságon 7. lett, idén februárban a lengyelországi világbajnokságról, Glogowból már egy arany és két ezüsttel tért haza. 

Aki nem ismer, az általában kicsit furcsának tart, nem érti, hogy miért is akar valaki a jeges vízben mártózni. Volt már, akit sikerült rávennem, hogy próbálja ki a hobbimat, de hosszú távon még senkivel sem tudtam megszerettetni – mondta nevetve a bajnok. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meztelenül mutogatják magukat a magyar DJ-lányok - nézze meg a képeket!

borsonline.hu

Kisgyerekes családapa halt meg a Nyerő Páros forgatásán

vg.hu

Medvegyev: Moszkva még az oxigénről is lekapcsolja a baltiakat

ripost.hu

Újabb információ derült ki Horváth Gréta új pasijáról

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek komoly lelki átakulást hoz a Rák újhold

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Most adtak ki újabb riasztást a meteorológusok: borzalmas, ami jön

borsonline.hu

Szabó Zsófi is ledobta a textilt, nagyon dögös friss fotóján

borsonline.hu

Élet és halál között lebeg Nikolett, a budapesti házomlásban megsérült táncos

További cikkek

Időjárás

Elkezdődött: Pokoli hőséggel tombol ma a kánikula

Tragédia

Újra gyerekeket szállít a tomajmonostorai halálbusz