Görög finomságok a vasárnapi asztalra: Itt a teljes menüsor

Görög finomságok a vasárnapi asztalra: Itt a teljes menüsor

Görögország
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 13. 10:00
Kifejezetten népszerű itthon a görög konyha, ami a húsok mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot és fűszert használ. Ezzel a menüvel idézzük meg a gazdag ízvilágát.

Leves

Görög csirkeleves joghurttal

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

  • 25 dkg csirkemell
  • 2 csirkehúsleves kocka
  • 1 citrom
  • 8 dkg hosszú szemű rizs
  • 2 tojás
  • 1 tk oregánó
  • 1 ek menta
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 dl joghurt

Elkészítés: Közepes edényben 1 liter vizet a leveskockákkal felforralunk, majd csökkentjük a lángot, beletesszük a csirkehúst és a citromhéj felét. Lefedjük, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük, majd kivesszük a félig megfőtt csirkemellet, hagyjuk kicsit kihűlni, és vékony szeletekre vágjuk. Közben az újra felforralt levesbe belefőzzük a rizst, és kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott húst. Egy kisebb edényben összekeverjük a citromlevet, a maradék reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. Amikor a rizs és a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ízesített tojássárgáját, és addig kevergetjük, amíg a leves kifehéredik és egy kicsit besűrűsödik. Az oregánóval, a mentával, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A joghurtot vagy belekeverjük is kicsit összefőzzük vele, vagy tálaláskor minden adag tetejére egy evőkanálnyit teszünk.

Főétel

Citromos sült csirke

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 egész csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 2 dl húslevesalaplé
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 10 dkg zöld olívabogyó
  • olívaolaj
  • bors, só

A körethez:

  • 1 kg borgonya

Elkészítés: A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagymagerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Olívabogyókkal és a petrezselyem lecsipkedett leveleivel megszórva, kockára vágott sült burgonyával tálaljuk.

Kímélő megoldás

Eredeti muszaka

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre):

  • 5 közepes nagyságú padlizsán
  • 4 burgonya
  • 50 dkg darált hús
  • 2 ek vaj
  • 1 pohár vörösbor
  • 3 érett paradicsom
  • fahéj
  • olaj a sütéshez
  • só, bors
  • 750 ml tej
  • 5 ek finomliszt
  • 3 ek olvasztott vaj
  • sajt
  • 2 tojás
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánokat szeleteljük fel 1 centi vastag karikákra, mindkét oldalukat sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagy lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg. Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább. Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások fehérjéből felvert habot. A padlizsánkarikák mindkét oldalát süssük kicsit meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húsos keveréket. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen. Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük! Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.

Desszert

Görög citromos süti

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg gríz
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 35 dkg cukor
  • 2,5 dl joghurt
  • 3 tojás
  • 1 citro
  • kevés vaj (tepsi kikenéséhez)

A sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 4 citrom reszelt héja és leve

A tálaláshoz:

  • kókuszreszelék

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kivajazunk egy 30x20 centis tepsit. Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót. Egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és a levéből is 1 evőkanálnyit. A kancsó tartalmát a tálba öntjük és az egészet összedolgozzuk, aztán átkanalazzuk a tepsibe. 45-55 perc alatt megsütjük. 
A sziruphoz az alapanyagokat összeöntjük, majd kis lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor megolvad, utána nagy lángon 3-4 percig forraljuk. A még meleg sütire kanalazzuk a citromos szirupot. Tálaláskor megszórhatjuk kókuszreszelékkel.

A nagymama receptfüzetéből

Tzatziki

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kígyóuborka
  • 2 bögre natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára reszeljük. Besózzuk, és egy kis időre félretesszük állni. Amikor levet eresztett, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd pár csepp citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, és ízlés szerint megborsozzuk. Olívaolajjal meglocsolva pitával tálaljuk.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.