Ezt eddig biztos nem tudtad: Így kell tárolni a zöldséget, hogy friss maradjon

Ezt eddig biztos nem tudtad: Így kell tárolni a zöldséget, hogy friss maradjon

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 17. 11:30 / FRISSÍTÉS: 2022. március 17. 11:40
Összegyűjtöttünk néhány bevált praktikát, hogyan lehet a legjobban tárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy sokáig frissek maradjanak.

Összegyűjtöttök a legjobb, legpraktikusabb megoldásokat arra, hogyan tarthatók minél tovább frissen és épen a kertben termesztett vagy az üzletben vásárolt gyümölcsök és zöldségek.

Néhány gyümölcs jobban kedveli a magányt. Ezek a növények etilént bocsátanak ki, amely meggyorsítja az érési folyamatot. Nem azt mondjuk, hogy ez probléma, de jó ha tisztában vagyunk vele, hiszen így elkerülhetjük a túl korai romlást.

A legkönnyebben „öregedő” gyümölcsök: alma, sárga barack, banán, füge, nektarin, őszibarack, paradicsom, paradicsom, avokádó. körte

Ezeket a gyümölcsöket tartsa távol az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától, a legjobb ha önmagukban tárolja, vagy olyan gyümölcsök mellé, amelyeket még érlelne.
Némelyek szeretik a hűtőt némelyek nem. Ezt a listát mindképp függessze ki otthon, hiszen bármikor jól jöhet, ha a frissen vásárolt ételt elpakolná. A legjobb, ha a hűtőre függeszti ki: hiszen így biztosan nem kerüli el a figyelmét.

Hűtő nélkül biztosan nem maradnak meg: spárga, áfonya, mángold, meggy, kukorica, málna, borsó, spenót, eper

A hűtőben egy hétig állnak el: borsmustár, bors, kék áfonya, kelbimbó, karfiol, klementin, zöld bab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, szőlő, mandarin, cukkíni.

A legjobb, ha brokkoli szárát vízbe állítjuk, a fejét pedig nedves ruhával vagy törölközővel betakarjuk. A vizet cseréljük rendszeresen, a ruhát pedig gyakran nedvesítsük be. A karfiolt szintén csomagoljuk be egy nedves ruhába, de ugyanigy megteszi a folpackcsomagolás, amelyet a szellőzés érdekében pár helyen kilyukasztottunk.

2 hét a hűtőben? Ez sem probléma: alma, articsóka, brokkoli, cékla, zeller, chili paprika, ribizli, grapefruit, citrom, lime, narancs, gránátalma, retek

Az angolzellert éremes alufóliába tekterni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénzöld marad a szár és a levél. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

Fotó: Pixabay

2-4 nap a hűtőben: avokádó, kiwi, mangó

Az avokádót csak akkor tegyük a hűtőbe, ha le akarjuk lassítani az érési folyamatot. Ugyanakkor, ha barna papírzacskóba tesszük, akkor pedig felgyorsíthatjuk az érését – főleg, ha almát is rakunk mellé.

5-7 nap a hűtőben: sárgabarack, banán, nektarin, papaya, őszi barack, körte, ananász, szilva

A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.