Család

A házasságot nem évtizedekben mérjük, hanem félórákban

2022. február 14. hétfő 05:00

A 2022-es házasság hete mottója: Maradjunk együtt! A terapeuták tapasztalata szerint a pandémiás időszak – a bizonytalanság, a rendhagyó élethelyzetek – megviselte a párokat, ezért a szervezők a hangsúlyt a közös fejlődésre kívánják helyezni. Idén nem egy házaspárt emelnek ki mint „Házasság Hete Arcai”, hanem a korábbi, már ismert párokkal „dolgoznak” együtt – így nyomon követhetjük, hogy kivel, mi történt.

Süveges Gergő rádiós műsorvezető feleségével, Süvegesné Rudan Margittal 2010-ben volt a Házasság Hete Arca. A Metropolnak most arról mesélnek, hogy mi a mértékegysége a házasságnak, és hogy telnek a hétköznapok négy kamasszal.

Nem évtizedekben mérjük, hanem félórákban

– Idén megint útra kelünk. Izgatottak vagyunk, mert nagyon sok lelkesítő találkozás áll előttünk a Házasság hetén. Mindenütt szeretnénk elmondani, hogy a házasság nem működik - mármint magától. És azt is, hogy a házasságot nem évtizedekben mérjük, hanem félórákban – magyarázta Margit és Gergő.

Buli van!

– Tizenkét év nagy idő. Ennyi idő alatt a kisgyerekes családból nagykamaszos család lettünk. Négy gyermekünk most 19 és 13 év között van, és egészen mások a kihívásaik, mint akkor voltak. 2010-ben volt olyan rendezvény, ahová az egyik gyerek betegsége miatt nem tudtunk elmenni… ma meg, ha este elmegyünk otthonról, a gyerekek felkiáltanak, hogy „buli van! – meséli Gergő, aki a Kossuth Rádióban dolgozik, portréműsorokat, magazinműsorokat és családi műsorokat szerkeszt és vezet, közben megjelent Apakulcs című könyve és előadásokkal, kiscsoportos tréningekkel egyre hatékonyabban tud segíteni az apáknak abban, hogy fejlődni tudjanak, jól kapcsolódjanak gyermekeikhez. 

Gergő Apakulcs címen írt könyvet

A gyerekek ne távolítsanak el egymástól

Süvegesné Rudan Margit gyógypedagógus, és rátalált arra a területre, amelyen igazán sokat tud adni. Fejlesztési tanácsadóként szülőknek segít eligazodni, miközben dr. Csiky Miklóssal létrehozta, és szervezi a jelenleg egyetlen elérhető akkreditált ADHD-kurzust szakemberek és szülők számára. 

– Ha nem engedjük, hogy a gyerekek eltávolítsanak bennünket egymástól, az valójában a gyerekekkel is szorosabbá teszi a kapcsolatainkat – vallja a feleség, aki férjével négy gyermeket nevel. 

A Süveges házaspár közös feladatot is vállal: egyházi közösségeknek segítenek reflektálni a saját működésükre, illetve az NCD (Természetes Közösségfejlődés) eszközrendszerével támogatják az egészségesebbé válni akaró egyházi közösségeket. A Házasság Hetében évről évre számtalan helyre hívják őket előadásra, beszélgetésre. Az üzenetük világos: egyetlen házasság sem működik magától. Szívügyüknek érzik, hogy támogassák a párokat abban, hogy tudják egyre jobban működtetni a kapcsolatukat: „Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy házasságban élni öröm, amiért nap mint nap kell és érdemes tenni”.

Gergő, Margit, valamint gyermekeik

Videóüzenet a magyar pároknak

Nem feladni kell, hanem dolgozni a házasságon! – ezt üzeni Gary Chapman a Házasság hete rendezvénysorozat apropóján. Az öt szeretetnyelv „atyja” a magyar pároknak küldött videóüzenetében a házasságban való közös fejlődés fontosságát emelte ki. Tizenötödik alkalommal rendezik meg nálunk is, február 13-20. között a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

Egyensúly családban, munkában

Gary Chapman felhívásával teljes mértékben egyetértve csatlakozik a Házasság Hete rendezvénysorozathoz a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, amely február 17-én Egyensúly családban, munkában címmel konferenciát rendez a Magyar Tudományos Akadémián. Az esemény megnyitó beszédét Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a rendezvény fővédnöke tartja. A moderátor az a Süveges Gergő rádiós műsorvezető lesz.

A Házasság Hete Arcai

Levente Péter és Döbrentey Ildikó, Csókay András és Altay Daniella, Süveges Gergő és Rudan Margit, Szabó Endre és Szabóné Nemesy Krisztina, Lackfi János és Bárdos Júlia, Mohay Tamás és Keresztes Ilona, Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin, Madarász Isti és Kerekes Monika, Zámbori Soma és Fazekas Rita, Gorove László és Gorove Kriszta, Semsei Rudolf és Dobay Eszter, Pálúr János és felesége Kornélia

Házasság Hete budapesti programjait megtalálja a metropol.hu-n!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fényes nappal kirabolták, megverték Párizsban a híres zenészt - elege lett, elköltözik Franciaországból

borsonline.hu

Kibuggyant mellek, álló mellbimbók – Mindez Vajna Tímea fotóján

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek le fog esni az álla az Újholdnak köszönhetően

mandiner.hu

Autómosóban csutakolta le a lovát egy férfi Romániában (VIDEÓ)

ripost.hu

Erről a 3 csillagjegyről azonnal megérzik a férfiak, hogy milyen forró szerető

mandiner.hu

Leváltotta a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét Pintér Sándor

origo.hu

Az autóban felejtette a fiát, majd fejbe lőtte magát az apa

mindmegette.hu

Brutális béremelés az Aldinál: egy boltvezető több mint 1 millió forintot is kereshet

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

borsonline.hu

Pornósok árulták el, milyen szag terjeng egy forgatáson

borsonline.hu

Most közölték a meteorológusok: Nem várt fordulatot vesz az időjárás

borsonline.hu

Szinte a vírusnál is fertőzőbb ez az új játék!

További cikkek

Kulisszatitok

Pornósok árulták el, milyen szag terjeng egy forgatáson

Gyilkosság

Fához kötözve találták meg a pornósztár meztelen holttestét