Ukrajna

Összefogtak a magyarok a háborús menekültekért

Létrehozva: 2022.02.26.

Példátlan gyorsasággal alakult hazai csoportok szerveződnek a világhálón, emberek tízezrei ajánlják fel a lakásukat, az autójukat, a pénzüket az ukrajnai menekültek számára.

A záhonyi határ az ukrán háború másnapján

Forrás: Bors

* Két budai lakások ingyen

* Ingyen utazás a határtól 

* Munka, munkásszállás 

* Élelmiszer, tisztasági csomag 

Alig huszonnégy óra alatt 38 ezer ember csatlakozott a Segítségnyújtás Ukrajna elnevezésű csoporthoz, ahol civilek ajánlják fel teljesen ingyen a szolgálataikat. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának hírére az egész világ felkapta a fejét, elborzadva nézzük a civilek közelében földbe csapódó rakétákat, a kiégett otthonokat, a metróaluljáróba éjszakázókat, az addigi életüket egyetlen bőrönddel hátra hagyó menekültek tízezreit. 

 

Fotó: Végh István / Bors

A magyar lakosság nem csak azért érzi a bőrén a helyzet komolyságát, mert alig pár száz kilométerre tőlünk történnek az események, hanem azért is, mert nagyon sok magyar származású vagy magyarországi rokonsággal bíró ember élete került veszélybe. 
 

A magyarok egyetlen éjszaka alatt összefogtak 
 

A háború kirobbanásának hírére emberek ezrei érezték úgy, hogy valamit tenniük kell. A harcok elől menekülő civileknek többségének sem pénze, sem élelme, sem lakhatási lehetősége nincsen ebben a nehéz helyzetben. 

Szerencsére a segítségre nem sokat kellett várniuk. Egy napon belül számos olyan Facebook-csoport alakult, ahova olyanok lépnek be, akik akarnak és tudnak is segíteni a bajbajutottakon. Szállást, fuvart, segélycsomagot ajánlanak fel az emberek. A csütörtök este óta magyarul, ukránul és angolul kommunikáló közösségben özönlenek a felajánlások, jogot végzett emberek kínálnak segítséget hivatalos papírok intézéséhez, nyelveket beszélők tolmácsoláshoz, magánautóval rendelkezők. 
 

Amire szükség van 

Mivel a civilek az interneten keresztül folyamatosan kapcsolatot tartanak a hazánkba menekülőkkel, egy nappal a háború kirobbanása után már pontosan látni, hogy melyek azok a dolgok, amikre a legnagyobb szükség van: 

Egészségügyi betét, tampon 

– Fogkefe, fogkrém

– Nedves törlőkendő

– Kézfertőtlenítő 

– Maszk 

– Vitaminok

– Pelenka

– Zsebkendő

A menekültek felhívják mindenki figyelmét arra, hogy ruhára nincs szükség egyelőre, de takaróra, matracra, esőkabátra igen.

Fotó: Végh István / Bors

Gyűjtőpontok alakulnak 
 

A Facebookon terjedő segítő csoportok egy nap alatt olyan szervezettek lettek, hogy péntek délutánra már közösen adták hírül, hogy hamarosan hírt adnak arról, hogy Magyarországon mely városokban és azon belül is pontosan hol állítanak fel adománygyűjtő pontokat. Sokan ajánlják fel egyébként erre a célra az üzlethelyiségeiket is, több olyan belvárosi üzletről tudni, ahova várják az adományokat. 

A háború három napja tart. Az elképzelhetetlen borzalmak mellett azonban szívet melengető látni, hogy a bajban egy nemzet pár óra alatt képes volt ilyen példátlan összefogásra. 
 

Ingyen roaming

A Telenor Magyarország február 24-én csütörtöktől visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és SMS roaming díjait. A Vodafone is bejelentette, hogy díjmentessé teszi a roamingot, és s magyar mobilpiac harmadik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Anyagi segítséget nyújt Mága Zoltán

 

A Kárpátaljáról menekülni kényszerülő gyermekek és családok megsegítésért játszik szombati, debreceni jótékonysági koncertjén Mága Zoltán – tudatta a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész csütörtökön a Facebook-oldalán.


A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat nyitó állomása Debreceni Református Nagytemplom lesz. A koncert szombat este 18 órakor kezdődik. Az adományokat teljes egészében azonnal fogyasztható élelmiszerek beszerzésére fordítják, amelyet szintén a menekülteknek juttat el a Magyar Református Szeretetszolgálat.
 

Debreceni segítség a háborús menekülteknek


Segíti az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt - elsősorban Kárpátaljáról - érkező menekültek ellátását a debreceni önkormányzat. Közleményük szerint a karitatív testület saját meglévő készleteiből segélyszállítmányt indít a magyar-ukrán határ közelében kialakított, egyházi fenntartású raktárbázisra.
Ezen kívül a debreceni Auchan áruházban gyűjtőládákat helyeznek ki, ahol elsősorban azonnali fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, bébiételeket, édességet, törölközőket, takarókat, párnákat, pelenkákat helyezhet el bárki, aki segíteni szeretné a kárpátaljai menekültek ellátását - írták.
"Debrecen városa minden háborús cselekményt elutasít, és összefogással segíti a háború miatt kilátástalan helyzetbe kerülteket" - zárul a városháza közleménye.

 

Gyorssegélyt indít a Katolikus Karitász

Gyorssegélyt indít és a menekültek ellátására készíti fel kelet-magyarországi logisztikai központját és az ukrán határ közelében található önkéntes csoportjait a Katolikus Karitász - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. Az élelmiszerek, takarók biztosítása érdekében a magyarországi Katolikus Karitász pénzbeli gyorssegélyt küldött, valamint tartós élelmiszert juttat el a térségbe. Három teherautónyi segélyszállítmányt küldött a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között száz matracot, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmaz.
 A fenti célok támogatására gyűjtést hirdetnek, amihez többféle módon lehet csatlakozni: a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent), online adományozással a karitász honlapján - www.karitasz.hu - keresztül vagy a Katolikus Karitász központi bankszámláján "Ukrajnai háború" megnevezéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).


 


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714050020
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161794_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elkezdődött a Kormányinfó – itt követheti élőben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714050020
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra