Botrány

Öt nagy fogyatékosságügyi szervezet vár bocsánatkérést Márki-Zay Pétertől

2022. január 26. szerda 06:00

A fogyatékosságügyi szervezetek és a Magyar Paralimpiai bizottság is nyilvános bocsánatkérést várnak Márki-Zay Pétertől, amiért szitokszóként használta a „fogyatékos” jelzőt. Egybehangzó véleményük szerint az ilyen sértő megnyilvánulásoknak nem lehet helye a közbeszédben,

Nem telik el hét, hogy ne sértené meg valamely társadalmi csoportot az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ezúttal a vasárnapi élő videójában a fogyatékkal élő embertársainkat bélyegezte meg, amikor a „fogyatékos” jelzőt szitokszóként használva „fogyatékos fideszes propagandistákat” emlegetett.

Öt nagy fogyatékosságügyi szervezet vár bocsánatkérést Márki-Zaytól

Közös közleményben bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert öt nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. 

„A »fogyatékos« szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékkal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő” - magyarázták el Márki-Zay Péternek, majd hozzátették: az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. „A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől!” - írták.

„A fogyatékos szó negatív jelzőként való használata sértő és stigmatizáló, az ilyen jelző használatának nincs helye a közbeszédben! - tette hozzá közösségi oldalán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

A Magyar Paralimpiai Bizottság is tiltakozik

„A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” - nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

„A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára" – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. - „Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni” – tették hozzá. 

„Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak” - mondta el videóüzenetében Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A politikus, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke hozzáfűzte: „Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni, de nem tette, és ez beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is… Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez.”

A Metropol olvasói elítélik a „fogyatékosozást”

„Sértegetheti-e az embereket egy politikus?” - tette fel a Metropol  az oldalán a kérdést, hogy olvasóink is véleményt nyilváníthassanak a témában. A szavazók elsöprő többsége szerint megengedhetetlen a különböző embercsoportok sértegetése. A válaszadók 82%-a vélte úgy, hogy „Nem, erre semmilyen hatalomvágy nem jogosíthatja fel!”, 14%-a szavazott arra, hogy „Megteheti, de akkor számoljon a következményekkel”, és 4% választotta a „Bezzeg, ha őt sértik meg, azonnal perre megy” lehetőséget.

„Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren” - kiakadtak a budapestiek  

Tóth Györgyi: „Sem sötétben etetett gomba, sem fogyatékos nem vagyok. Ha a baloldalnak csak sértegetésre futja, akkor nem a választáson kellene jövőt tervezniük. Idejétmúlt ez a fajta politika, ma már többet kell letenni az asztalra.”     

Lipcsei Edit: „Felháborító, hogy ilyen cirkuszi figura miniszterelnök-jelölt lehet. Lealacsonyítja az intézményt. Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren. Csak az a különbség, hogy ő tudatában van a szavak jelentésének.”

 

 

 

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztőn néz ki bikiniben a szexbotrányba keveredett énekes barátnője - képek

magyarnemzet.hu

Novák Katalint próbálta provokálni egy román szenátor Erdélyben

borsonline.hu

Hosszú haláltusára számíthatnak a Csernobilban lövészárkokat ásó oroszok

vg.hu

Bécsbe is eljuthatott a majomhimlő, a belgák karanténba rakják a betegeket

ripost.hu

Megszólalt a brit anyuka, akit a férje elhagyott egy ukrán menekültért

mandiner.hu

Ez az ország vezeti be először a majomhimlő-karantént

mindmegette.hu

Cukorbetegek leszünk, ha sok csokit eszünk? A dietetikus válaszol!

life.hu

Fokozd a barnulást kényeztető kakaóvajjal! (x)

borsonline.hu

A legrosszabb kollégák: Ez a négy csillagjegy elviselhetetlen a munkahelyen

borsonline.hu

Újpesti tragédia: Percekig ölelte a 16 éves fiú élettelen testét édesanya

borsonline.hu

Tönkretette a kemoterápia a csinos műsorvezető életét

További cikkek

Gyász

„Szia, motorozni mentem, majd jövök” - 15 éves motorost gázolt halálra a vonat

Időjárás

Teljesen megbolondul az időjárás: Záporokkal, zivatarokkal tarkított nyári időt tartogat a jövő hét