Változás

Ennyi fiatalt érint az adómentesség

Létrehozva: 2022.01.02.

Az idei évtől kezdve minden 25 év alatti fiatal mentesül a személyi jövedelemadó befizetése alól. Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött a 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről, amely a világon szinte egyedülálló

intézkedés, csak Lengyelország él hasonlóval. Az intézkedés 280 ezer dolgozó fiatal számára évente mintegy félmillió forint többletbevételt jelent.

Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik,  a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez.

Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe.

A fiatalok foglalkoztatottsága jelenleg másfélszer akkora, mint tíz évvel ezelőtt, egyre több fiatal dolgozik akár még a tanulmányai végzése mellett is.

Orbán Viktor a 25 éven aluliak szja-mentességéről szólva elmondta, hogy nagyon nehéz az életet elkezdeni, és ebben segítséget kell adni a fiataloknak. Segíteni kell, hogy az ember „ne egy mamahotelben lakjon és állandóan kuncsorogjon otthon zsebpénzért”.

„Örülök neki, hogy a gazdaság elég jól teljesít ahhoz, hogy ezt meg tudtuk adni a magyar fiataloknak. Nagy dolog, ha az ország egyszerre tudja megbecsülni a fiatalokat meg az időseket” – fogalmazott a kormányfő utalva arra, hogy nemcsak a fiatalok kapnak szja-mentességet, hanem az idősek is visszakapják a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat.

A kormány jövőre is adócsökkentésekkel segíti a magyar családokat, a fiatalokat és a vállalkozásokat – hívták fel a figyelmet a Magyarország Kormánya közösségi oldalon.

A családi adó-visszatérítés csaknem kétmillió szülőt érint

2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját (szja).

A kormány vállalta, hogy a gazdaság sikeres újraindításának a magyar családok is a részesei lesznek. A magyar gazdasági növekedés mára az egyik leggyorsabb Európában, ami lehetővé teszi, hogy a kormány visszafizesse a befizetett szja-t.

Nemcsak a családokat, hanem a munkáltatókat is érinti a jövő évi adócsökkentés

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg. Jövőre a 10 százalékos kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót, és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, egyben adózatlanul hagyja a cégnél maradó nyereséget.

Januártól 4 százalékkal mérséklődnek a munkáltatói adók

A kormány januártól újabb négy százalékkal csökkenti a munkáltatók adóterheit, még versenyképesebbé téve az országot, így jövő évtől a bruttó fizetést terhelő munkáltatói adók 13 százalékra csökkennek, miközben 2006-ban ez még 28,5 százalék volt.

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára elmondta, hogy jelenleg 68 ezer cég kivázik. Ők jövőre az egy százalékpontos adócsökkentéssel összességében 10 milliárd forintot spórolhatnak.

„Ez az összeg várhatóan még tovább nő, mert valószínűleg többen választják majd a kivát, hiszen több tízezer olyan vállalkozás van, amely jobban járna ezzel az adózási formával” – emelte ki Izer Norbert. Hozzátette, hogy a most frissített kiva-kalkulátor éppen ezeket a cégeket segíti. Kiszámítja, ugyanis, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal.

Jövőre a 10 százalékos kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót, és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, egyben adózatlanul hagyja a cégnél maradó nyereséget.

„A kisvállalati adó az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája, amellyel nemcsak az érintett cégek járnak jól, hanem az egész ország is, hiszen beruházásra és foglalkoztatásra ösztönöz” – szögezte le Izer Norbert.

A kiva választását a jelentős bérköltséggel rendelkező cégeknek, mint az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplői, illetve a nyereségüket visszaforgató, növekedni képes vállalkozásoknak érdemes megfontolni – idézte fel az államtitkár.

A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora 10 perc alatt kiszámítja, hogy a kisvállalati adó választásával mennyi adót spórolhat meg a cég jövőre. Aki jövőre spórolna az adóján, az jobban jár, ha idén nem spórolja meg a kalkulátorra fordítandó 10 percet – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy ötven foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a száz főt. A belépési értékhatár hárommilliárd forint, de mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri a hatmilliárd forintos bevételt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714720212
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178025_auto_resized.jpg
life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180009_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714720212
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/VRqql23OjRTVvfQWpcb01yDZ817z3w6b-0PBSKQuxuM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3ZDM3ZjAyY2RkZjQ0N2M5MmQ2MTNmNWFhMjQ5ZTZh.jpg
Exkluzív interjú

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó