Koronavírus

Aggasztó dolgot közölt Szlávik János az omikron variánssal kapcsolatban

Bors

2021. december 2. csütörtök 11:30

Két olyan vezető tünetet is produkál a koronavírus omikron variánsa, amelyek még köszönőviszonyban sincsenek az eredeti vírus során tapasztalt intő jelekkel. Mivel erről a mutánsról eddig keveset tud a világ, érdemes figyelni ezeket a tüneteket.

Forrás: Shutterstock

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint igen valószínű, hogy

a legújabb variáns gyorsabban terjed a korábban megismerteknél,

melynek értelmében szinte elkerülhetetlen, hogy hazánkban is felüsse a fejét.

Valóban gyorsan terjed a világban

Az eddigi koronavírus-variánsokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikront először Dél-Afrikában azonosították. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint hétfő reggelig Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Izraelben, valamint Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban és már a szomszédos Ausztriában is kimutatták, ám a dél-afrikai orvosszövetség elnöke, Angelique Coetzee szerint

a helyi fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést.

A riadalmat az okozza, hogy míg a jelenleg is domináns delta változat mindössze 8 mutációt hordoz, addig az omikron az eredeti törzshöz képest közel 50-et, melyekből 32 a vírus által az emberi sejtekbe jutáshoz használt tüskefehérjét érinti.

Hamarabb jöhet az újrafertőződés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a korai kutatási eredmények arra utalnak, hogy az omikron esetében magasabb az újrafertőződés veszélye – vagyis

nagyobb valószínűséggel kaphatják el azok is, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen.

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az erre vonatkozó információk köre egyelőre meglehetősen szűkös – pontosabb képet az elkövetkező napok, hetek adatai biztosíthatnak majd.

A fej fáj, az ízlelés megmarad

Az infektológus főorvos elmondta: igen valószínű, hogy ez a változat sokkal jobban terjed emberről emberre, mint a korábbiak – ugyanakkor a szakértő szerint jó hír lehet, hogy

a klinikai tünetek minden bizonnyal enyhébbek, illetve a variáns „csupán” általános vírusfertőzéses szimptómákat produkál.

Az omikron tehát nem jár köhögéssel, légszomjjal, sem pedig ízérzésvesztéssel, ugyanakkor jellemző tünetek lehetnek az ízületi fájdalmak, a gyengeség, de érdekes módon fejfájás, valamint a szapora szívverés is.

Megugrott a betegek száma

Szerdára a beoltottak száma 6 132 549 fő, közülük 5 847 405 fő már a második oltását is megkapta, 2 559 096 fő pedig már a harmadik oltást is felvették. 11 152 új fertőzöttet igazoltak.

Elhunyt 192 többségében idős, krónikus beteg.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 891 691 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 856 főre emelkedett. 7546 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen.

Meghosszabbították az oltási hetet

Az Oltási akcióban eddig összesen 886 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.

A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az Oltási akciót,

így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

További cikkek

Tragédia

Szívszaggató: egy 3 éves angyalarcú kislányt holtan találtak az ágyában

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

Ez is érdekelhet