Aktuális

Koronavírus-fertőzéssel jött világra a csecsemő, nagy volt az ijedtség

Bors

2021. október 19. kedd 11:30

<p>Ijesztő, és a járvány kezdete óta példátlan dolog történt Romániában: koronavírus-fertőzéssel született meg egy csecsemő. A baba édesanyja korábban átesett a víruson, azonban visszautasította az oltást a terhesség miatt. </p>

Forrás: AFP

Nem volt oltva az édesanya

Az eset a lași-i Elena Doamna nevű szülészeten történt, a babának születése után azonnal pozitív lett a tesztje. Kiderült, hogy az édesanyja korábban már bekerült a kórházba enyhe tünetes fertőzéssel, azonban nem volt oltva, ami nem ritkaság: a várandós nők 90 százaléka a terhességre hivatkozva nem kéri a vakcinát. A picit közel két hétig tartották szoros megfigyelés alatt, kezdeti lázas és orrfolyásos tünetei pedig már a harmadik napon enyhültek. Ezek után újra tesztelték, aminek az eredménye már szerencsére negatív lett, így a csöppséget egészségesen vihette haza a családja. Azonban a helyzet Romániában drámai, egyre több covidos várandóst ápolnak a szülészeten, az ágyak számát a negyedik hullám kezdete óta közel a duplájára kellett növelni.

Nincs káros hatással a babára

Sok családban a mai napig kérdés, hogy a várandósok esetében érdemes-e, avagy merjék-e beoltatni magukat a gyermeküket váró nők. Az infektológusok és a kutatók azonban egy emberként javasolják a kismamáknak: oltassák be magukat, hiszen a vakcina sem a mamára, sem pedig a babára nincs káros hatással, ellenben megvédi őket a fertőzéstől.

Mindenki azt kérdezi, hogy ha gyermeket szeretne vállalni, akkor melyik oltás a legjobb. Azt kell mondanom, hogy bármelyik oltás tökéletes, az a legfontosabb, hogy ne fertőződjön meg a kismama – mondta korábban a Kossuth Rádió Vakcinainfó című műsorában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Hangsúlyozta, ezt akkor is megtehetik, ha fogamzásgátlót használnak, azonban tüneteket észlelve mindneképpen forduljanak orvoshoz.

– Azonban igaz, hogy a hormonkészítményekkel kapcsolatban elsősorban az alsó vénás trombózisoknak az előfordulása magasabb. Ez egy ismert orvosirodalmi tény; az oltástól függetlenül is ha lábdagadás, mellkasi panasz, köhögés lép fel, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni – tette hozzá Merkely.

Két oltást javasolnak itthon 

Az eredeti protokoll májusban módosult, akkor az Országos Tisztifőorvos, Müller Cecília jelentette be, hogy a második oltást is javasolják a terhesség alatt.Módosul a várandós és szoptatós anyák oltási ajánlása: a második adagot is ajánlják beadni a várható szülést megelőző negyedik hétig – mondta a tisztifőorvos a májusi Kormányinfón. Eszerint a kismamák a második trimeszterben, a 12. héttől kaphatják meg az első adag vakcinát, míg a második adagot érdemes beadatni a 36. hét előtt. Elárulta, hogy az a gyermekét váró anya, aki eddig nem kapta meg a második dózist, annak azt javasolják, hogy azt a szülést követő második héttől vegye fel, azonban minden eset egyedi, így a pontos időpontról minden esetben az oltóorvos dönt.

Átadták az immunitást a piciknek

Egy új tanulmány még megnyugtatóbb hírekkel szolgált az oltással kapcsolatban, az American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal-Fetal Medicine című szakfolyóiratban ugyanis azt írják: a kismamáknak beadott oltás nem csak az anyát, de a babát is megvédi. A kutatás során 36 olyan csecsemőt vizsgáltak meg, akinek az édesanyját Pfizer vagy Moderna vakcinával oltották be, az eredmény pedig azt mutatta, hogy az újszülöttek mindegyike védett volt a fertőzéssel szemben. A kutatók a terhességük második felében teljesen oltott anyák köldökzsinórvérében mérték meg az antitestszintet, ami azt jelenti, hogy az anyák átadták az immunitást az újszülötteknek is. Eszerint az így született csecsemők életük első pár hónapjában védettséget élveznek a koronavírussal szemben.

További cikkek

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

borsonline.hu

Gyilkosság a XVI. kerületben: elcsukló hangon mesélt a Borsnak az összetört feleség

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban

magyarnemzet.hu

Tiltakozik a Váci Zsidó Hitközség a jobbikos képviselő posztja ellen

vaol.hu

Hatalmas rendőri készültség Szentpéterfa határában: a TEK is kivonult a helyszínre - fotók

origo.hu

Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

origo.hu

Erre mondott nemet a Pfizer és a GSK vegyesvállalata

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

vg.hu

Djokovicot Melbourne-ből kitoloncolták, Párizsba be sem engedik

origo.hu

Szabó István Hollywood magyar alapítójára emlékezett - videó