Aktuális

Könyvtárba járnak a vakok és gyengénlátók – egyre több a hangoskönyv

Bors

2021. október 14. csütörtök 18:25

<p>Amikor akadálymentesítésről beszélünk, többnyire a mozgássérülteknek szánt rámpákra gondolunk. Pedig a látássérült ember számára ugyanilyen akadálymentesítés a hangoskönyv. A vak és gyengénlátó ember is szereti a könyveket, csak hangos formában vagy Braille-írással, és erre a digitalizáció révén egyre inkább lehetőség nyílik. Erről is szó esett a Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön délelőtt.</p>

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Bodor Tibor Hangoskönyvtára idén 60 éves. Az elérhető 6500 műből ma már 4700 digitalizált, így elérhető számítógépen, vagy akár okostelefonon keresztül. A Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából "Hangomat adom" címmel tartottak rendezvényt csütörtökön délelőtt a Vakok Általános Iskolája Nádor-termében, ahol többek közt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott köszöntötte a résztvevőket.

A szervezet és a kormány között folyamatos az együttműködés, ennek köszönhetően akadálymentesítették a többi között a nemzeti ünnepeket és felújítják az egyesület több mint százéves székházát. Kormányzati támogatással a rekonstrukció a tervek szerint a jövő év végére készül el – hangsúlyozta. 2010 óta több mint duplájára nőtt a nagy fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása. Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a hangoskönyvtár működtetőinek is.

Az esemény kapcsán nyilatkozott lapunknak dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke.

A KSH kimutatása szerint Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ember él. A különféle akadálymentesítésekért mi is igyekszünk tenni– fogalmazott dr. Nagy Sándor, aki példaként a szövetségük hangos- és Braille könyvtárát említette.

– Idén 60 éves a Bodor Tibor Hangoskönyvtárunk. Kezdetben még szalagokra, majd magnókazettákra készültek a felolvasások, majd a '90-es években elindult a digitalizáció. A felolvasások ma már diktafon és számítógép segítségével készülnek – fogalmazott Nagy Sándor.

A szövetség elnöke megemlítette, hogy a könyvtáruk 6500 műből áll, ebből 4700 digitalizált már, így okostelefonra vagy számítógépre is le lehet tölteni.

Látássérült tagjaink számára a könyvtár használata ingyenes, ha valaki nem tagja az egyesületnek, akkor a használathoz orvosi szakvélemény szükséges – hangsúlyozta Nagy Sándor.

Az elnök azt is elmondta, hogy eddig már több mint 500 önkéntes, köztük humoristák, színészek olvastak föl nekik, forgalomban vannak náluk például Rudolf Péter hangoskönyvei is.

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy azok a könyvek, amelyek nincsenek fönt online térben, CD-n kölcsönözhetők, ám lesz majd egy sokkal fejlettebb eszköz, a hangoskönyv felolvasó, amire csak mi tudjuk majd feltölteni a tartalmat. Ez a megoldás azok számára lesz előnyös, akiknek nincs okostelefonjuk vagy idegenkednek a számítógép használatától – mondta lapunknak Nagy Sándor.

A Braille könyvtárukról szólva elmondta: itt jelenleg mintegy 1300 mű található, ám ezen a területen is várható technikai fejlődés. 

Egy Braille-kijelzőt tudnak majd a látássérültek csatlakoztatni a számítógéphez, amely megnyitja a könyv szöveges állományát és a kijelzőn ez Braille-írással jelenik meg. Ez folyamatban van, jelenleg is dolgozunk rajta – fogalmazott Nagy Sándor, aki azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az uniós szabályok szerint a különféle digitális felületeket is úgy kéne kifejleszteni, hogy a látássérültek is tudjanak például ételt rendelni, elektronikus ügyeket intézni, ám ezen a területen még vannak tennivalók.

Braille-emlékérmeket adtak át

A csütörtöki eseményen a látássérült személyekért végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként ők kaptak idén Louis Braille emlékérmet az MVGYOSZ-tól: Prof. Dr. Csocsán Emmy, Németh Tamás, Prónay Beáta, Schiff Mónika és a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház dolgozói.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811441_auto_resized.jpg
origo.hu

Kínosan megbukott Herendi Gábor sorozata, a magyar csatorna elismerte

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13133_resized.jpg?avcount=1679874905
origo.hu

Dekoltázsban Lékai-Kiss Ramóna megelőzte Tóth Andit - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kulcsár Edina döntött: harmadik gyermeke ebben fog különbözni a testvéreitől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810831_auto_resized.jpg
vg.hu

Mulasztott a gödi Samsung, odacsapott az atomhivatal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811950_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áprilisban fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811357_auto_resized.jpg
vg.hu

Németország-szerte sztrájkolnak – hazánkra is kihatással lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13134_resized.jpg?avcount=1679874905
origo.hu

Az egész napot feszülős bikinijében tölti Dua Lipa - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810572_auto_resized.jpg
travelo.hu

Expedíció indul a Csendes-óceánba hullott meteor darabjainak felkutatására

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811883_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a McDonald's dolgozója, óriási a felháborodás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812632_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édesanyja és nagymamája kísérte el Tóth Andit a Sztárban sztárba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811853_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kórházba került Tóth Gabi és Krausz Gábor kislánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812157_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mentőbaleset történt Budapesten - megrázó helyszíni fotók

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/IMYCjUAh0WSYOTP0bTahbLpmxMDCETnaf4ggemljwaU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1YzZmMjExZTcyNjQwOTVhMmIzMmU5MzNjNWVkMGVm.jpg
Dráma

3 éves kislány életéért küzdöttek a szakadó esőben a gergelyiugornyai focipályán

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/O1F_F0GF5lpaSlw7Vgk_7_t1FnhL0dNajml4Oez99rU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI4NTM0ZTI4ZGY0ZDQ3M2NhMmZlZDk0MzQ5NmIxNDQ0.jpg
Rollerhalál

Tragédiába fulladt szülinapi ünnepség Nyúlon: Kiderült, mi okozta a 3 éves gyerek édesapjának halálát