Aktuális

Kiderült: Ezt fogja viselni Tóth Gabi, amikor a pápa előtt énekel

Bors

Létrehozva: 2021.09.01.

<p dir="ltr">Kelet és nyugat találkozása lesz Budapesten a világ katolikus, keresztény híveinek közös, „Minden forrásom belőled fakad”-tanúságtétele, amelyre minden jószándékú embert várnak a város terein, templomaiban és szabadidő központjaiban szeptember 5-12. között. Három „budapesti arc”: Erdő Péter, Miklósa Erika és Tóth Gabi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról.</p>

Vasárnaptól vasárnapig, egy héten át Budapest ad otthont öt kontinens katolikus híveinek, a keleti és a nyugati keresztény egyházak találkozásának. Erdő Péter bíborostól megtudtuk: a kongresszuson szeptember 11-én a konstantinápolyi pátriárka is felszólal, míg másnap Ferenc pápa tartja a zárómisét, amely előtt Tóth Gabi és Miklósa Erika is énekel - olvasható a Metropol szerdai számában.

Önkéntes hírnökök

Ők tízen népszerűsítik az önkéntes munkát a NEK-en, és maguk is bekapcsolódnak önkéntesként NEK-ünk a világesemény sikeres lebonyolításába. Dani Gyöngyi paralimpikon, Magyarország első világbajnoka női tőrcsapatban, Ekler Luca világcsúcstartó, Európa- és világbajnok paraatléta. Dánielfy Gergő színész, zenész, Csender Levente József Attila-díjas író, Fodor Réka missziós orvos, Miklósa Erika operaénekesnő, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Kuzmányi István diakónus, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője, Tóth Gabi énekes, előadóművész és Tóth Márton egyetemista, a Cserkészek-NEK kommunikációs vezetője.

„Istvánt az egész ortodox világ is szentként tiszteli” 

A keleti és nyugati kereszténységnek egy olyan találkozása lesz szeptember 5-12. között Budapesten, amely az eucharisztikus kongresszusok történetében teljesen egyedülálló – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a világesemény sajtótájékoztatóján. A főpásztor kiemelte, mindez Budapest és Magyarország földrajzi és kulturális helyzetéből adódik, de az adottságot ebben az esetben feladatként is kell tekintenünk. Hidat kell képeznünk.

-Kelet és nyugat metszéspontja? Hát persze! Annak idején, 2000-ben, a jubileum évében a Konstantinápolyi pátriárka, I. Bartholomaiosz Szent István királyt az ortodox egyház számára is szentté avatta, itt Budapesten a Szent István Bazilika előtt. A barátság és az együttműködés azóta datálódik. Ez a mostani szeptember 11. szombat délutáni szentmise részben arról fog szólni, hogy Szent István egy olyan időpontban vezette a magyarságot a kereszténységbe, amikor még kelet és nyugat egyháza teljes közösségben volt egymással. Szent István 1038-ban halt meg, a nagy keleti egyházszakadás éve 1054., tehát ő még az egységes egyház szentje.- mondta Erdő Péter, majd hozzátette, a mi első keresztény királyunkat a konstantinápolyi mellett a moszkvai egyház, azaz az egész ortodox világ is szentként tiszteli. 

Ennek az erőteljes jelképe és megvallása lesz a Kossuth téren. Ki lesz vetítve a Szent Korona, ki lesz vetítve a Szent Jobb, és Bartholomaiosz pátriárka nem a misében, hanem előtte egy fél órával beszédet is fog mondani. Azután szentmise, körmenet a Hősök teréig az Eucharisztiával.

A tetovált lány népviseletben énekel a pápa előtt

Ferenc pápa szeptember 12-i záró miséjét 2 órás színpadi műsor előzi meg, amelyen Tóth Gabi énekes, a „tetovált lány” is fellép, a mellett, hogy önkéntes hírnőke is az egész eseménysorozatnak.

-Hiszem, hogy Isten mindannyiunkban él, és nem kell sok imát ismerni ahhoz, hogy megszólítsuk. Tudom, hogy a tehetségemet, a képességeimet tőle kaptam. Most mindannyiunknak nagy szüksége van erre a kongresszusra: a közös imákra, a tanúságtételekre, a találkozás élményére. Reményért, egy falat szeretetért, feltöltődni megyünk a világeseményre – mondta Tóth Gabi. Hozzátette, nagyon fontos számára, hogy ő is énekelhet.

-Minekután keletet és nyugatot fogadjuk a kongresszuson, szeretnénk egy darabot adni a világnak ebből a gyönyörű ékszerdobozból, Magyarországból, a zenén keresztül a kultúránkból, akár népviseletünkből is – fogalmazott az énekesnő, arra hivatkozva, hogy 1938-ban, az ugyancsak Budapesten tartott eucharisztikus találkozón is felsorakoztak az asszonyok a magyar népviseletekben, és a világ a csodájára járt. Tóth Gabi készített egy felvételt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangolódva, amelyen egy gyönyörű népi motívumokkal díszített ruhában énekel, amit tudatosan választott

-Fel sem fogom. Azt, hogy oda kiállunk, és egy fantasztikus zenei műsort rakhattunk össze, ahol egy tízperces, három dalból álló egyveleget, gyönyörű imadalokat megalkothattunk, ez nagyon nagy megtiszteltetés. Gyertek el, hallgassátok meg, legyünk együtt a Hősök terén! - üzente az énekesnő. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek