Aktuális

Fellélegezhetnek az allergiások? – Ez a poloskával sokszor összekevert bogár pusztítja a parlagfüvet

Bors

2021. szeptember 3. péntek 10:15

<p>Minden allergiás annak szurkol, hogy elterjedjen Magyarországon a parlagfű-olajosbogár, melynek fő tápláléka a nevében is szereplő gyomnövény. Ha megveti lábát itthon, több százezer ember lélegezhet fel.</p>

Forrás: Wikipédia

2020-ban megjelent Európában az Észak-Amerikában őshonos parlagfű-olajosbogár. Idén tavasszal pedig már Magyarországon is találtak belőle néhány példányt. Ennek örülni kell, hiszen ha elszaporodik, és megeszi a parlagfüvet, akkor kevesebb ember szenved majd a gyomnövény pollenjétől.

Több százezer ember lélegezhetne fel nyár végén az olajosbogárnak köszönhetően. Az állat lárvája rágja a növény levelét, ezzel megakadályozva a fejlődését, nem engedi virágba borulni. Lehet, hogy ez csak kis segítség, de mivel nincs semmilyen ellensége a parlagfűnek, és a legócskább talajon is megterem, ez is megbecsülésre érdemes – mondta a Borsnak Sár József entemológus. – Én minden nap járok Pécs környékén és Somogy megyében, és „hálózom” a parlagfüves területeket, ha sikerülne ott is találni példányt, nem csak Budapesten, akkor biztosra lehetne venni, hogy magától jön felfelé. Ez azért lenne megnyugtató, mert egy-két évtizeden belül az egész országban elterjedne – mondta a tudós.

A Pest környéki elterjedésének módját nem ismerjük, lehet, hogy valamivel véletlenül odahurcolták. Mivel ez egy mediterrán faj, nem tudhatjuk, hogyan tud alkalmazkodni a mi klímánkhoz, az esetleges hideg télhez. Olyan növényeken érdemes keresni, aminek a levele zöldebbre vált a világoszöldről, mert ez a pusztulásának a jele.

Jelezzük, ha látjuk

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók segítségét a parlagfű-olajosbogár hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. Aki a bogarat látta, küldje el annak pontos előfordulási adatait (megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép), a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre.

– A csipkés poloska, amit szintén Észak-Amerikából hurcoltak be Európába, és négy-öt éve jelent meg Magyarországon, óriási károkat okoz a tölgyesekben. A parlagfű vizsgálataim során már észleltem azon is, ezért nincs kizárva, hogy át fog állni erre a táplálékra – zárta Sár József.

További cikkek

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Pályázat

Tíz uniós pályázaton is ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt Cseh Katalinék

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Fantasztikus hír jött a nyugdíjasoknak, de örülhetne a gyermekes családok is

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

she.life.hu

Nyílt levél a férfinak, akit nem értékeltem eléggé

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

sonline.hu

Hajnalban kigyulladt egy kaposvári műhely

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

nemzetisport.hu

Hunyady Emese: Büszkeség, hogy én vagyok az első magyar téli olimpiai bajnok!

metropol.hu

Lesújtó hír érkezett: tragikus hirtelenséggel elhunyt a színésznő

origo.hu

Elszabadult a pokol a behavazott utcán, a hólapátoló férfi reakciója eszméletlen volt