Aktuális

Moderna: 93 %-os a védettség fél évvel a második oltás után

Bors

2021. augusztus 7. szombat 10:30

Klinikai vizsgálatokon alapul a Moderna jelentése: fél évvel a második oltás után is elképesztő védelmet ad a vakcina, ám a vizsgálat a delta variánsra nem terjedt ki. 

A Moderna adatai 30 ezer fő klinikai vizsgálatának eredményein alapul, eszerint a mindkét oltást felvevők esetében a második vakcina felvétele után 6 hónappal is tartósan 93 százalék a szer hatékonysága. A Pfizer múlt héten tett közzé egy hasonló jelentést, abban az áll, hogy a Pfizer hatásossága a második dózis után fél évvel csak 84 százalékos, a védelem pedig kéthavonta 6 százalékkal csökken.

A két oltóanyag hatásmehanizmusában hasonló, de nem ugyanaz. A Moderna vakcinájában 100 mikrogramm, a Pfizerében 30 mikrogramm hatóanyag van. Azt fontos kiemelni, hogy a Moderna vizsgálata elsősorban az alapvírusra terjedt ki, a delta variánsra nem. A delta változat jelentős új veszélyt jelent, és továbbra is ébereknek kell lennünk – emelte ki Stéphane Bancel, a Moderna Inc. vezérigazgatója. Az eredményeik azt mutatják, hogy a koronavírus okozta halálozást 100 százalékban megakadályozta készítményük. 

A Moderna is ajánlja az emlékeztetőt

A delta variáns 8-szor fertőzőbb a vuhani alapvírusnál, és robbanásszerűen terjed az egész világon, mivel még az oltottakat is képes megfertőzni, bár enyhébb tünetekkel. Mindkét mRNS típusú vakcinát gyártó vállalat reagált a harmadik oltás szükségességét illetően. A Pfizer adatai alapján a 65 év felettiek esetében 11-szeresére növelte az antitestszámot a harmadik dózis. A Moderna ugyan friss adatai szerint nagyobb védettséget nyújt, de gyártója szintén ajánlja a veszélyeztetettek esetében a harmadik, emlékeztető vakcina felvételét, a fertőzőbb variánsok megjelenése miatt. 

Új oltások a variánsokra

A Moderna három új emlékeztető vakcinatípust tesztel, amelyek a különböző variánsokra, közöttük a (brazil) gammára, a (brit)bétára és az (indiai) deltára jelentős antitestválaszt produkálnak. Az emlékeztető oltásokat követő immunválasz megközelítette a második oltás utánit. A Pfizer már korábban elsőként fejlesztett vakcinát egy variánsra, a tervek szerint már ősszel elérhető lesz Amerikában az új delta elleni oltóanyaguk. Közben a Sinopharm is megkezdte a delta, illetve az új mutánsok elleni oltóanyag fejlesztését. 

Kiszorít mindent a delta

Prof.dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta, hogy a delta elleni oltóanyagok már csak azért is hasznosak lehetnek, mivel az új variáns előbb utóbb ki fogja szorítani a vuhani alapvírust, vagy a brit variánst. De persze a legfontosabb a védettség megszerzése lenne a jelenlegi vakcinákkal, még az ősszel várható újabb járványhullám előtt. A harmadik dózis felvételét elsősorban a 4-6 hónapnál korábban második oltást felvevő rizikócsoportba tartozóknak ajánlja a professzor: az időseknek a krónikus betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak. 

A delta miatt kezdték el az újraoltást

Egyre ijesztőbbek az egész világon a fertőzöttségi adatok, az elmúlt hetekben még olyan jól oltott országokban is robbanásszerűen megnőttek az esetszámok, mint például a 70 százalékos oltottságú Spanyolország, ahol napi 21 ezer új esetet regisztrálnak, vagy a 64,5 százalékos oltottságú Franciaország, ahonnan napi 22 ezer új eset jelentenek.

Egyre több oltóanyagról jelennek meg olyan adatok, hogy fél évvel az oltás beadása után csökken a hatékonyságuk, ezért a Pfizer a jövő hónapban engedélyezteti az Amerikai Gyógyszerbiztonsági Hivatalnál a harmadik oltás beadását az USA-ban.

Kína lakosságának egyharmada teljesen be van oltva, mégis fontolgatja kormányuk a saját gyártású Sinovac és Sinopharm, illetve mRNS alapú oltóanyagokkal az újraoltást, azok körében, akik elsőként szerezték meg a védettséget.

Izraelben, Oroszországban megkezdték a harmadik oltás beadását, Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban szeptembertől engedélyezik a harmadik dózis felvételét. 

A gyerekeknek is adható A Moderna

Július végén az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) jóváhagyta a 12-18 év közöttiek oltását a Moderna vakcinával, így a Pfizer mellett ez a másik oltás, amit beadhatnak a korcsoportba tartozó gyerekeknek. 

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Mentőhelikoptert riasztottak: nagy a baj az M1-es autópályán

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

origo.hu

Ilyen vicces macskás fotógalériát még biztosan nem látott

hirtv.hu

Orbán Viktor: Nem szabad elfogadni, hogy az EB politikai döntést hozzon

szon.hu

Modern felvonó visz majd fel a Kopaszra

origo.hu

Elkészült az új balatoni nádtérkép

mindmegette.hu

Ezzel a dupla menüsorral te is könnyen a hétvégi ebédek királya lehetsz

origo.hu

Újabb befektetést kapott az SDSYS, ezúttal a GB & Partners száll be a Hiventures mellett, összesen több mint 1,3 milliárd forinttal

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

borsonline.hu

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

origo.hu

10 sztár, akit hatalmas kár ért rablás vagy lopás miatt - galéria