Aktuális

Forradalmi magyar-osztrák felfedezés: a koronavírus 97 százalékát elpusztítja ez az orrspray

Bors

2021. augusztus 19. csütörtök 10:00

Hamarosan olyan eszköz kerülhet a kezünkbe, amivel könnyedén kezelhetjük a koronavírus-fertőzést. Ugyanis egy magyar-osztrák együttműködésnek köszönhetően klinikai vizsgálatok igazolják egy orrspray vírusölő hatását! A fantasztikus hírt dr. Jakab Ferenc professzor jelentette be a Facebookon.

Egy éve felfedezték, fél évig vizsgálták, most pedig közreadták: egy széles körben használt orrspray forradalmasíthatja a koronavírus-fertőzéssel szembeni kezelést. A Cebina közép-európai biotechnológiai cég munkatársai az UrsaPharm gyógyszergyártóval, valamint dr. Robert Konrattal, a Bécsi Egyetem professzorával és dr. Jakab Ferenccel, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzorával együttműködésben vizsgálták az orrsprayban lévő, azelasztin nevű hatóanyagot.

Tavaly nyáron fedezték fel

Az azelasztin nevű anyagot tavaly júliusban fedezték fel magyar és osztrák kutatók. Ekkor még csak gyanakodtak, hogy a későbbiekben lehetséges gyógyszerként alkalmazzák. Azt azonban már ekkor tudták: a hatóanyag nem a fertőzés megelőzésére, hanem a kialakult megbetegedés kezelésére lesz ígéretes. Az erre vonatkozó klinikai teszteket februárban kezdték el.

Németországban vizsgálták azt, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray valóban képes-e visszaszorítani azt, hogy a vírus megtapadjon az orrnyálkahártyán, így megakadályozva a koronavírus-fertőzés kialakulását, vagy legalább pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását.

A delta okozta fertőzést is kezelheti

A Cebina és a virológus professzorok rájöttek arra, hogy az azelasztin-hidroklorid erős koronavírus ellenes hatást mutatott a laboratóriumi vizsgálatokban. Ezt az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette. Ők a fő vírusvariánsokat – beleértve a delta mutánst is – használták vizsgálataikban. Ezen felbuzdulva az UrsaPharm a Kölni Egyetemen 84 fertőzött önkéntes bevonásával klinikailag vizsgálták a hatóanyagot.

Az első eredmények szerint az azelasztin tartalmú orrspray 97 százalékkal csökkentette a vírus mennyiségét a betegek szervezetében. A molekuláris vizsgálat pedig azt mutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek jóval nagyobb arányban produkáltak negatív PCR-tesztet.

Akár azonnal be lehetne vezetni

– A klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetemen végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin-kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a koronavírus-fertőzést. Mivel az orrban és a torokban megjelenő magasabb vírusszám súlyosabb lefolyással jár, és a vírus átadása is könnyebben megtörténik, az orrspray használata a fertőzötteknek és a velük kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott. Az azelasztint 30 éve biztonságosan, engedélyezett allergia-gyógyszerként használják a világban, így a klinikai vizsgálatok alapján

akár azonnal be lehetne vezetni koronavírus elleni gyógyszerként

– mondta dr. Nagy Eszter, a Cebina alapító-vezérigazgatója.

Máris hiány van az érintett orrsprayből

A poszt alatti hozzászólók szerint az Allergodil nevű, recept nélkül kapható orrspray tartalmazza az azelasztin-hidroklorid nevű hatóanyagot, amelyet a virológusok vizsgáltak a koronavírus ellen. Többen pollenallergia ellen használják a készítményt. Azonban a gyógyszer a kommentelők szerint készlethiányos, azaz alig-alig kapható. A másik ilyen hatóanyagú orrspray a Dymista, ezt viszont csak receptre lehet kapni.

További cikkek

Jóslat

Nem elég a Covid, jövőre újabb halálos vírus szabadul el – állítja az időutazó

Álláspont

Karácsony a Magyar Zene Házáról: Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba

Ez is érdekelhet

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

ripost.hu

"Hallottam az ápolók hangját" - hetekig küzdött lélegeztetőgépen Éva

origo.hu

Lelkesen fogadták a Sundance fesztivál első magyar versenyfilmjét

mandiner.hu

A nácik által elkobzott alkotásokat kaphatnak vissza zsidó tulajdonosaik utódai Franciaországtól

szon.hu

"Remélem, a családja nem nézi most..." - Patrik kifecsegte, hogy jöttek össze Dorcival!

origo.hu

Ötéves csúcson a pompás királylepkék száma

nemzetisport.hu

MTK: közleményben indokolják, miért nem járultak hozzá a halasztáshoz

origo.hu

Rejtély az első thaiföldi kísértethajó eredete, az ország külső segítséget kért

life.hu

Csollány Szilveszter kifutott az időből: ez a beavatkozás megmenthette volna az életét

nemzetisport.hu

Női kézi: hosszabbított norvég válogatott kapusával az ETO

precedens.mandiner.hu

Andreas Kluth (Bloomberg): Gondolatok arról, hogy miért is fogja Németország bánni, hogy kikapcsolta atomerőműveit

origo.hu

Lélegzetelállító képeken a jégbe fagyott Dömörkapu