Aktuális

Megtudtuk: ők vehetnek részt a koronavírus elleni tabletta magyarországi tesztelésében

Bors

Létrehozva: 2021.08.25.

Magyarország is csatlakozott ahhoz a nemzetközi klinikai vizsgálathoz, amely egy a koronavírusos betegeknek adható, szájon át bevehető tabletta hatékonyságát vizsgálja. A klinikai tesztelési fázis Budapesten a SOTE szervezésében zajlik.

Forrás: AFP

A covid elleni tabletta klinikai első fázisa – amikor egészséges önkénteseken próbálják ki a gyógyszer hatékonyságát – márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. Ezután indult meg a nagyobb létszámú betegcsoportok bevonása nemzetközi szinten világszerte 400 vizsgálóközpontban: az USA mellett Izraelben, Belgiumban és most Magyarországon is hat helyszínen. Tesztelik, hogy a covidos beteg tüneteinek enyhítésére alkalmas-e a készítmény. Azt vizsgálják, hogy a szer lerövidíti-e a betegség időtartamát, enyhíti-e a panaszokat azoknál a koronavírusos pácienseknél, akiknél fennál a tünetek súlyosbodásának kockázata. Budapesten a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik majd a vizsgálat dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató irányításával. 

 A Semmelweis Egyetem, mint az ország vezető COVID-ellátója kiemelten fontosnak tartja, hogy aktívan részt vegyen az új koronavírussal kapcsolatos ismeretek bővítésében, így az új terápiás eljárások, lehetőségek fejlesztésében is – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor, a vizsgálat vezetője.

Fejlesztésekben jók vagyunk

Emlékeztetett arra, hogy hazánkban már a járvány elő hónapjaiban az egyetem országos reprezentatív teszttel mérte fel a lakosság átfertőzöttségét, országos kiterjedését. Ezzel párhuzamosan több területen is kutatás-fejlesztési munkát indítottak a koronavírusos megbetegedés hatékony kezelésére, többek között a vérplazma terápia fejlesztésére és a szövődmények gyógyítására már szabadalmaztatott más típusú gyógyszerekkel, amik a poszt-covid szindróma esetében is alkalmazhatóak. 

Fél évig nyomon követik az állapotukat

A most hazánkba érkezett új, covid kezelésre alkalmas tabletta tesztelésében azok a Semmelweis Egyetemre érkező betegek vehetnek részt önkéntes alapon, akik elmúltak 18 évesek és megfelelnek a kritériumoknak. Mint minden klinikai vizsgálat során, a páciensek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat

– írják az egyetem honlapján. Tíz adagos készítményt fognak kapni a jelentkezők 5 napon keresztül, 6 hónapon keresztül folyamatosan nyomon követik majd állapotukat.

Izraelben eddig jól szerepelt

Pozitív adatok érkeztek Izraelből a tesztelési fázisokról. Az amerikai gyártású covid-elleni tabletta eddig sikeresen megakadályozta a kórházi kezelést igénylő súlyosabb panaszok megjelenését az enyhe és közepesen súlyos covidosoknál. Eddig a kórházakban különböző gyógyszerkoktélokkal, nagydózisú D-vitamminnal próbálták kezelni az intenzív osztályos ellátást igénylőket, ami a tablettánál kevésbé mutatkozott hatékonynak.

Az, hogy kezelni tudjuk a betegség súlyos előrehaladását, egy teljes paradigmaváltás a koronavírusos betegek ellátásában

– mondta a Jerusalem Postnak a kutatást vezető dr. Yosef Caracoa, a Hadassah Egyetem Orvosi Központjának professzora. Hozzátette: azok, akik a tablettát kapták kevésbé szorultak kórházi ellátásra, mint akik placebót kaptak.

Középsúlyos fázisban is segít

Prof. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint sokakhoz eljuthatnak majd az új szerek, ráadásul nem is kell sokáig várni rájuk.

Ha az eredmények pozitívak, akár a jövő év elején forgalomba kerülhet a covid elleni tabletta.

A jelenlegi készítmény újdonsága a favipiravirhoz képest, hogy amíg az csak a betegség kezdetén lehet eredményes, a most klinikai tesztelés alatt álló tabletta a középsúlyos fázisban is javulást hozhat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178314_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen fordulatot és drámai végjátékot hozott a Bayern-Real BL-elődöntő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178140_auto_resized.jpg
vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177895_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714535710
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714535710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178157_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: váratlanul elhunyt a legendás énekes

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt