Világrekord a Balatonon: kétméteres harcsát sütöttek - különleges eljárással készült a kapitális vad

Világrekord a Balatonon: kétméteres harcsát sütöttek - különleges eljárással készült a kapitális vad

harcsa
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 06. 15:30
Hétvégén rekordkísérletbe fogtak Balatonlellén: egy mesterszakács-csapat úgy döntött, egészben sütnek meg egy kétméteres magyar szürkeharcsát. Ez annyira jól sikerült, hogy világrekordot értek el, amit hamarosan bejegyeznek a Guinness-rekordok könyvébe is.
Bors

Magyarországon egyre többen választják hobbinak a horgászatot, esélyt adva maguknak, hogy egy jókora harcsa akadjon a horgukra. Ez nem csoda, hiszen a bajszos ragadozók óriásira tudnak nőni, akár egy felnőtt ember méreteivel is vetekednek. Rózsa Gábor mesterszakács nem kisebb feladatot álmodott meg, mint egészben megsütni egy hatalmas szürkeharcsát. A végeredmény: világrekord!

Biztos alapokon

Rózsa Gábor a Bors kérdésére elmondta: a hatalmas halat egy tógazdaságtól szerezték.

Ez egy több éves anyaharcsa, amit a kalocsai Halas Gyuri gazdaságából szereztünk. Gyuri alapvetően élőhalakkal foglalkozik, az ő medencéjéből származik a harcsa.

A mesterszakács leszögezte: a halat hálóval emelték ki a vízből, és egy állatorvos is megvizsgálta. Így a rekordkísérletnek a hal részéről nem volt akadálya.

– A méretei óriásiak: 57,5 kilós súly mellett 207 cm-s hosszúsággal és 45,5 cm-s fejátmérővel rendelkezett – meséli Rózsa Gábor.

Fűszer, pác a jó ízekhez

A harcsát nem volt egyszerű elkészíteni. Pláne nem megsütni!

– Az előkészítés egy az egyben az én feladatom volt. A sütés előtt én fűszereztem és pácoltam be a halat a saját elképzelésemnek megfelelően. Ez két-három napig tartott, hiszen fogyaszthatóvá kellett tenni a fogást – részletezte a mesterszakács.

A sütés előtt alufóliába tekerték a monstrumot, hogy a hőtől ne sérüljön a hal teste.

– A sütőre való felhelyezéssel is megszenvedtünk kicsit: vissza kellett szorítanunk a harcsa farkát, hogy felférjen a forgató rúdra. Mivel hidegben tartottuk a halat, 2,5 óra kellett ahhoz, hogy a sütéshez kellően felmelegedjen a harcsa.

Kalandos sütés

A megpróbáltatások azonban csak ezután kezdődtek.

Erdélyi bükkfaszén felett forgott a harcsa, mert ez lassabban ég és magasabb hőt ad le. Minden rendben ment, mígnem a forgató berendezés villanymotorja 2 óra után megadta magát. Ezután egy darabig kézi erővel forgattuk a halat, majd amikor megjavították a motort, nem sokkal később eltört a harcsa farka. Ez azért volt veszélyes, mert így megtekeredett a teste, és nem egyenletesen sült a hal. Amikor ezt is helyrehoztuk, akkor pedig néhány rögzítőpálca esett ki a halból. Mindent összevetve 5-10 percenként újraterveztük a folyamatokat, és szinte csak a józan eszünkre hallgattunk – mesélte a nem mindennapi történetet Rózsa Gábor.

A szakácsnak egyszerre több helyre kellett megosztania figyelmét, hiszen a harcsasütés mellett 2500 adag balatoni halászlé is rotyogott a kondérokban.

Csapatmunka jótékony célért

A mesterszakácson kívül még 24-en dolgoztak a rekordkísérleten. Összesen 320 kg szén fogyott el, a sütés pedig 7,5 órán keresztül tartott. A rekordkísérlet pedig olyan jól sikerült, hogy hamarosan a Guinness Rekordok könyvébe is bekerül!

– Ilyet a világon senki nem készített, mi vagyunk az elsők akik ekkora harcsát egyben sütöttek meg. Mivel minden mozzanatot hivatalosan dokumentáltak a megfigyelők, egy diplomát kaptam a rekordról, amit Angliában fognak akkreditálni – zárta a mesterszakács.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.