Aktuális

Szégyen! A főváros nem fog őszig kaszálni, gaztenger borítja a Gellérthegyet

Bors

Létrehozva: 2021.07.26.

Budapesten egyre több területet borít el a gaz. A szomorú hanyatlás következő áldozata a főváros egyik szimbóluma, a Gellérthegy. És ez nem csak egyszerű hanyagság, hanem koncepció: a főváros vezetése így kísérletezik... Őszig nem is terveznek kaszálni!

Forrás: Metropol

Egyre több túrázó és kutyasétáltató akad ki a Gellérthegy északi oldalán, amit elborított a gaz és a toklász. A Metropol kint járt a helyszínen, ahol döbbenten tapasztalta, hogy Budapest látképét elrondítja az óriási, elsárgul és kiszáradt növényzet. A Filozófusok kertje és a víztározó környéke pedig a főváros fontos turisztikai látványosságai, hiszen a gyönyörű kilátás mellett ott van hozzájuk közel a Citadella is.

Így spórol a főváros: évente csak 1-2-szer kaszálnak

Ez ugyanaz, mint a „méhlegelők” koncepciója: hagyják nőni a növényzetet.

Nem is titkolják: „A Vadvirágos Budapest programban kijelölt gyepfoltokat, réteket (méhlegelőket) július közepétől kezdjük kaszálni. Ahogy már a program indulásakor is jeleztük, e területek esetében az évenkénti szokásos 5-6 (akár 7) alkalommal való kaszálás helyett 1-2 kaszálásra fog csupán sor kerülni. Az ilyen, hosszú távú extenzív kezelés során megerősödhetnek a gyepekben élő növények, virágot és termést hozhatnak, majd elszórhatják a magvaikat” - írta a Főkert Nonprofit Zrt. a hivatalos oldalán. Az eredmény: gaztenger, elszáradt toklászmező Budapest egyik legszebb helyén...

2 hónapig maradnak az áldatlan állapotok

Nemcsak a „méhlegelő”-rész elhanyagolt. A Gellérthegy-északi részét több helyen is, itt-ott kinövő méretes gaz borítja. Szégyen!

Az ütemtervükből kiderül, hogy melyik méhlegelőt (magyarul: gaztengert) mikor kezdik el rendbe tenni. A jelenlegi tervek alapján a Gellérthegy I. kerületi részeinek normalizálására 21 hónapot várni kell:

Gellérthegy I. és IX. kerületi része szeptember 20-tól kezdődően október 1-ig tart majd.

A Tabán rendbetétele pedig a tervek szerint 2 ütemezési időpontra is eshet, így szeptemberben bármikor sor kerülhet a rész lekaszálására.

„Kísérletnek” nevezik a gaztengert

A Boráros téren „kísérletnek”, „alternatív zöldgazdálkodásnak” hívják azt, hogy nem kaszálnak: Az eredmény: hatalmas gaztenger, ami még a táblát is eltakarja, hatalmas gazok a villamospályán és igénytelenség...
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek