Aktuális

Ez brutális! Ennyivel nő az antitestek száma a 3. Pfizer-oltás után

Bors

2021. július 30. péntek 12:15

A Pfizer friss kutatási eredménye alapján, akik az első két dózis utáni harmadikként is az általuk gyártott oltóanyagot vették fel, azok antitestszáma jelentősen megsokszorozódott. A 65 év felettieknél mutatkozott leghatékonyabbnak a háromszoros oltakozás.

Ajánlott a ráoltás

Albert Bourla, a Pfizer elnöke az amerikai CNBC tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy már egyre biztosabbnak látszik, szükség lesz a Pizer harmadik adagjának felvételére. Adataik szerint ugyanis hat hónappal a második adag beadása után 84 százalékra csökkent az oltóanyag hatékonysága. A vállalat negyedéves jelentésében közölt adatok szerint a vakcina hatékonysága a második dózis utáni két és hét hónap között 96,2 százalék volt, ami az Izraelből származó teszteredmények alapján kéthavonta 6 százalékkal csökkent.

A gyártó augusztus közepéig hivatalosan is be fogja nyújtani az amerikai szabályozó testületnek az oltóanyag harmadik dózisának előnyeit.

Hazánkban már lehet kérni 

Magyarországon már július 27-e óta hivatalosan is engedélyezték a harmadik oltás felvételét azoknak, akik négy hónapnál régebben kapták meg a második adagot. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a közmédián tett nyilatkozata szerint, harmadikként lehet kérni ugyanazt, vagy a hivatalos ajánlás szerinti eltérő típusú vakcinát. Erre ugyanúgy, mint korábban az eeszt.gov.hu oldalon keresztül, vagy a háziorvosnál lehet jelentkezni. A doktor a szakmai javaslat és a beteg egészségi állapota szerint dönt a beadható oltás típúsáról. A magyarországi előírás alapján a Pfizer oltóanyagra vagy ugyanaz, vagy Sinopharm, Janssen és AstraZeneca adható. 

Felveszi a kesztyűt a delta ellen

A Pfizer ugyanakkor a jelentésében közölt friss kutatási eredményeire hivatkozva saját oltóanyagát ajánlja harmadikként. A három Pfizert kapott 18-55 év közöttiek szervezetében a delta variánsra is megötszöröződött az antitestek száma, a 65-85 év közöttieknél pedig 11-szeres hatékonyságot mértek a harmadik dózis felvételét követő hetekben. A cég kutatásért felelős vezetője, Mikael Dolsten biztatónak nevezte ezeket az eredményeket, de kiemelte, hogy egyelőre csak kis létszámú, 23 fős csoportot vizsgáltak. Korábbi kutatás azt is bebizonyította, hogy az AstraZeneca után beadott Pfizer erőteljesebb immunválaszt váltott ki, mint a Pfizer után beadott AstraZeneca. A cég közben a kifejlesztette az első koronavírus variánsra készült vakcinát, aminek klinikai tesztjét augusztusban kezdik meg. Az indiai, vagyis a delta mutáns sok kétszeresen oltottat is megfertőzött, bár súlyos megbetegedést nem, csak enyhe, náthaszerű tüneteket tapasztaltak. 

Akár egy évig is védettek lehetünk

Prof.dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta, mindenképpen ajánlott az ősszel esedékes járványhullám előtt felvenni a harmadik oltást azoknak, akik áprilisig kapták meg a koronavírus elleni vakcina második adagját. Közülük is leginkább a 60 év felettieket, az egészségügyi dolgozókat, a krónikus betegeket veszélyezteti a delta variáns okozta megfertőződés. Karikó Katalin korábban azt mondta, hogy háromszor is adható Pfizer, ami valóban eredményes oltóanyagnak számít, de a legtöbb tanulmány a vakcinák keverését tartja a hatékonyabbnak. Mivel az immunválasz fokozódik azzal, hogy a más típusú vakcinák hatásmechanizmusa összeadódik, ezért bármelyik vakcinát lehet alkalmazni harmadikként.Három oltással akár egy évig is védettek lehetünk, amennyiben nem jön olyan radikális variáns, amely rezisztens az oltóanyagokra. A delta mutáns okozta szövődmények ellen is védenek a jelenlegi vakcinák, de a delta elleni Pfizer azért is hasznos, mert a vuhani és a brit variáns előbb utóbb ki fog szorulni, mivel az oltottakat nem tudja megbetegíteni – mondta a professzor.

Fontos kiemelni, hogy az oltóanyagok nem a megfertőződés, hanem a betegség súlyos lefolyása ellen védenek.

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

metropol.hu

43 évesen meghalt a magyar színész, kómába helyezés előtt üzent a covidos anyuka

borsonline.hu

Bejelentették, mikor kapják vissza a családok az szja-t, és mikor jön a 13. havi nyugdíj

vg.hu

A második világháború óta nem érte ekkor veszteség Oroszországot

kemma.hu

Mentőhelikopter szállt le az M1-esen: kamion borult árokba Ácsnál

nemzetisport.hu

Hunyady Emese: Büszkeség, hogy én vagyok az első magyar téli olimpiai bajnok!

origo.hu

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása

mandiner.hu

Német magazin: Novák Katalin a megkeseredett, jobboldali populista személy pontos ellentéte

life.hu

Teljesen összeomlott és felesége halála óta már élni sincs kedve a népszerű színésznek

metropol.hu

Mentőhelikoptert riasztottak: nagy a baj az M1-es autópályán

origo.hu

Elszabadult a pokol a behavazott utcán, a hólapátoló férfi reakciója eszméletlen volt