Aktuális

Jó hír: Sinopharm és Szputnyik oltásokkal is lehet menni külföldre nyaralni

Bors

Létrehozva: 2021.07.23.

Nincsenek hátrányban azok, akiket Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottak be a koronavírus ellen, ugyanúgy tudnak menni vakációzni külföldre. A magyarok kedvenc nyaralóhelyei elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

A közösségi oldalakon számos csoportban riogatják egymást az emberek azzal, hogy akiket keleti vakcinákkal oltottak be a koronavírus ellen, azok lemondhatnak a külföldi nyaralásról, mert nem engedik be őket az adott országokba, mivel nem hagyta jóvá ezeket a vakcinákat az EU, így nincs eu-s oltási igazolványuk.

Ez persze nincs így, ugyanúgy tudnak külföldön vakációzni ők is, csupán annyi különbséggel, hogy az esetükben indulás előtt hivatalos helyen kell elvégeztetni PCR vagy gyorstesztet azért, hogy elkerüljék a karantént, a negatív eredményt pedig a repülőtéren vagy a határon be kell mutatni. Ám, ha a közkedvelt tengerpartokra vágyik, akkor a legjobb, ha az alábbi 18 ország közül választ, ahol már a magyar védettségi igazolványt is elfogadják. Ez annyit tesz, hogy a felmutatásával szabadon közlekedhet az ember az adott országba.

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján folyamatosan frissítik azoknak az országoknak a listáját, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt, tehát a keleti vakcinákkal oltottak és a fertőzésen átesettek is szabadon beutazhatnak a jelölt országokba. Jelenleg ezek a következők: Albán Köztársaság, Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkói Királyság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, San Marino, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna.

Horvátország szigorúbb

A magyar védettségi kártya mellett a belépéshez szükség van a kétnyelvű papír alapú oltási igazolásra, amin a vakcina mindkét dátuma szerepel. Mindegyik hazánkban alkalmazott oltást elfogadják. A második oltás után 14 nappal lehet beutazni. Csak az oltott szülővel utazó 7 év alatti gyermek mentesül a tesztelési kötelezettség alól, az oltatlan 7-18 évesektől 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén tesztet kérnek.

Szlovén vakcina matek

A magyar védettségi igazolvány mellett vigyük magunkkal a kétnyelvű oltási papírt, ugyanis a szlovénok oltóanyagtól függően számolják ki a belépésre való jogosultság időpontját. A Pfizer második dózisa után 7 nappal, az AstraZeneca és a Covishield vakcinák első adagja után 21 nappal míg a Moderna, a Szputnyik és a Sinopharm oltóanyagoknál a második dózis után 14 nappal, az egyadagos Janssen után szintén két héttel lehet teszt és karantén kötelezettség nélkül a szlovénokhoz ellátogatni. Oltás, teszt vagy védettségi igazolvány nélkül 10 nap karantén vár minden beutazóra.

Időkorlát nélkül magyar védettségivel

A Bahreinbe, Észak-Macedóniába, Montenegróba, Szerbiába és Törökországba rögtön a védettségi igazolvány kézhez vétele után beléphetünk, akár aznap.

Ausztria

Ausztria nem fogadja el a magyar védettségi igazolványt, az uniósat azonban igen, emellett a WHO által jóváhagyott Sinopharmmal is be lehet utazni az országba, ehhez a kétnyelvű oltási papírunkra és a második dózis felvételére szükségünk lesz, és el kell telnie a második dózis után 22 napnak. A Szputnyik vakcinát továbbra sem ismeri el Ausztria, az ezzel oltottaknak negatív 48 órán belüli antigén vagy PCR tesztre lesz szükségük, ha az országba utaznának. A tesztkötelezettség alól mentesülnek az oltott szülővel utazó maximum 10 éves gyerekek.

Bulgária, Görögország, Spanyolország

Görögország már az elsők között jelentette be, a nyári szezon elején, hogy a keleti vakcinával oltott turistákat is várja. Ehhez a kétnyelvű papír alapú oltási igazolványt magunkkal kell vinni, és a második dózis után 14 nappal lehet a görögökhöz utazni. Csak az 5 év alatti gyerekektől nem kérnek tesztet. Bulgáriában hasonló szabályok érvényesek. Spanyolországba június 7. óta lehet az oltottaknak utazni, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokon kívül a Sinopharmmal is.

Romániába, Montenegróba, Szerbia

Románia, Montenegró és Szerbia jelenleg hazánkat a zöld zónába sorolta, ezért mi szabadon, teszt és karantén kötelezettség nélkül, akár oltatlanul is beutazhatunk ezekbe az országokba.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729722_auto_resized.jpg
origo.hu

Félelmetes lény csapott le a nagy fehér cápára, kiette a máját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22516_resized.jpg?avcount=1701542411
origo.hu

Ezekkel a csapatokkal már biztos játszik a magyar válogatott az Eb-n

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729656_auto_resized.jpg
life.hu

Önállóság, példamutatás, kötelességtudat: Karikó Katalin így nevelt olimpiai bajnokot lányából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730859_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zsákutcába jutottak a tűzszüneti egyeztetések Izrael és a Hamász között + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729561_auto_resized.jpg
ripost.hu

Eltemették Galambos Erzsit, fotókon a búcsúztatása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16729051_auto_resized.jpg
vg.hu

Ítéletidő Németországban - Lezárták a müncheni repülőteret, a vonatok sem közlekednek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22508_resized.jpg?avcount=1701542411
origo.hu

Őrjítően szexi, átlátszó fehérneműben Vasvári Vivien - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730074_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. december 3.: Nagyon meghitt lehet az első adventi vasárnap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16730045_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Könyörögtem az orvosoknak, hogy segítsenek" – elhajtották a dokik az agydaganatos kislány anyukáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22338_resized.jpg?avcount=1701542411
life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16728877_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A nézők már most tudják: ő lesz a Dancing with the Stars idei győztese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/22451_resized.jpg?avcount=1701542411
life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/7OXLyc-LnrUlNPY01EOlwxQMHVNyQYDxBVPUZdddkxE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRmZmE1NTEwZjA1ZTQ0NGU5OWUzNzY5MjUyOTBhYzVj.jpg
Tragédia

Szülés után egy nappal hunyt el egy egészséges anyuka: "Tudnom kell, hogy mi történt a lányommal!"

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/YqwHrmlZS3e2Fm3mQmHBJlTePcQcOmHbLnXsuO_nA5g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc1YzgxZGY0ZWQ3NTQwNDU5NTA1MjM0ZWI1ZGNlM2Fh.jpg
Videó

Mennyibe kerülne Ukrajna uniós tagsága, és kinek kellene ezt kifizetni?