Aktuális

Jó hír: Sinopharm és Szputnyik oltásokkal is lehet menni külföldre nyaralni

Bors

2021. július 23. péntek 09:00

Nincsenek hátrányban azok, akiket Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottak be a koronavírus ellen, ugyanúgy tudnak menni vakációzni külföldre. A magyarok kedvenc nyaralóhelyei elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

A közösségi oldalakon számos csoportban riogatják egymást az emberek azzal, hogy akiket keleti vakcinákkal oltottak be a koronavírus ellen, azok lemondhatnak a külföldi nyaralásról, mert nem engedik be őket az adott országokba, mivel nem hagyta jóvá ezeket a vakcinákat az EU, így nincs eu-s oltási igazolványuk.

Ez persze nincs így, ugyanúgy tudnak külföldön vakációzni ők is, csupán annyi különbséggel, hogy az esetükben indulás előtt hivatalos helyen kell elvégeztetni PCR vagy gyorstesztet azért, hogy elkerüljék a karantént, a negatív eredményt pedig a repülőtéren vagy a határon be kell mutatni. Ám, ha a közkedvelt tengerpartokra vágyik, akkor a legjobb, ha az alábbi 18 ország közül választ, ahol már a magyar védettségi igazolványt is elfogadják. Ez annyit tesz, hogy a felmutatásával szabadon közlekedhet az ember az adott országba.

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján folyamatosan frissítik azoknak az országoknak a listáját, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt, tehát a keleti vakcinákkal oltottak és a fertőzésen átesettek is szabadon beutazhatnak a jelölt országokba. Jelenleg ezek a következők: Albán Köztársaság, Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkói Királyság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, San Marino, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna.

Horvátország szigorúbb

A magyar védettségi kártya mellett a belépéshez szükség van a kétnyelvű papír alapú oltási igazolásra, amin a vakcina mindkét dátuma szerepel. Mindegyik hazánkban alkalmazott oltást elfogadják. A második oltás után 14 nappal lehet beutazni. Csak az oltott szülővel utazó 7 év alatti gyermek mentesül a tesztelési kötelezettség alól, az oltatlan 7-18 évesektől 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén tesztet kérnek.

Szlovén vakcina matek

A magyar védettségi igazolvány mellett vigyük magunkkal a kétnyelvű oltási papírt, ugyanis a szlovénok oltóanyagtól függően számolják ki a belépésre való jogosultság időpontját. A Pfizer második dózisa után 7 nappal, az AstraZeneca és a Covishield vakcinák első adagja után 21 nappal míg a Moderna, a Szputnyik és a Sinopharm oltóanyagoknál a második dózis után 14 nappal, az egyadagos Janssen után szintén két héttel lehet teszt és karantén kötelezettség nélkül a szlovénokhoz ellátogatni. Oltás, teszt vagy védettségi igazolvány nélkül 10 nap karantén vár minden beutazóra.

Időkorlát nélkül magyar védettségivel

A Bahreinbe, Észak-Macedóniába, Montenegróba, Szerbiába és Törökországba rögtön a védettségi igazolvány kézhez vétele után beléphetünk, akár aznap.

Ausztria

Ausztria nem fogadja el a magyar védettségi igazolványt, az uniósat azonban igen, emellett a WHO által jóváhagyott Sinopharmmal is be lehet utazni az országba, ehhez a kétnyelvű oltási papírunkra és a második dózis felvételére szükségünk lesz, és el kell telnie a második dózis után 22 napnak. A Szputnyik vakcinát továbbra sem ismeri el Ausztria, az ezzel oltottaknak negatív 48 órán belüli antigén vagy PCR tesztre lesz szükségük, ha az országba utaznának. A tesztkötelezettség alól mentesülnek az oltott szülővel utazó maximum 10 éves gyerekek.

Bulgária, Görögország, Spanyolország

Görögország már az elsők között jelentette be, a nyári szezon elején, hogy a keleti vakcinával oltott turistákat is várja. Ehhez a kétnyelvű papír alapú oltási igazolványt magunkkal kell vinni, és a második dózis után 14 nappal lehet a görögökhöz utazni. Csak az 5 év alatti gyerekektől nem kérnek tesztet. Bulgáriában hasonló szabályok érvényesek. Spanyolországba június 7. óta lehet az oltottaknak utazni, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokon kívül a Sinopharmmal is.

Romániába, Montenegróba, Szerbia

Románia, Montenegró és Szerbia jelenleg hazánkat a zöld zónába sorolta, ezért mi szabadon, teszt és karantén kötelezettség nélkül, akár oltatlanul is beutazhatunk ezekbe az országokba.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

likebalaton.hu

A Balatonnál is szép számmal számolhatunk fülesbaglyokat

life.hu

Végre! Megszólalt Kembe Sorel: ilyen a kapcsolata gyerek anyjával, Kondákor Zsófival

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

szon.hu

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

origo.hu

Nagy számokkal dobálózhat a Motorola következő prémium mobilja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

ripost.hu

Tombol az omikron Magyarországon: ezt fotózták a Margit hídnál

borsonline.hu

Most jelentette be az örömhírt Krausz Gábor: Úton a következő!

origo.hu

Puszta kézzel tettek odébb egy autót a svéd kézisek Budapesten - videó