Aktuális

Szakember árulta el, melyik oltást javasolja harmadiknak felvenni

Bors

2021. július 20. kedd 07:30

Magyarország Európában elsőként lehetővé tette a harmadik oltás beadatását ingyenesen, önkéntes alapon. Augusztustól lehet jelentkezni az újabb adag vakcinára. Mindenképp érdemes megfontolni, hiszen a Pfizer-Biontech kutatása szerint az emlékeztető oltás akár 5-10-szeresére is növelheti a szervezet védelmét.

Albert Bourla, a Pfizer-Biontech vezérigazgatója a Twitterén számolt be a harmadik Pfizer oltás hatékonyságának eredményéről. A kutatásról, valamint az oltások esetleges mixeléséről kértük dr. Kacskovics Imre immunológus professzor véleményét.

– Megmagyarázhatónak tartom ezt az arányt, mivel a vakcinában lévő idegenanyag megsokszorozhatja az antitestek, valamint az immunsejtek számát – mondta a szakember. – Az immunválasz egy adott ideig úgy reagál az ismételt oltásra, hogy több memória B-sejt termelődik. Ez a memória immunsejt fokozza a védekezést a védőoltásnál. Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, de a harmadik oltásnál még igen. Hasonló kutatási eredményre jutott Vejdong Jin a kínai Sinovac vezérigazgatója is, szerinte az ő harmadik oltásuk akár a 20-szorosára is növelheti az antitestek számát a szervezetben.

Melyiket válasszuk a harmadiknak?

– Véleményem szerint szükség van az emlékeztető oltásra, mert jön a delta variáns. Nálunk magasabb átoltottsággal rendelkező országokban is csekélyebb lett a védelem a vírusvariáns ellen – magyarázta dr. Kacskovics Imre a Metropolnak. A professzor azt is elmondta, hogy szerinte milyen vakcinát érdemes harmadik körben választanunk.

– Követni kell a gyártó utasításait, vagy a szakma szabályai szerint kell eljárni, amíg nincsenek klinikai vizsgálatok a témában. A személyes véleményem szerint a Pfizer vakcináját lehet még egyszer beadatni, valamint a Modernát is. A vektorvakcinákat nem nagyon lehet ismételni, mert ezek ellen kialakulhat a szervezetben immunválasz, ami megakadályozhatja, hogy a vektor célba jusson, és kifejtse hatását. Ezen kivül harmadik körösnek akár a Sinopharmot is fel lehet venni, mert az inaktivált vírussal működik. Az első két adag Sinopharm oltásnál a legfrissebb vizsgálatok szerint alacsonyabb a védelem a 60 év felettieknél, mert az idős immunrendszer gyengébb, mint a fiatal, úgyhogy ha van elegendő vakcina hozzá, akkor az ő számukra harmadiknak mindenképp mRNS-es vakcinát ajánlanám.

Van elegendő vakcinánk a 3. oltásokhoz

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István vasárnap Balatonmáriafürdőn beszélt arról, hogy a harmadik oltást négy hónappal a második oltás után javasolják beadatni, azonban háziorvosi ajánlásra korábban is meg lehet kapni. György István hangsúlyozta: elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Mindenkit arra szeretne biztatni – mondta -, hogy oltassa be magát, hiszen nem a bezárások és korlátozások jelentik a járványban az igazi védettséget, hanem ha az átoltottság minél magasabb szintet ér el.

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

life.hu

Ez gyors volt! Fotók sejtetik, máris összeköltözött Stana Alexandra és Meggyes Dávid

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

nemzetisport.hu

Férfi kosár: Keller Ákos szerint túl vannak terhelve a magyar válogatott játékosok

vg.hu

Egyre rosszabb a járványhelyzet Romániában

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

mandiner.hu

Egy ukrán sorkatona agyonlőtte öt társát

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

origo.hu

Az ország, amit az IMF szerint tönkretehet saját fizetőeszköze