Aktuális

A Bors utánajárt: Kötelező vagy sem bukósisak az elektromos rollerhez?

Bors

Létrehozva: 2021.07.23.

Európa szinte minden fejlett országának nagyvárosait ellepték a bérrollerek miközben besorolásuk, vagy akár használatuk szabályozása máshol is gondot okoz: vajon kell-e használatukhoz bukósisak, jogosítvány, esetleg biztosítás?

Bevitték ittas vezetés miatt

Olvasónk, Zsolt éppen egy buliból tartott hazafelé, kocsi helyett a bérelhető elektromos rollert választotta. 

– Ittam alkoholt, de ezért nem is vezettem. A belvároson belül közlekedtem a fővárosban, béreltem hát egy e-rollert, hogy hamarabb érjek haza – mesélte a férfi a Borsnak, aki igencsak meglepődött, amikor lemeszelték a zsaruk.

Megszondáztattak. Nyilván nem lepődtem meg, hogy pozitív lett, bevittek ittas vezetés miatt. Éjszakára bent tartottak a fogdán, mondván a vallomásomat csak józanul vehetik fel, és azt meg kell várni – mondta Zsolt. Kiderült, nemcsak az alkoholos befolyásoltság volt a gond, az is, hogy bukósisak nélkül közlekedett. – Várom, hogy mi lesz a vége a rendőrségi eljárásnak – tette hozzá.

Szakjogász: be kéne emelni a KRESZ-be

Nemcsak a helybeliek, a külföldiek is előszeretettel pattannak elektromos rollerre a fővárosban. Rendszerint bukósisak nélkül, hiszen a járműhöz nem jár automatikusan.

De mégis milyen szabályok vonatkoznak rájuk, kötelező-e egyáltalán?  Dr. Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász szerint be kellene emelni az elektromos rollereket a KRESZ-be, mert nincs rájuk vonatkozó jogszabály.

– Én nem tudok segédmotorként gondolni az e-rollerre, hiszen sem üléssel, sem pedállal nem rendelkezik – jegyezte meg a szakértő, aki

a gördeszkákhoz hasonlatosan elsősorban guruló sporteszköznek tartja a szóban forgó készülékeket.

Mint azt elmondta: a fentebbi esetet már csak azért is problémás bűncselekménynek tekinteni, mivel kizárólag a gépi meghajtású szerkezetek tekinthetőek járműnek.

Szabálysértési eljárás számos ügyben indulhat, hatályos törvény nélkül azonban bűncselekményről semmiképp sem beszélhetünk – szögezte le Borbély, aki szerint az lenne a legfontosabb, hogy a jogalkotók beemeljék a KRESZ-be az elektromos rollereket, méghozzá járműként.

Nem kellhet se jogsi, se sisak

A hazánkban jelenleg is megvásárolható, illetve kibérelhető e-rollerek legmagasabb hivatalossebessége maximum 25 kilométer per óra, melynek értelmében nem minősíthetőek segédmotorként, vagyis vezetőjük sem jogosítvány birtoklására, sem bukósisak, illetve egyéb védőfelszerelés használatára nem kötelezhető – ráadásul az adott „járművet” biztosítani sem kell.

A Baranya Megyei hírportálnak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság márciusban azt nyilatkozta, hogy

az elektromos rollerek sporteszköznek minősülnek, így azok használóját gyalogosnak kell tekinteni,

azaz a gyalogosokhoz kapcsolódó KRESZ-szabályok vonatkoznak rájuk. Ez tehát azt is jelenti, nincs olyan biztonsági előírás (például bukósisak vagy könyök- és térdvédő használata), ami az elektromos rollerrel utazó testi épségének védelmét szolgálná.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek