Aktuális

Szakember figyelmeztet: az oltatlan idősek körében berobbanhat a járvány

Bors

Létrehozva: 2021.07.09.

Többek között a nyári vakációk és utazgatások miatt veszélybe kerülhetnek őszre az oltatlan idősek. Kérjen ön is oltást, ha még nem tette, hogy biztonságban tudja magát és környezetét.

A tömeges oltásoknak köszönhetően egy hónapja kevesebb, mint tíz ember veszti életét naponta a koronavírus következtében. Többségében idős, és krónikus betegek vannak köztük. A legutóbbi kormányinfón elhangzottak szerint napok óta csak oltatlanok vannak a halálos áldozatok közt. Felkészülve az esetleges őszi, negyedik hullámra, a háziorvosokat a kormány arra buzdítja, hogy akár személyesen is keressék fel az oltatlan 60 év felettieket, hogy minél előbb vegyék fel a vakcinát.

Biztonságos ország vagyunk

Ugyan már április elejéig az idősek jelentős részét, a regisztrált 60 év felettiek 90 százalékát sikerült beoltani, még mindig sokan vannak, akik nem éltek a vakcinafelvétellel, pedig a koronavírus áldozatai közt 65 százalék az idősek aránya. Magyarországon a lakosság 68 százalékát oltották be legalább az első adag vakcinával, ezzel Málta, Belgium és Finnország mellett az egyik legbiztonságosabb országnak számítunk járványszempontból.  Dr. Tóth Sándor virológus szerint három hónap pihenőidőt kaptunk a koronavírustól, de a nyári utazgatások által nagy számban hurcolhatjuk be hazánkba a delta variánst, aminek hatását a kórokozó szezonalitása miatt (nyáron kevésbé terjed) elsősorban ősszel fogjuk érezni, ami az oltatlanok közt robbanthatja be a negyedik hullámot. 

A delta variáns okozza most a bajt

Magyar tudósok szerint is esedékes egy negyedik hullám. Főleg a delta variáns terjedése okozza a fertőzésszámok robbanásszerű emelkedését Európában, mivel a korábbi brit variánsnál háromszor fertőzőbb, a vuhani alapvírusnál pedig nyolcszor gyorsabban terjed. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatás szerint az oltások két dózisának felvétele erős védelmet nyújt a delta variáns ellen is. Megállapították, hogy két adag vakcina után átlagosan 70 százalékkal csökkent a kórházi kezelés kockázata, a brit esetében 90 százalékos védettséget jelentett a kétdózisú oltás.

házhoz is Mennek oltani

Dr. Székely Lilla vecsési háziorvos a Borsnak elmondta, eddig is kiment házhoz az idősek kedvéért, és a jövőben is ezt fogja tenni a védelmük érdekében.

- A praxisomba tartozó 60 év felettiek nagy része, mintegy 70-80 százaléka be van oltva. Az oltásellenesség nem jellemző a korcsoportra, inkább bizonyos kizáró oknak számító betegségeik, esetleg allergia miatt nem vették fel eddig a vakcinát. Az ágyhoz kötött, mozgásképtelen betegekhez amennyiben kérték, eddig is kimentem a vakcina mindkét dózisát beadni. Ez a későbbiekben sem lesz akadály – mondta el a doktornő.

A háziorvos hozzátette: volt példa a praxisában arra, hogy oltatlan fiatalok is kórházba kerültek, de az oltatlan 60 felettieknél nagyobb arányban vált súlyossá, néhány sajnálatos esetben végzetessé a betegség. 

Eleinte tünetmentes is lehet a fertőzés

Prof. dr. Tóth Sándor virológus szerint valóban csak az oltásokkal kerülhetjük el a fertőzés súlyos lefolyását. 
A hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni vakcina védelmet nyújthat a delta variánssal szemben. Már az első oltással elkerülhető a kórházi kezelésre szoruló állapot, amennyiben a vakcina felvétele után eltelt egy hét. A delta variáns sokszor tünetmenetesen jelentkezik, ezért már csak az orvosi ellátást igénylő panaszok esetén veszik észre a betegség jelenlétét. Emiatt a kezelése jóval nehezebb, érdemesebb oltással megelőzni a bajt - tette hozzá Tóth Sándor. 

Hogy lehet jelentkezni az oltásra?

Aki regisztrál, akár már másnap megkaphatja az első vakcinát. Regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül lehet a név, tajszám, telefonszám emailcím megadásával. De a háziorvosnál is lehet akár telefonon jelezni az oltási szándékot. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163757_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714095015
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163397_auto_resized.jpg
vg.hu

Átverték a közvéleményt a zöldek a német atomerőművek leállításánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714095015
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163476_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros