Aktuális

Szakember figyelmeztet: az oltatlan idősek körében berobbanhat a járvány

Bors

2021. július 9. péntek 16:30

Többek között a nyári vakációk és utazgatások miatt veszélybe kerülhetnek őszre az oltatlan idősek. Kérjen ön is oltást, ha még nem tette, hogy biztonságban tudja magát és környezetét.

A tömeges oltásoknak köszönhetően egy hónapja kevesebb, mint tíz ember veszti életét naponta a koronavírus következtében. Többségében idős, és krónikus betegek vannak köztük. A legutóbbi kormányinfón elhangzottak szerint napok óta csak oltatlanok vannak a halálos áldozatok közt. Felkészülve az esetleges őszi, negyedik hullámra, a háziorvosokat a kormány arra buzdítja, hogy akár személyesen is keressék fel az oltatlan 60 év felettieket, hogy minél előbb vegyék fel a vakcinát.

Biztonságos ország vagyunk

Ugyan már április elejéig az idősek jelentős részét, a regisztrált 60 év felettiek 90 százalékát sikerült beoltani, még mindig sokan vannak, akik nem éltek a vakcinafelvétellel, pedig a koronavírus áldozatai közt 65 százalék az idősek aránya. Magyarországon a lakosság 68 százalékát oltották be legalább az első adag vakcinával, ezzel Málta, Belgium és Finnország mellett az egyik legbiztonságosabb országnak számítunk járványszempontból.  Dr. Tóth Sándor virológus szerint három hónap pihenőidőt kaptunk a koronavírustól, de a nyári utazgatások által nagy számban hurcolhatjuk be hazánkba a delta variánst, aminek hatását a kórokozó szezonalitása miatt (nyáron kevésbé terjed) elsősorban ősszel fogjuk érezni, ami az oltatlanok közt robbanthatja be a negyedik hullámot. 

A delta variáns okozza most a bajt

Magyar tudósok szerint is esedékes egy negyedik hullám. Főleg a delta variáns terjedése okozza a fertőzésszámok robbanásszerű emelkedését Európában, mivel a korábbi brit variánsnál háromszor fertőzőbb, a vuhani alapvírusnál pedig nyolcszor gyorsabban terjed. A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatás szerint az oltások két dózisának felvétele erős védelmet nyújt a delta variáns ellen is. Megállapították, hogy két adag vakcina után átlagosan 70 százalékkal csökkent a kórházi kezelés kockázata, a brit esetében 90 százalékos védettséget jelentett a kétdózisú oltás.

házhoz is Mennek oltani

Dr. Székely Lilla vecsési háziorvos a Borsnak elmondta, eddig is kiment házhoz az idősek kedvéért, és a jövőben is ezt fogja tenni a védelmük érdekében.

- A praxisomba tartozó 60 év felettiek nagy része, mintegy 70-80 százaléka be van oltva. Az oltásellenesség nem jellemző a korcsoportra, inkább bizonyos kizáró oknak számító betegségeik, esetleg allergia miatt nem vették fel eddig a vakcinát. Az ágyhoz kötött, mozgásképtelen betegekhez amennyiben kérték, eddig is kimentem a vakcina mindkét dózisát beadni. Ez a későbbiekben sem lesz akadály – mondta el a doktornő.

A háziorvos hozzátette: volt példa a praxisában arra, hogy oltatlan fiatalok is kórházba kerültek, de az oltatlan 60 felettieknél nagyobb arányban vált súlyossá, néhány sajnálatos esetben végzetessé a betegség. 

Eleinte tünetmentes is lehet a fertőzés

Prof. dr. Tóth Sándor virológus szerint valóban csak az oltásokkal kerülhetjük el a fertőzés súlyos lefolyását. 
A hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni vakcina védelmet nyújthat a delta variánssal szemben. Már az első oltással elkerülhető a kórházi kezelésre szoruló állapot, amennyiben a vakcina felvétele után eltelt egy hét. A delta variáns sokszor tünetmenetesen jelentkezik, ezért már csak az orvosi ellátást igénylő panaszok esetén veszik észre a betegség jelenlétét. Emiatt a kezelése jóval nehezebb, érdemesebb oltással megelőzni a bajt - tette hozzá Tóth Sándor. 

Hogy lehet jelentkezni az oltásra?

Aki regisztrál, akár már másnap megkaphatja az első vakcinát. Regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül lehet a név, tajszám, telefonszám emailcím megadásával. De a háziorvosnál is lehet akár telefonon jelezni az oltási szándékot. 

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Női kézi BL: győzött a Rosztov, és átvette a vezetést A-csoportban

likebalaton.hu

Mese a titokzatos balatonfüredi csipkeernyős hölgyről

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

bama.hu

Megfenyegették a kozármislenyi háziorvost az oltások beadása miatt

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

vg.hu

Hiába kifogásolta Putyin a nyugat önti a fegyvereket Ukrajnára

mandiner.hu

Zsidók és keresztények, népiek és urbánusok elmúlt évszázadbeli küzdelméről beszélt Márki-Zay a magyar kultúra napján

mandiner.hu

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

nemzetisport.hu

Férfi kosár NB I: győzött a Körmend, a ZTE és a Sopron is

origo.hu

Meghökkentő, de igaz: a világon létezik még egy Hősök tere - galéria