Aktuális

Új vírus jöhet Angliából: támad a majomhimlő?!

Bors

Létrehozva: 2021.06.11.

Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyben vagyunk, péntekre virradóan azonban a britek két beteg esetében is azonosították az igen ritkának számító kórt.

Forrás: Pixabay

Még véget sem ért a koronavírus tombolása nyomán kialakult pandémia, a szigetország egészségügyi főtitkára, Matt Hancock pénteken bejelentette a hírt, miszerint nem kizárható, hogy az Egyesült Királyságnak egy majomhimlőjárvánnyal is meg kell majd birkóznia – írja a Mirror.

FERTŐZÉS

Az állatokró emberre terjedő kór egy vírusos betegség, amely elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában van jelen:

Első tünetei a fájdalom és a láz, melyet követően duzzadt kiütések jelennek meg a bőrön.

A majmok mellett az afrikai mókusokat is a halálos vírus fő hordozóiként tartják számon.

kilátások

Miután a majomhimlő-vírust kétséget kizáróan azonosították Észak-Írországban, ott jelenleg két beteg is megfigyelés alatt áll. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a betegség terjedése "limitált", ami a wales-i illetékesek szerint annyit tesz:

igen alacsony az esély arra, hogy tömegesen megfertőződés üsse fel a fejét.

A szóban forgó páciensekkel érintkező kontaktszemélyeket természetesen most is lajstromba veszik, és mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a járvány kialakulását.

A kór főként a fertőzöttek használati tárgyainak, illetve ruházatának, valamint a rajta kialakult sebek megérintésével terjed, de köhögés vagy tüsszentés, azaz cseppfertőzés útján is megbetegítheti az embert.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek