Aktuális

Tehenet, ékszert, fagyit, de még drogot is adnak annak, aki hajlandó beoltatni magát

Bors

Létrehozva: 2021.06.19.

Szinte az egész világon megtorpant az oltakozási kedv, néhány országban pedig annyira drasztikus a helyzet, hogy különleges ajándékokkal próbálják motiválni az embereket, hogy vegyék fel a koronavírus-elleni vakcinát.

A kezdeti nagy lendületet követően úgy tűnik, hogy belassult az oltási program világszerte: még az élenjáró országok körében is csupán az emberek kb. 60 százaléka vette fel a koronavírus elleni vakcinát,hazánk egyébként az élvonalban van 55 százalékkal. Ez két problémát is okoz: az egyik, hogy a fel nem használt vakcinákat egy idő után meg kell semmisíteni, a másik súlyosabb: nem tudjuk legyőzni a járványt.

Magyarország jól áll, de nem elég jól

Hazánkban jelenleg az emberek 55 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást, amivel az Európai Unióban a 2. helyen állunk, világszinten pedig szintén az élvonalba tartozunk. Azonban a kívánt nyájimmunitás eléréséhez ez nagyon kevés: a szakemberek szerint minimum 80%-os átoltottság szükséges, mert a megjelent új variánsok sokkal veszélyesebbek és gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus. A nyár most nyugodtnak tűnik, de ha őszre nem javul az oltakozási kedv, jöhet egy újabb 4. hullám.

Romániában, Ukrajnában óriási a baj

A szomszédos országban mindössze az emberek 23,7 százaléka vette fel a valamelyik vakcinát, a miniszterelnök most az egyház segítségét kérte, hogy szálljanak be az oltást népszerűsítő kampányba, és oltókaravánokat fognak indítani. Ennél csak az ukránoknál rosszabb a helyzet: ott 4,6 százalékos az átoltottság. Szerbiában 38,5 százalék, itt már 3 dínárt (9 ezer forintot) adnak annak, akik oltat.

Az USA-ban még drogot is adnak, ha oltatsz

68 százalékkal esett vissza Amerikában az oltakozási kedv – írja a British Medical Journal- , ezért az államok mindenféle jutalmak adásával próbálják rávenni az embereket a vakcinák felvételére: Nyugat Virginiában, ahol a lakosság jelentősen oltás-szkeptikus, puskákat és pick up teherautókat sorsoltak ki egyéb díjak mellett, Észak Carolina 25 dolláros pénzkártyákat osztogat minden oltás mellé, Ohio öt 1 millió dolláros jutalmat, továbbá ösztöndíjakat sorsolt ki, de ez csak egy héten át fokozta az érdeklődést, Washington állam volt a legsikeresebb, megduplázta az oltási kedvet ingyen marihuana spanglik adásával.

Keleten arany ékszert, tehenet és fagyit ajándékoznak

Kínában jelenleg 33,8 százaléka van beoltva a lakosságnak, Pekingben két doboz tojást, lisztet, vásárlási utalványokat, csirkeszárnyat és zsebkendőt kap, akik oltat. Indiában az óriási bajra való tekintettel arany orrdíszt adnak a nőknek, de rágcsálnivalókkal és édességgel is próbálják fokozni az oltási kedvet, eddig ugyanis csupán a lakosság 16%-a kapta meg a vakcinát. Oroszországban fagyit ajándékoznak az oltás mellé, míg Indonéziában 500 csirkét osztottak szét nemrég. Ez amúgy bejött: három falu is megindult oltatni. A Fülöp-szigetek és Thaiföld fokozta a tétet: tehenet lehetett nyerni tombolán, ez az akció plusz 1400 regisztrálót hozott.

Afrikában drasztikusan romlik a helyzet

A „Fekete kontinensen” nagy a baj: a koronavírus fertőzések száma 44 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban, a halálozások száma pedig 20 százalékkal, itt viszont az okozza a probléma gyökerét, hogy nincs elég vakcina. A szakemberek arra figyelmeztetnek: ha nem minden kontinensen és országban kezeljük hatékonyan a járványt, akkor az nem fog eltűnni,hanem velünk marad.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek