Aktuális

Nem tündérmese: ha elalszik, hetekig nem ébred fel az igazi Csipkerózsika

Bors

Létrehozva: 2021.06.21.

Kegyetlen, ritka betegsége teljesen kordába szorítja a 25 éves nő életét.

Csipkerózsika-szindróma: az ártatlannak tűnő elnevezés mögött egy kíméletlen betegség húzódik meg. Aki ebben a rendkívül ritka állapotban szenved – nagyjából egymillió emberből egyet érint – az nem csak bármikor elszenderedhet napokra vagy akár hetekre, de hallucinációk is gyötörhetik vagy épp depresszió.

Ezt a betegséget állapították meg a most 25 éves, angliai Kentben élő Harminder Samrainál is, akinek a nap bármely pontjában leeshet annyira a vérnyomása, hogy elájuljon. Ilyenkor megesik, hogy hetekig nem tér magához – miközben a kívülállóknak úgy tűnik, mintha csak szunyókálna. De ha épp nem veszti el az emlékezetét, akkor is sokszor fáradt, nyomott.

Harminderről kisgyermekként azt hitték, szívbetegsége van, később pedig epilepsziával magyarázták a rohamait – noha édesanyja sejtette, hogy valami más áll a háttérben. Igaza lett: amikor a kamasz elérte a 13 éves kort, az orvosok rájöttek, milyen betegségben szenved.

– Sokan kinövik ezt a kondíciót, de nekem csak rosszabbodott és végül egy jóval agresszívabb formáját állapították meg nálam – magyarázta, hozzátéve: 14 éves korára már pacemakert kellett beültetni neki.

Samrai jelenleg – amellett, hogy saját állapotát igyekszik elfogadni – másoknak is segít akiket hasonló betegséggel diagnosztizáltak, A Girl After My Own Heart honlapon és közösségi felületeken keresztül.

(Via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek