Aktuális

Európa-körkép utazóknak: Íme a környező nemzetek covid-korlátozásai

Bors

Létrehozva: 2021.06.03.

<font color="#000000">Habár a hőmérő higanyszála nem is, a naptár feltartóztathatatlanul dübörög a nyár felé, ami azt jelenti, hogy számos honfitársunk hamarosan hátat fordít majd hazánk határainak, ha eljön a várva várt vakáció ideje. Az alábbiakban megtudhatja, miféle járványügyi korlátozásokra számíthat Európa országaiban.</font>

Ausztria

Május 19-től megszűnt a kijárási korlátozás, kinyitottak a vendéglátóhelyek és kulturális intézmények. Az üzleteknek, rendezvényeknek este 10-kor be kell zárniuk, az embereknek továbbra is tartaniuk kell a 2 méteres távolságot, és maszkot is kell viselni. Éjszaka és zárt térben 4, nappal szabadtéren 10 felnőtt jöhet össze – eddig a lakosság 38 százaléka lett beoltva.

Belgium

Május 8-án kinyitottak a teraszok, valamint bizonyos szabadtéri események is engedélyezettek: a privát összejöveteleket továbbra is 10 főben korlátozzák, a szoros személyes kontaktokat pedig kötelező a minimumra szorítani – a lakosság 39 százalékát oltották be eddig. 

Franciaország

A kijárási korlátozás június 30-án szűnhet meg: a tervek szerint 9-étől 23:00 és 06:00 között minden nem munkavégzéshez köthető esetben tilos lesz a kijárás. Május 19-én újranyitottak a vendéglátóhelyek, sportlétesítmények és a múzeumok. 

A kockázati csoportokat május elseje óta oltják: az oltakozni kívánó felnőttek számára június közepén válhat elérhetővé a vakcina – amennyiben elérik a kívánt oltási számot, a maszkviselési kötelezettséget június végén feloldják. 

Hollandia

A vendéglátóhelyek teraszai reggel 6-tól este 8-ig lehetnek nyitva. Csak az egy háztartásban élők, vagy legfeljebb 2 ember ülhet együtt, és tartani kell a másfél méteres távolságot.

Június 9-től 4 vendéget fogadhatnak majd otthonaikban az emberek, és ekkortól nyithatnak csak ki a vendéglátóhelyek belső részei – az országban 33 százalékos az átoltottság.

Németország

A 100 főnél magasabb fertőzöttségi rátájú területeken éjszakai kijárási tilalom és szigorú kontaktszabályok vannak érvényben, melyek alól mindössze a védettek élveznek felmentést.

Az iskolákban váltott oktatás működik, a gasztronómiai és kulturális szektor általánosságban zárva.

A kevésbé fertőzött tartományokban május közepén, június elején kezdik el a turizmus és a kulturális élet újraindítását – eddig a lakosság 41 százaléka kapott legalább egy oltást, és 15 százalék van teljesen beoltva. 

Svédország

Mivel nem javult jelentősen az egészségügyre nehezedő nyomás, ott június elsejére halasztották a járványügyi intézkedések enyhítését. A nyilvános eseményekre vonatkozó 8 fős korlát addig fennmarad, és a vendéglátóhelyek nyitva tartását is csak ekkor hosszabbítják meg.

Olaszország

Ha jól alakulnak a számok, a kormány csak június 21-én szüntetheti meg az éjszakai kijárási tilalmat: a szabályozáson május 18-án enyhítettek, melynek értelmében 22:00 és 05:00 között kizárólag a szükséges feladatot ellátók, illetve a munkába járók tartózkodhatnak kint. Az országon belüli mozgást korlátozzák: az utazhat egyik régióból a másikba, akinek 48 óránál nem régebbi negatív tesztje van, fél éven belül átesett a betegségen, esetleg két oltással is rendelkezik –

a „sárga zónák” között szabad az utazás.

Minden hat évnél idősebb személynek zárt helyen és közterületen is maszkot kell viselnie. Az éttermek csak a teraszokat nyithatják meg, így ezek belső tereit a védettséget élvezők sem használhatják: a bevásárlóközpontoknak hétvégén, a szórakozóhelyeknek pedig éjszaka kell zárva tartaniuk. A 4 fázisból álló oltási terv jelenleg a másodikban van – ez áprilistól június végéig tart majd.

Mindezek mellett említhető még Portugália, melynek parlamentje június 13-áig meghosszabbította a maszkviselési kötelezettséget; Spanyolország, melynek külterein hamarosan feloldhatják annak kötelező alkalmazását; valamint Görögország, ahol és zárt térben, valamint közterületen is kötelező maszkot hordani.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091081_auto_resized.png
origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26444_resized.jpg?avcount=1711633216
origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087829_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26445_resized.jpg?avcount=1711633216
origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091059_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gyanítom, hogy elrabolták a 2 éves unokámat” – Kétségbeesve keresik az eltűnt Dankát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711633216
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088638_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma! Máris kiadja felesége útját a TV2 sármos sztárja?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HyNg7fMTwOcmysaFuxIGq_lc50m6cYrG6-8FVKJIdcI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM0MmI0Y2EwM2NjMzQyMjA5OGVkMzNhMTA5YjFkOTIy.jpg
Búcsú

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány