Az erős paprika sokak kedvenc ételízesítője. Ők el sem tudják nélküle képzelni a gulyáslevest vagy a halászlét. Másoknak viszont elég belőle néhány karika, és máris heves fájdalmat éreznek a szájukban, és ha leért, akkor a gyomrukban is.
https://www.borsonline.hu/aktualis/csipos-paprika-vedi-a-novenyeket/197373
Ennek oka nem más, mint a bogyós termés hatóanyaga, a kapszaicin. Ez a Wikipédia szerint egy fehér színű, szagtalan, tapintásra ragadós por, vagy nem kellően tiszta formában kissé viaszos anyag, melynek olvadáspontja 62–65 °C. A molekula kémiailag stabil, hőnek, forralásnak, vagy fagyasztásnak ellenáll. A tárolást tiszta (kristályos) formában vagy oldott állapotban, de akár fűszerpaprikában, konyhai körülmények között is jól bírja. Vízben rendkívül rosszul oldódik (0,0013 g/100 ml) de a rossz vízoldékonysága sem jelent akadályt abban, hogy hatását fűszerként kifejtse.
A kapszaicin jól bírja a hőkezelést, ezért főzés közben sem csökken a hatása. Vízben nem oldódik, ezért a túl sok hegyespaprika után felesleges több pohár vizet innunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.