Aktuális

Fontos a 12–18 év közötti gyermek oltása: csak vakcinával kerülhetjük el a digitális oktatást

Bors

Létrehozva: 2021.06.29.

Tartanak a 4. hullámtól a magyar virológusok. Szerintük az újabb járványt csak úgy előzhetjük meg, ha még legalább hárommillió ember beoltatja magát. Fontos, hogy minél több 12–18 év közötti gyermek megkapja a vakcinát, ugyanis ha nem, akkor ősztől ismét digitális oktatás jöhet.

Forrás: MTI

Több magyar virológus arra figyelmeztet, hogy az ősszel esedékes negyedik hullámot csak akkor kerülhetjük el, ha még legalább hárommillió ember beoltatja magát. Ehhez lenne szükség az oltható korú, 12-18 év közötti gyerekek vakcinézására. A kormány jelenlegi álláspontja szerint a jelenléti oktatás még mindig hatékonyabb. Egy majdani hibrid oktatás lehetőségét, csak a szakmai javaslatok megvizsgálása után fontolják meg. Bár egyelőre ez nem reális, mert vagy sok fertőzött van és nem lehet járni iskolába, vagy nincs sok fertőzött és be lehet menni.

Nehéz volt lelkileg

Jakab Ferenc virológus, a Nemzeti Virológiai Labor vezetője szerint a vírus még valós veszélyt jelent az oltatlanokra. Ezért is lenne fontos, hogy őszig legalább 80 százalékos átoltottságot érjünk el, csak így kerülhetjük el, hogy megint digitális oktatásra kényszerüljenek az iskolák. 

Az első hullám váratlanul érte az egész országot, a digitális oktatásra való átállás az elején technikai gondokat okozott. De a tanár és diák együttműködésnek köszönhetően a 2020-as érettségik eredményei nem maradtak el a korábbi években megszokottaktól. Szerencsére már csak a felkészülési időben ért bennünket az iskolabezárás – mondta a Borsnak egy középiskolai tanár, Molnár Sándor.A második hullámban az idén érettségizőket már jóval több hátrány érte: elmaradtak a klasszikus közösségi programok, mint osztálykirándulások, szalagavatók, a ballagással járó búcsú. A hosszúra nyúlt online tanítás kimerítette a gyerekeket, mert leépültek a közösségi kapcsolataik. Mivel ez a korosztály az online platformon otthonosan mozog, inkább lelkileg viselte meg őket, hogy nem közösségben tanulhatnak.

Hatékonyabb bent

A tanár kiemelte: az eKréta rendszer mellett számos más online platformon is kommunikáltak a tananyagokkal kapcsolatban a diákokkal, sokan kiegészítésként használtak más, olyan felületeket, mint a Teams, Skype vagy a Facebook. A számonkérés okozott nehézséget, például az esszék esetén, mert kézzel kellett írni, befényképezték, de az összegyűjtése, ellenőrzése nehezebb volt, mint személyesen.
Azokban a családokban, ahol több iskoláskorú gyermek volt, problémásabb volt megoldani, hogy minden diáknak legyen megfelelő eszköze a digitális tanuláshoz. Az általános iskolában, főleg a kisebb gyermekek esetében ez több nehézséget okozott, az írásra vagy számolásra tanításnál leginkább. Reméljük, nem kell ősszel ismét bezárni az iskolákat, mivel a jelenléti oktatás hatékonyabb. De ha lesz negyedik hullám, már felkészültebbek a tanárok a tapasztatok birtokában – tette hozzá Molnár.

Fenyeget a delta

Rusvai Miklós virológus szerint az oltatlanok a vírusmutánsok megjelelénére is lehetőséget adnak. A koronavírus az influenzához hasonló szezonalitása miatt, az UV sugárzás hatásra kevésbé terjed. Azonban – ahogy az Egyesült Királyság fertőzöttségi adatai is mutatják – van okunk tartani az indiai mutánstól, ugyanis ott az új esetek 70 százalékát ez a variáns okozza. Bár átoltottságban jól állnak Európában a britek, de a napi fertőzésszám az elmúlt héten így is 14,5 ezer volt az új delta variáns villámgyors terjedése miatt, ami az oltatlanokat veszélyezteti leginkább – fogalmazott a Borsnak Rusvai. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142271_auto_resized.jpg
origo.hu

Meghalt a Harry Potter-filmek sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713470417
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141219_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péter bohócnak nevezte a FIDESZ kommunikációs igazgatóját + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135785_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135527_auto_resized.jpg
vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713470417
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713470417
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713470417
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze