Adj néhány cseppet ebből a reggeli rántottádhoz, és minden megváltozik

Adj néhány cseppet ebből a reggeli rántottádhoz, és minden megváltozik

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 19. 10:30
A bizarrnak tűnő összetevő nagyszerű szolgálatot tesz.
Bors

A világ egyik legegyszerűbb és egyben legegészségesebb reggelije kétségtelenül a tojásrántotta. Szerethető önmagában, némi zöldfűszerrel, vagy olyan extrákkal, mint például a kolbászkarika, vagy különféle zöldségek. Aki azonban nem szeretne túl messzire menni a rántotta kiegészítőivel, annak

erősen ajánlott néhány csepp citromlevet hozzáadni.

Első hangzásra bizarrnak tűnik a titkos összetevő, ám Mackenzie Bryson Jackson élelmiszer-tudós elmagyarázta, miért illik a tojásos fogáshoz a citrom leve.

Kémiai reakció

A szakember szerint a tojásban lévő fehérjék és a citromlé savasságának harmóniája egy kémiai reakciónak köszönhető. Hőhatásra a tojásban lévő fehérje (amelynek 60 százaléka a fehérjében, 40 százaléka pedig a sárgájában található) megváltozik: elkezd koagulálni, azaz kicsapódik, aminek köszönhetően megszilárdul, így keletkezik a rántotta.

A tojás valamiféle savval – például citromlével – történő előzetes felverése merevebb szerkezetet hoz létre, ami megtartja a habosításkor keletkező buborékokat

– magyarázza Jackson, majd hozzáteszi: a rántotta textúrája ezzel habosabb, légiesebb, könnyebb lesz.

A tudós szerint az ízélmény sem elhanyagolható: a citromlé épp annyira fokozza a tojás ízét, amennyire a só tenné, így ezzel a módszerrel a sófogyasztás is csökkenthető.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.